LANGS DE OURTHE
Traject Hamoir - Pont de Brisy 102 KM

© L.A.W.V.VIA-VIA


Het stroomgebied van deze fraaie rivier beslaat een zeer groot deel van de Ardennen. We bespreken het middenstuk van dat stroomgebied van de Ourthe. Op zijn weg naar het noorden ontvangt de Ourthe vele bergbeken en rivieren met exotische namen, bijvoorbeeld de Wamme en de Aisne. De zogenaamde Ourthe Occidentale is de westelijke bovenloop van de rivier, waarlangs de route is uitgezet.

De naam Ourthe vind zijn oorsprong in het Keltische woord 'urd', wat 'stenige rivier' of 'snelle stroom' betekent. Het dal is nog nauwelijk ontsloten en grote delen zijn alleen te voet of per kajak bereikbaar. Toch wordt de Ourthe niet alleen gekenmerkt door machtige rotsen en woeste beken, ook lieflijke bos- en weidelandschappen bepalen het aanzien van het gebied.

De rivier ontstaat door het samenvloeien van twee beken met vrij smalle, diepe, en vooral geisoleerd gelegen dalen. De Ourthe-Orientale, de oostelijke bovenloop ontspringt vlak bij de Luxemburgse grens. Helemaal in het zuiden, ligt ten westen van Bastogne de bron van de westelijke tak. Niet ver van de plaats waar de twee beekjes samenkamen (tegenwoordig het stuwmeer van Nisramont), begint een wild en romantisch landschap, dat zijn hoogtepunt vindt in de 'Hauteurs et Gorges de l'Ourthe' bij het plaatsje Nadrin. Bij La Roche-en-Ardenne schreef de dichter Jacques Perk poëtische strofen over de rivier.

In zijn benedenloop stroomt de Ourthe door het minder spectaculaire, maar alleszins bekoorlijke landschap van de Famenne. Op veel plaatsen duiken ook hier nog steile rotswanden op, zoals bij Hotton en Bomal. De laatste kilometers voordat de rivier zich met de Amblëve mengt, stroomt hij door de Condroz. In dat gebied, waarin ook de Hoyoux en Samson hun weg zoeken naar de Maas, ligt dicht bij die laatste rivier (vooral ten oosten van Namen) nog wel een rustig weidelandschap, maar een paar kilometer zuidelijker staan al snel als quasi-ondoordringbare muren grote sparrebossen opgesteld, met hier en daar een kasteel op een rots.

Echt grote steden zijn er in het middendeel van de Ardennen langs de Ourthe niet te vinden. Durbuy vond er bijvoorbeeld niets beters op dan zich tot 'Kleinste Stad ter Wereld' uit te roepen. La Roche-en-Ardenne draagt zijn naam met eer, en sluimert onder de ruines van het middeleeuwse kasteel van La Roche, midden in de stad.

Traject 1
Traject 2
Traject 3
Traject 4
Traject 5
Hamoir - Sy - Bomal - Barvaux - Durbuy 23 KM
Durbuy - Grandhan - Hotton - Rendeux - Marcourt 24 KM
Marcourt - La Roche-en-Ardenne - Le Herou 21 KM
Le Herou - Barrage de Nisramont - Pont de Rensiwe - Houffalize 18 KM
Cowan - Roche de Bistain - Pont de Brisy - Cetturu 16 KM

KAARTEN

- TopoKaart NGI 1:25 000, 49/5-6 Hamoir - Ferrières
- TopoKaart NGI 1:25 000, 54/3-4 Maffe - Grandhan
- TopoKaart NGI 1:25 000, 55/1-2 Durbuy - Mormont
- TopoKaart NGI 1:25 000, 55/5-6 Hotton - Dochamps
- TopoKaart NGI 1:25 000, 60/1-2 Champlon - La Roche-en-Ardenne
- TopoKaart NGI 1:25 000, 60/3-4 Wibrin - Houffalize

GIDSEN

- Wandelnetwerk Midden-Ardennen, J. van Remoortere, uitg. Lannoo, € 14,75
- De mooiste wandelingen in de Ardennen, J. van Remoortere, uitg. Lannoo, € 17,75
- Wandelboek Ardense natuur, J. van Remoortere, uitg. Lannoo, € 19,95
- Reishandboek voor de Ardennen, B. van den Berg, uitg. Elmar, € 13,80
- Wandelgids Belgische Ardennen, Fermont, uitg. Elmar, € 15,50
- Ardennen / Luxemburg, G.Fonteyn, ANWB Reisgids, € 15,95

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 30-05-2002 door C.P.J. Aerssens