Met een half uur vertraging wegens filevorming bij huize Mol vertrok het illustere gezelschap vanaf de Markt in Etten-Leur naar de Wouwse Plantage (gemeente Roosendaal). De weg naar het informatiecentrum hadden we snel gevonden en goed verkend (6x). Het weer was guur.
We waren met zijn vijven:
1. Substituut-Tourenleiter Peter
2. Permanent Aspirant-lid Lorenz
3. 'Door omstandigheden' afgevaardigde Marion
4. Assistent afgevaardigde Bert
5. Positivo Jan.
Al ruim voor de paasvakantie hadden we de hoofden bij elkaar gestoken om voor die week, dat we weer eens echt aan andere dingen konden denken dan aan school, de wandelschoenen uit het vet te halen. We waren echt aan een ontspannen dagje wandelen toe zeker na die voor bijna iedereen toch wel hectische maand maart, waarin onze toekomst met betrekking tot de scholenfusie KTS - De Brug aan een zijden draadje heeft gehangen. Gelukkig keerde het tij voor ons en onze school nog op het laatste moment.
De goede ervaringen van de laatste paar wandelingen hadden ons opnieuw doen besluiten een MLAW uit het stadsgewest Breda en het Streekgewest Westelijk Noord-Brabant te kiezen. Peter had zijn oog laten vallen op het Zoompad rondom de Wouwse Plantage. Afgesproken werd om op 4 april rond 8.30 uur te verzamelen op de Markt te Etten-Leur. Jammer genoeg moest Charles verstek laten gaan wegens droevige familieomstandigheden. Een volgende keer zal hij zeker weer van de partij zijn. Dit betekende overigens dat Jan de morele plicht op zijn schouders voelde rusten om het verslag van deze wandeling voor zijn rekening te nemen. De ongekuiste en ongekorte versie vind je dan ook hieronder, weliswaar opgenomen tussen de inleiding en de beschrijving van de officiële Zoompad-wandeling.
De grote wegwijzer Charles hebben we gemist vanwege zijn Fingerspitzengefühl voor 'wandeltechnisch' moeilijke situaties. Hij had een droeve plicht. Veel inspiratie ging verloren door de (on)duidelijke afwezigheid van Marlien. Allen hebben Peter langdurig terzijde gestaan in zijn nog nieuwe functie.
Het startpaaltje bij het informatiecentrum hadden we snel gevonden, het tweede paaltje een uur later. De markering was nog niet aangepast aan de kaart. Moraal koop nooit een nieuwe routekaart. Een moraal van een andere orde had poëet Bert met een wel zeer vochtig sprookje over een rups, een vogel en een huisdier. Terwijl we keken naar de bomen, wolken, konijnen en zon, spraken wij o.a. over routes in Zuid-Limburg (nakend), Twente (NL) en Engeland (!!!).
De horeca in het belopen gebied stond te springen om ons niet te mogen bedienen. In vergelijking met de Ardennen een onprofessionele aanpak. Ook de harmonie in het landschap werd nogal eens doorbroken door verkeerde bouwsels, slordige bewegwijzering, matig bosonderhoud, oorlogstuig en stank van boer en sloot. Zoom en golfballen kruisten ons pad. We hielden koude en dus korte pauzes.
Na 7/8 deel van de route hebben we in het dorp Wouwse Plantage (ook Pindorp genoemd) in een café slappe koffie en warme chocolademelk gedronken. Toen we weer bij het zeer bekende uitgangspunt aankwamen, hebben we onze pedagogische horloges gelijkgezet en ons ingescheept naar Etten-Leur. Daar wachtten ons bier, broodjes en soep. Nog nagloeiend van de emoties en UV-stralen toog haast eenieder huiswaarts. Zo besteedt VIA-VIA (sinds 1994) een wandeldag van 8 tot 18 uur.
Bijgaand vindt U een routekaart van de route die we grotendeels niet gelopen hebben. Ik blijf het een zalig clubje vinden met zalige mensen!
We'll meet again,
Jan Hopstaken
8 april 1997
Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".
Gegenereerd op 11-03-2005 door C.P.J. Aerssens