© L.A.W.V.VIA-VIA

Als afsluiting van het kalanderjaar 2017 heeft Charles voor de wandeldag in december het plan opgevat om in het gebied De Mortelen ten noorden van Oirschot op pad te gaan. Uitvalsbasis is boerderijterras Jakobshof ten zuiden van Lennisheuvel. Het mailtje dat rondgaat om woensdag 13 december in de agenda te zetten, wordt positief ontvangen door Harrie, Theo, Wil en Hans. Maar hoe dichter die datum nadert, hoe slechter de weersomstandigheden worden. Dagen met heftige natte sneeuwbuien zorgen voor barre omstandigheden en maken dat we wellicht besneeuwde en modderige wandelpaden onder de voeten krijgen. Op het allerlaatste moment besluiten we dan ook om de wandeling door De Mortelen naar het volgende jaar te verplaatsen.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Het blijkt een juiste beslissing want op woensdag 13 december is het een sombere miezerige dag. Toch gaan we op stap, maar wel met start vanaf thuis en in de directe omgeving van Loon op Zand. Het wordt een rondwandeling met de optie om afhankelijk van het weer de route te kunnen inkorten. Zo gezegd, zo gedaan. Om 9.15 uur melden zich Theo, Hans en Wil voor vertrek aan de Andromeda. Het wordt een rondje over het asfalt. Vanaf vertrek langs De Wetering wandelen we bij KNP20 linksaf voorbij aan de kerststal in de tuin van de pastorie van de in Kempische Gothiek gebouwde parochiekerk St. Jans Onthoofding. Door de Kerkstraat gaat het langs KNP98 met de bocht naar rechts de Hoge Steenweg op om dan bij het busstation door fietstunneltje onder de N261 op de Heideweg uit te komen. We volgen de Heideweg even over het fietspad en slaan dan bij de eerst gelegenheid linksaf het Kraanven in.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Het Kraanven is een van de oudste buurtschappen van Loon op Zand. Het Kraanven met haar oude naam Craenven wordt al vermeld in de Middeleeuwen in de Bossche Protocollen (1382-1391) en dankt haar naam aan kraanvogels die er in een nabijgelegen ven neerstreken. We passeren KNP93 en komen na de gerestaureerde langgevelboerderij aan de kapel van de 'Wonderdadige Maagd Maria", gebouwd in 1998. Maar al in 1413 moet hier volgens de kronieken een kapel toegewijd aan "Sancta Maria Virgini" hebben gestaan. De beeltenis van de Wonderdadige Maagd Maria, een kopie van het Parijse Mariabeeld, zoals zij is verschenen aan de H. Catharina Laboure in 1830, waakt met uitgestrekte armen over de devotiekaarsen maar kan niet verhinderen dat deze bijna altijd uitwaaien!!

© L.A.W.V.VIA-VIA

Op de kruising met de Blauwloop aangekomen vervolgen we onze wandeling naar rechts. Met de bocht naar links komen we in de volgende bocht naar rechts bij de kleinschalige woonvoorziening OpenDoor, een dagbestedingverblijf en huis voor kinderen en jongvolwassenen met een lichte tot ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. We passeren het infobord van het wandelroutenetwerk bij het laantje naar Manege Duiksehoef en blijven op het asfalt tot we na goed een kilometer op de afslag met de Eftelingsestraat uitkomen. Hier staat KNP80 en slaan er rechtsaf over het onverharde pad in de richting van vakantiepark Bosrijk. Dit is de plek voor de koffiepauze en we strijken neer in het restaurant, dat op dit tijdstip nog weinig gasten heeft. Wij genieten van een heerlijke cappuccino met appelgebak en vergeten even het sombere weer buiten.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Na een goed driekwartier wordt het tijd om weer eens op te stappen en onze wandeling voor te zetten. Het weer blijft nog steeds wat ongewis. Langs KNP 93 en Villa Pardoes komen we op de Horst en steken over om achter het waterleidingsgebouw van Brabant Water door het viaduct over de N261 te bereiken. We volgen het geasfalteerde fietspad over het viaduct van de N261 tot aan het Vredesmonument voor de oorlogsslachtoffers 1940-1945. De uit Drunen afkomstige kunstenaar Henk Mooij uit Drunen heeft hier gekozen voor een gedrongen obelisk in de vorm van een granaat. Links van het jaartal 1940-1945 zijn granaatscherven aangebracht. De gedenkplaat houdt de herinnering levend aan de gevallenen in de Gemeente Loon op Zand tijdens WOII en de Schotse bevrijders van de 51e Highland Division. Een informatiepaneel op deze plek geeft aan, waar in de jaren 1942-1944 de Duitsers in de Loonse en Drunense Duinen een opslagplaats voor munitie hebben aangelegd. Deze Munitions Ausgabe Stelle (M.A.St.) is een distributieplek van munitie voor de Duitse luchtmacht op vliegveld Gilze-Rijen, dat door de Geallieerden regelmatig gebombardeerd is en waardoor het te gevaarlijk is om de daar munitie op te slaan. De munitie voor de M.A.St. wordt via het station van Waalwijk aangevoerd en met speciale vrachtwagens naar deze munitieopslagplaats gebracht.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Het totale complex heeft bestaan uit een kazerne, verharde wegen, bunkers, uitgegraven parkeerhavens voor vrachtauto’s, een kantine, een voetbalveld en zelfs een zwembad. Het terrein is door middel van gaas en rijen prikkeldraad afgezet en heeft een loopgraaf om het terrein aan de kant van de Loonse en Drunense Duinen te beveiligen. Op dinsdag 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) als de Duitsers hals over kop vertrekken worden de explosieven gedeeltelijk afgevoerd en het overgrote deel tot ontploffing gebracht, wat dagenlang duurt. Hier in de buurt van het Vredesmonument zijn nu nog de talrijke sporen van het opblazen van het munitiedepot zien in de vorm van kleine en grote kraters. Soms wel met een doorsnee van meer dan vijftien meter en een diepte van ruim vier meter.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Langs het oorlogsmonument gaan we rechtdoor over het fietspad naast het brede bospad. Door de natte resten van de sneeuwval van de afgelopen dagen is het steeds opletten om niet uit te glijden. Het is ook weer wat beginnen te sneeuwen. Gelukkig hebben we de wind in de rug en we besluiten om de route in te korten en niet via Bosch en Duin naar Loon op Zand terug te keren. Bij het leugenbankje aangekomen gaat het direct rechtsaf over het fietspad Loon op Zand. Veel eerder dan gepland staan we in het centrum. Daar besluiten we het wandeljaar 2018 af te sluiten met een drankje in basserie De kiosk.

Charles Aerssens
23 december 2017



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 23-12-2017 door C.P.J. Aerssens