VULKAN EIFEL - SCHNEIFEL PFAD - 70 KM
Onderweg van Kronenburg naar Birresborn




Het Schneifel Pfad is een van de vele wandelingen in de Vulkaaneifel, die deel uitmaakt van het Rijnlands leisteenplateau, een laaggebergte dat zich uitstrekt van de Ardennen tot het Sauerland, de Hunsrück en de Taunus. Het dankt zijn naam aan de vulkanische activiteit die het landschap vanaf het Tertiair ongeveer 10.000 jaar geleden heeft gevormd, waar vandaag de dag nog duidelijke sporen te zien zijn van kraters, rotsformaties en mineraalbronnen. Verder staan in de Vulkaaneifel veel bijzondere bouwwerken uit de Keltische, Romeinse, Middeleeuwse en latere periodes. De route van het Schneifel Pfad verloopt in het grensgebied van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz.

Met een lengte van ongeveer 72 kilometer voert de route ons door een indrukwekkend bosrijk landschap langs schilderachtige dorpjes met vakwerkhuizen en langs het levendige stadjes met vele vergezichten. De wandelroute start in Kronenburg met zijn historische centrum bekijken en de burcht ruïne boven op de berg van Kronenburg en voert langs de Kronenburger See om dan door het dorpje Ormont richting de Schnee Eifel te gaan. Dit prachtige natuurgebied klimt naar de Schwarzer Mann, die met een hoogte van 697 meter de derde hoogste berg van de Eifel is. Hier kun je genieten van prachtige uitzichten, mooie natuur en diepe bossen. Vanaf de Schwarzer Mann buigt het Schneifel Pfad af naar Gonderbrett en wandelen we door het Mehlental en voorbij aan de Kalvarienberg richting Prüm met de Barokke Sankt Salvato Basillika. Hoog boven Prüm door het Tettenbusch voert het Schneifel Pfad verder en passeert het Nimstal bij Rommersheim. Door Naturschutzgebiet Schönecker Schweiz met de beekdalen van Kupferbach en Schalkenbach de Altburgerbach volgend komen we langs de druipsteen grot Hohe-Lay. Het laatste traject van het Scneifel Pfad leidt de wandelaar door het Wellersheimer Wald over brede bospaden langs rotsformaties, stille beekjes en de Künstlerkolonie Weissenseifen. Voorbij het dorpje Kopp en de ijsgrotten bij Birresborn bereiken we het eindpunt in Birresborn in het dal van de Kyll.

Verschillende routemarkeringen op het Schneifel Pfad
De hele wandelroute van het Scneifel Pfad is meerdaagse route is zijn geheel te wandelen en hier in 4-daagse dagtochten is weergegeven en op elkaar aansluiten. Het tracé van het Scneifel Pfad is gemarkeerd door wegwijzers en de routemarkering van het Scneifel Pfad bestaat ook uit gele schildjes met het groen blauwe logo van het Scneifel Pfad, waarop de richting is aangegeven met zwarte pijltjes of ook met geel groen blauwe geverfde markeringen. De markeringstekens zijn zodanig aangebracht dat ze in beide looprichtingen altijd zichtbaar zijn. Bij elke wegwijzer bevindt zich een positiebordje met gegevens over de hoogte en de ligging met UTM-coördinaten voor GPS-apparaten. Opvallend is dat een aantal lange afstand wandelrouten parallel deels verlopen met het Scneifel Pfad. De opvallendste wandelrouten zijn de Jakobsweg, de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, de Willibrordusweg en de Mathiasweg.


De volgende trajecten zijn beschikbaar:

Dagwandeling 1
Dagwandeling 2
Dagwandeling 3
Dagwandeling 4
Kronenburg - Ormont - Schneifelforsthaus 13 Km
Schneifelforsthaus - Schwarzer Mann - Gondenbrett - Prüm 22 Km
Prüm - Rommersheim - Schönecken - Hersdorf 15 Km
Hersdorf - Weissenseifen - Kopp - Birresborn 20 Km


Deze dagwandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. We hebben gebruik gemaakt van de routebeschrijvingen zoals deze zijn te vinden op het Internet met de Kompass Wanderführer Eifel: 70 Touren van Hans Naumann. Voor de topografische kaarten hebben we kaarten 1:25.000 van de Eifelverein gekozen.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Eifelverein 1:25 000, NR.17 Prümer Land

GIDSEN:

- Kompass Wanderführer Eifel: 70 Touren, Hans Naumann, ISBN 978-3-8502-6938-4, € 15,00




Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 10-09-2015 door C.P.J. Aerssens