PRAKTISCH GEBRUIK SATMAP ACTIVE 10 - 12

© L.A.W.V.VIA-VIA


Als je aan de slag gaat met de Satmap Active 10 of 12 merk je meteen dat je een stevig en robuust apparaat in de hand houdt met een groot en helder display met een oppervlak van 5 x 7 cm en een zestal handzame bedieningsknoppen aan de beide zijkanten en voorzijde. Bovendien is centraal onder het display een joystick voor sturing over de digitale topografische kaart, die aanwezig is. De aan- en uitschakelaar bevindt zich boven de beide bedieningsknoppen aan de rechterzijde. Hier is ook de mogelijkheid om de helderheid te vergroten van het display, dat beschermd wordt door een los te plaatsen beschermkap. Aan de onderzijde van de Satmap Active 10 of 12 is de USB 2.0 voor stroomvoorziening en data-overdracht van en naar de computer en audioplug, afgeschermd met een rubber kapje. Het batterij- of accucompartiment aan de achterzijde is eenvoudig maar solide te openen en te sluiten.

Wordt de Satmap Active 10 of 12 ingeschakeld dan wordt na enkele ogenblikken zichtbaar welke kaart aanwezig is en verschijnt onder rechts de menuoptie. Met enkele klikken kom je bij het hoofdmenu, van waar uit aan de rechterzijde het Routemenu en de Instellingen kunnen worden aangestuurd. Als je hier een keuze maakt leidt de joystick je langs alle mogelijkheden en instellingen, die afzonderlijk kunnen worden vastgelegd. De handleiding biedt hier uitkomst bij onduidelijkheden. Deze bedieningsknop rechts onder is wellicht de belangrijkste toets om de Satmap Active 10 of 12 optimaal in te stellen en te bedienen! Alle knoppen aan de zij- en onderkant krijgen steeds een andere functie die afhangt van het gekozen menu. Maar deze menu’s zijn duidelijk en zorgen voor weinig verwarring.

© L.A.W.V.VIA-VIA            © L.A.W.V.VIA-VIA

Het doorlezen van de handleiding is zeker aan te raden, maar leuker is het natuurlijk om direct met de Satmap Active 10 of 12 op stap te gaan en dat hebben we dan ook gedaan. Omdat de meeste bedieningsknoppen voor zich spreken kun je er eigenlijk al meteen je weg mee vinden in de vrije natuur en in ongebaand terrein is dit een geweldige uitdaging! Zodra de satellietenontvangst optimaal is, wat soms een aantal minuten kan duren, is dit is af te lezen in de linker bovenhoek van het display. De route verschijnt als een gekleurd slakkenspoor op het display en laat duidelijk je positie in het terrein zien. Als je de GPS-ontvanger dan even in je zak stopt en door onbekend terrein struint, hoef je ook niet bang te zijn dat de bedieningsknoppen gemakkelijk worden ingedrukt en er instellingen worden aangepast of verloren gaan. Met het inzoomen, uitzoomen en scrollen met de joystick krijg je een beter overzicht op de kaart. Maar ervaring heeft geleerd dat een zoominstelling van 10 meter een optimaal beeld geeft van de af te leggen wandelroute!

© L.A.W.V.VIA-VIA

Wil je nu echt op stap gaan met je Satmap Active 10 of 12 en je wandelroute vanaf het startpunt tot aan het eindpunt vastleggen dan is wederom de bedieningsknop rechts onder het display van belang. Scroll door de menu’s tot je de “Tocht log” te zien krijgt. Bekijk de 12 gegevensvelden, die worden vastgelegd. Op het vertrekpunt maak je eerst gebruik van de bedieningsknop “Resetten” en alles wissen om met een lege “Tocht log” te kunnen beginnen. De meeste gegevens gaan naar nul. Links verschijnt op de bedieningsknop “Begin”, die zodra je een goede satellietontvangst hebt, moet worden ingedrukt bij vertrek. Daarna keer je terug naar de kaart en verschijnt er op het display een slakkenspoor van de afgelegde route. Tijdens de wandeling zie je dat de gegevens van de “Tocht log” voortdurend worden aangepast aan de positie tijdens de wandeling. In de onderste helft van het display wordt ook in een grafiek het hoogteprofiel van de wandeltocht bijgehouden. Ben je op het eindpunt aangekomen dan wordt de bedieningsknop “Stop” ingedrukt en kan de wandelroute worden opgeslagen. Hiervoor moet je opnieuw via de bedieningsknop rechts onder het display naar de pagina van de “Routes Menu” en maak je de keuze voor het omzetten van een trail naar een route. Nu heb je de mogelijkheid om de gelopen wandelroute: te bewerken, te bekijken, te activeren of te kopiëren. Voor een goede archivering is het wenselijk de route te bewerken en deze een passende titel mee te geven. Zo wordt de route goed gedocumenteerd op je Satmap Active 10 opgeslagen als GPX-bestand en MAP-bestand. Hierbij gaat de voorkeur uit om dit te doen op de SD-Kaart, want het interne geheugen kan worden gewist bij resetten, de route op de SD-Kaart blijft behouden! Hoe een opgeslagen wandelroute vanaf de Satmap Active 10 kan worden geëxporteerd naar de computer zal bij het onderwerp SatSYNC worden uitgelegd. Hierbij zal ook het importeren van een GPX-bestand naar de Satmap Active 10 aan de orde komen.

Ben je bij helder en zonnig weer onderweg dan kan de zichtbaarheid op het display voor enige problemen zorgen, zeker als je om energiebeperkende maatregelen de achtergrondverlichting van het display verlaagd hebt. Je wilt immers langer met de stroomvoorziening van je accu uitkomen! In het felle zonlicht kun je de achtergrondverlichting helemaal uitzetten. De scherpte is ruim voldoende, maar je zult beschutting moeten zoeken omdat het display reflecteert. Bij somberder weer is er prima mee te werken en bij een nachtelijke wandeling door het bos is een 40% verlichtingssterkte ruimschoots voldoende. Boven de bedieningsknop in- en uitschakelen kun je handmatig de achtergrondverlichting van het display opvoeren.

© Satmap Active 10 instructiefilmpje


De belangrijkste aandachtspunten als je op pad gaat met de Satmap Active 10 of 12.

1.
Zorg dat je over voldoende basiskennis beschikt als het gaat om de bediening van je GPS. Je elektronische wegwijzer beschikt over vele functies. Niet al deze mogelijkheden zijn even belangrijk, maar enige inzicht in een topografische kaart, maar ook kennis van het opslaan van waypoints en routes is noodzakelijk.
2.
Bekijk vooraf of je de juiste SD-kaart in je Satmap Active 10 of 12 hebt geladen.
3.
Maak je gebruik van een wandelroute, die je als GPX-bestand naar je Satmap Active 10 of 12 gedownload hebt, dan moet je deze zeker vooraf goed bekijken en analyseren! Je komt immers voor grote verassingen te staan als je in het terrein plotseling onverwachte hindernissen en lastige passages tegenkomt, waarop je niet gerekend hebt. Dit gebeurt vooral in bergachtig terrein!
4.
Laat je bij gebruik van je Satmap Active 10 of 12 nooit alleen door de techniek van je GPS leiden. De nauwkeurigheid kan worden overschat en soms heb je plekken waar de satellietontvangst van het apparaat beperkt is, zoals in nauwe dalen. De Klassieke hulpmiddelen als topografische kaart, kompas en eventueel een hoogtemeter mogen dan ook nooit in je rugzak ontbreken.
5.
Je Satmap Active 10 of 12 maakt gebruik van batterijen of accu, die bij een onvoordelige instelling voor energiebesparing, stroom slurpen. Dit gebeurt meestal op momenten dat je dit niet kunt gebruiken. Wees hierop voorbereid en zorg voor reserve stroom.


Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". caerssens@home.nl

Gegenereerd op 21-12-2017 door C.P.J. Aerssens