CLINIC "MET JE EIGEN TOPOGRAFISCHE KAART OP PAD!"

© L.A.W.V.VIA-VIA


Elke enthousiaste wandelaar is steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en wandelroutes, die wellicht niet altijd dicht bij huis liggen. Om ook deze wandelingen te plannen en voor te bereiden heb je niet altijd de beschikking over de juiste topografische kaarten of wandelkaarten. Het is dan ook vaak nog omslachtig om in het bezit te komen van net die kaart, die je denkt nodig te hebben voor jouw wandelproject. Je wilt je immers vooraf vergewissen van de zwaarte, de hoogteverschillen, de eventuele hindernissen onderweg en de wandeltijd. Dit is zeker belangrijk als je in geaccidenteerd terrein of in het hooggebergte onderweg bent. Met een topografische kaart of wandelkaart kan de voorgenomen wandelroute goed worden ingeschat en bekeken, zeker als je geen gebruik maakt van een GPS als elektronische wegwijzer.

Gelukkig is het heden ten dage een stuk eenvoudiger geworden om met een computer en een internetverbinding je geplande wandelroute ook digitaal voor te bereiden en te analyseren door het maken van een topografische kaart met behulp van een tekenprogramma op je PC. Hierbij is het natuurlijk wel van belang te weten waar je op het internet de juiste digitale informatie kunt vinden. Als je al toegang hebt gekregen tot die online topografische kaarten, dan zijn die nog niet meteen geschikt om er voor jou een handzame kaart van te maken op A4. Het vereist enige oefening en handigheid dit met een tekenprogramma op je PC voor elkaar te krijgen. Soms moet hierbij echt gepuzzeld worden, maar het resultaat zal er in de meeste gevallen goed zijn

Inhoud van de clinic

In deze cursus leer je op het internet het juiste digitale topografische kaartmateriaal op te sporen met behulp van een GeoPortal, een GeoViewer of Navigator. Je zult hierbij zien dat op vele manieren de digitale topografische gegevens van een land op het internet geplaatst zijn. Hiermee dan de juiste kaart maken voor jouw wandelproject is de volgende stap. De basisvaardigheden van het computergebruik zoals markeren, kopiëren/knippen en plakken moeten nu worden toegepast om op de juiste plek in het gebruikte tekenprogramma een eerste aanzet te maken voor je eigen topografische kaart. Deze handelingen worden herhaald tot je kaart klaar is. Tot slot vindt een laatste aanpassing van het format plaats om je kaart ook uit de printer te laten komen.

Bedenk wel bij inschrijving van de clinic dat deze topografische kaarten niet bruikbaar zijn voor een GPS. De GPS apparatuur van het Amerikaanse merk Garmin, ook het Engelse merk Satmap met zijn Satmap Active 10 hebben eigen programma’s om wandelroutes te maken, die direct naar hun GPS apparatuur kan worden overgezet.

Hoe lang duurt de clinic?

De cursus duurt totaal vier uur, inclusief een pauze van een kwartier, zodat bij een groepsgrootte van maximaal 6 deelnemers er voldoende tijd is voor individuele begeleiding.

Wat kost de clinic?

Deelname aan de clinic kost € 30,- per persoon bij een groepsgrootte van maximaal 6 deelnemers. Een privé clinic kost € 30,- en kan op afspraak ook buiten de aangegeven clinicdata worden aangevraagd!

Waar en wanneer wordt de clinic gegeven?

Deze clinic "MET JE EIGEN TOPOGRAFISCHE KAART OP PAD!" wordt gegeven in Loon op Zand. Hiervoor is het wenselijk dat je je eigen laptop meebrengt. Voor het gebruik van internet is WiFi aanwezig om te kunnen inloggen.

Hieronder staat de clinicagenda voor de komende periode en de clinics lopen het hele jaar door. Nieuwe clinicdata worden ongeveer 1 maand tevoren gepubliceerd. Na aanmelding voor een bepaalde clinic wordt per mail een bevestiging gestuurd met aanvullende informatie. Wanneer op een bepaalde datum een clinic niet doorgaat, wordt uiterlijk één week tevoren contact met je opgenomen om in overleg een nieuwe datum vast te stellen.


CLINIC DATUM: CLINIC KEUZE: TIJD: PLAATS:
8 april 2020
15 juli 2020
9 september 2020
Clinic Topokaarten maken
Clinic Topokaarten maken
Clinic Topokaarten maken
10.00 uur - 14.00 uur
10.00 uur - 14.00 uur
10.00 uur - 14.00 uur
Loon op Zand
Loon op Zand
Loon op Zand


INSCHRIJVEN CLINIC "MET JE EIGEN TOPOGRAFISCHE KAART OP PAD!"
8 april 2020
215 juli 2020
9 september 2020Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". info@wandelpaden.com

Aangepast op 01-01-2020 door C.P.J. Aerssens