STADSWANDELING BERLIJN
"Berlin ist eine Reise wert!"

© L.A.W.V.VIA-VIA
Skyline Berlin

Berlijn is de hoofdstad en tevens de grootste stad van Duitsland met meer dan 3 miljoen inwoners, gelegen in het noordoosten van Duitsland aan de rivier de Spree en omsloten door de deelstaat Brandenburg. In zijn geschiedenis, die teruggaat tot de 13e eeuw, is Berlijn de hoofdstad van Pruisen (1701–1918), het Duitse Keizerrijk (1871–1918), de Weimarrepubliek (1919–1933) en Nazi-Duitsland (1933–1945) geweest. Na de Tweede Wereldoorlog is Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de Duitse Democratische Republiek en West-Berlijn een exclave van West-Duitsland is. Na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 en de Duitse hereniging in 1990 wordt Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.

Berlijn is een metropool waar talloze plekken verwijzen naar de bewogen geschiedenis van de stad en waar het contrast tussen het verleden en heden nog zo indrukwekkend en groot is. Een onzichtbare grens scheidt de stad nog steeds in twee delen, maar het is fascinerend om te zien welk een metamorfose het voormalige Berlijn van voor de val van de omstreden Berlijnse Muur in 1989 ondergaat. Juist vanwege die beladen geschiedenis en de huidige ontwikkeling heeft Berlijn echter een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Zo geldt Berlijn nu in Europa als een van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. Het zijn nu de liberale levensstijl, de moderne architectonische hoogstandjes en een moderne tijdgeest die hier zorgen voor een hoog ontwikkeld cultureel leven met talrijke musea, tentoonstellingen en festivals.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Detail de Berlijnse Muur anno 2014
Uitgangspunt en blikvanger voor een kennismaking met de vele facetten van Berlijn als wereldstad is het historische centrum van de stad. Het is de moeite waard hier rond te dwalen in Berlin-Mitte, dat altijd al het belangrijkste stadsdeel van Berlijn geweest is. Hier hebben de koningen en heersers eeuwenlang hun residentie gehad in hun prachtige paleizen langs Unter den Linden en de directe omgeving. Na WOII ligt dit stadsdeel er vervallen bij en in de tijd van de DDR en gedurende de koude oorlog is het hier rustig. Het duurt lang voor met opknappen wordt begonnen, maar nu is de oude glorie terug. Naast de historische gebouwen zijn er in de afgelopen vijfentwintig jaren veel nieuwe moderne gebouwen verrezen en wordt er nog steeds driftig gerenoveerd.

Omdat het haast onmogelijk is om een optimale stadswandeling te maken, die je Berlijn in al zijn aspecten laat zien, hebben we er voor gekozen een beeld van Berlijn te schetsen in een 4-tal thema’s met als uitgangspunt: Architectonische hoogstandjes in een wereldstad, "Beeldig Berlijn" - Sculpturen in de openbare ruimte, Herinneringen aan het Joods Verleden en de Berlijnse Muur als scheidslijn. Rond elk thema is een wandeling die Berlijn belicht en een sfeerimpressie geeft. Voor verplaatsing is het soms aan te raden gebruik te maken van het openbaar vervoer, dat praktisch en direct binnen handbereik aanwezig is.

De volgende themawandelingen zijn beschikbaar:


Thema 1
Thema 2
Thema 3
Thema 4
Architectonische blikvangers in een wereldstad
"Beeldig" Berlijn - Sculpturen in de openbare ruimte
Herinneringen aan het Joods Verleden
De Berlijnse Muur als scheidslijn

Deze thema's zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

Charles Aerssens

GIDS:

- ANWB Extra - Berlijn, Compacte reisgids met uitneembare kaart, ISBN 978901831480Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gewijzigd op 28-12-2014 door C.P.J. Aerssens