DER AHRSTEIG - DAG 2
Traject: Freilingen - Aremberg - Eichenbach 15 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA
Freilingen - Interieur Kapelle St. Martin

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek








Parkeerplaats Kapelle St. Martin
Ongeveer 14 km
Deze dagetappe start vanaf de parkeerplaats bij de Kapelle St. Martin en voert in oostelijke richting naar de zeer drukke L117, die we oversteken en dan meteen naar links even over de grasbaan volgen. Dan naar rechts de klim naar de Hühnerberg ( 534 m) met panoramisch uitzicht over de Eifel, door het uitgestrekte Lommersdorfer Wald en over de oude Romeinse Heerbaan naar de K41. Via het Aulbachtal en Landgut Kapellenberg voert de route naar het schilderachtige stadje Aremberg, waar een fikse klim naar de ruïne Schloss Aremberg wacht, met 623 meter het hoogste punt van de Ahrsteig. Een steile afdaling en een wandeling door deuitgestrekte beukenbossen brengt ons naar het eindpunt in het dorpje Eichenbach.

ROUTEBESCHRIJVING

De bescheiden parkeerplaats bij de Kapelle St. Martin in het kleine dorpje Freilingen is vertrekpunt van deze dagwandeling van de Ahrsteig. Dit gebied heeft lange tijd deel uitgemaakt van het Hertogdom Arenberg, maar is al in de Romeinse tijd bewoond. Waarschijnlijk ontstaat een eerste belangrijke nederzetting ten tijde van de Franken, getuige de archeologische vondsten uit de Frankisch-Merovingische tijd. Een oorkonde uit 1351 maakt voor het eerst melding van een adellijk geslacht in Freilingen, waarvan de burcht in de opvolgende eeuwen door huwelijk en vererving meerdere keren van bezitter wisselt. Na verkoop in 1826 wordt deze burcht afgebroken. Tot in het midden van de 19e eeuw is de ijzerindustrie met mijnbouw en ijzersmelterijen de belangrijkste industrie. Bekend is dat Freilingen in 1678 twee kapellen heeft, maar in 1734 is nog maar van een kapel sprake. Deze Kapelle St. Martin, die oorspronkelijk uit 1512 stamt, brandt in 1891 af, waarbij het houten Barokke Madonnabeeld uit 1680 gespaard blijft. In 1895 wordt de nieuwe Kapelle St. Martin ingewijd en later nog vergroot met een sacristie. Naast de kapel aan de Martinusstrasse valt een opmerkelijk gebouwtje op. Hier staat sinds 2012 de openbare en vrij toegankelijke Freilinger Bücherbude, een initiatief Rosi en Michael Hermann, waar iedereen boeken kan lenen, die spontaan zijn aangeboden.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Freilingen - Freilinger Bücherbude
Bij vertrek vanaf de parkeerplaats aan de Martinusstrasse wandelen we naar links door de Lommersdorferstrasse en laten de bebouwing achter ons en komen na een paar honderd meter op de kruising met de zeer drukke L115, de doorgaande weg van Blankenheim naar Hillesheim. Goed opletten en na de oversteek linksaf de grasbaan volgen, die langs de verkeersweg verloopt. Even verderop wijst de markering van de Ahrsteig naar rechts en door de velden en langs de bosrand klimt het pad naar het hoogste punt in dit open landschap: de Hühnerberg met zijn al van verre zichtbare Vredeskruis. Met een hoogte van 533 meter geeft dit hoogste punt in de Eifel een panoramisch uitzicht over het Ahrdal en het Eifel gebergte. Het infopaneel geeft een opsomming van alle markante heuveltoppen in de Eifel, die vanaf hier waarneembaar zijn. Hier vinden we naast dit Vredeskruis ook een plaquette en een vredesboom, als herinnering aan de Wereldjongerendagen in 2005 als Paus Benedictus XVI Duitsland bezoekt. Verder verloopt de route over een onverhard pad. We steken het asfalt van de K8 over bereiken door de uitlopers van het Lommersdorfer Wald de oude Romeinse Heirbaan, die we naar rechts volgen. Dit kaarsrecht pad door het dennenbos brengt ons met een bocht naar een kruispunt van bospaden, waar we rechtuit wandelen en de Eichenbach oversteken tot we op de Arembergerstrasse, de K41, uitkomen, die hier een ruime bocht maakt. Links zien we een schuilhut voor een korte rustpauze.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lommersdorfer Wald - Op de grens van Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Palz
We steken de Arembergerstrasse over en komen nu in een uitgestrekt bosgebied dat als Naturschutzgebiet Westliches Ahrgebiet deel uitmaakt van het Lommersdorfer Wald, waar we nu het beekdal van de Aulbach stroomafwaarts volgen. Infoborden op de steile hellingen van dit beekdal maken duidelijk dat het Forstamt Bad Munstereifel der Landwirtschaftskammer Rheinland in dit bosgebied vanwege natuurbescherming het oude en dode hout ongemoeid laat en wijst op het gevaar van afbrekende takken en omvallende bomen. Het bospad meandert in zuidwestelijke richting en we wandelen tot de plek waar het bosgebied zich opent. Hier is duidelijk het tracé zichtbaar van de hoogspanningsleiding, die het bosgebied doorsnijdt. De route buigt bij het bankje af naar links en hier begint opnieuw een klim. We verlaten het dennenbos en komen in een uitgestrekt beukenbos. De route verloopt enigszins chaotisch tussen de majestueuze beuken en het is goed opletten om de markering in het oog te houden. Verderop geeft een markeringsplaatje geeft aan dat we het Bundesland Nordrhein Westfalen verlaten en nu in het Bundesland Rheinland Pfalz komen. De bosweg is hier weer duidelijk zichtbaar en klimt opnieuw stevig. Zo komen we aan Landgut Kapellenberg en worden verrast door enkele kruiswegstaties midden in het bos: Christus aan het kruis met Maria en Johannes en de verrijzenis van Christus. Het informatiebord geeft aan dat hier op deze plek jaarlijks op Drievuldigheidszondag, de zondag na Pinksteren, het door de processiegangers vanuit Aremberg meegebrachte brood gezegend en gegeten wordt. Deze traditie gaat eeuwen terug als dank dat Aremberg in die tijd gespaard is gebleven voor een hevig onweer waarbij de oogst van de omliggende dorpen vernietigd is. Ook passeren we een in rode zandsteen opgetrokken Jozefkapelletje met gietijzeren hekwerk en op een steenworp hiervan de Schutzengelkapelle, die in 1669 op initiatief van pastoor Lorenz Sprücker is gebouwd door de door hem opgerichte Schutzengelbruderschaft. In deze kapel wordt nog jaarlijks begin september op Kermismaandag, de feestdag van de Schutzengel, een heilige mis gelezen en komen de mensen massaal samen op deze plek.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Landgut Kapellenberg - Kapelletje St. Jozef werkman
Vanaf deze gewijde plek wandelen we licht dalwaarts over het asfalt van de met statige bomen omzoomde Kapellenstrasse in de richting van het dorpje Aremberg, gelegen aan de voet van een opvallende vulkaantop, die met een hoogte van 623 meter boven de Ahreifel uitsteekt. We kiezen voor een route, die ons direct door de Burgstrasse naar het midden van Aremberg voert en dus niet de officiële markering buiten om. Het dorpje is in de 14e eeuw ontstaan en vroeger samen met de burcht van de Hertogen van Arenberg ommuurd en door torens versterkt. Door verlaten straatjes komen we aan de op een hoogte gelegen Katholieke Pfarrkirche St. Nikolaus midden in Aremberg. Het huidige kerkgebouw stamt wellicht uit 1783 tijdens het pastoraat van Pfarrer Aegidius Schneider (1764-1799). Maar al in 1306 is er sprake van een kerkje of kapel toegewijd aan de H. Nicolaas, die daarna in de 15e eeuw is vernieuwd. Via een trap bereik je het toegangsportaal onder een robuste vierkanten klokkentoren met 8-hoekige torenspits en kom je in het eenbeukig kerkgebouw. Het Barokke interieur is afkomstig uit het in 1803 tijdens de Franse overheersing opgeheven Augustinessenklooster Marienthal in het Ahrdal. Het bevat een drietal altaren, kansel, biechtstoel, communiebank en orgel uit de werkplaats van de orgelbouwfamilie Balthasar König uit Bad Münstereifel. De twee koorstoelen stammen uit de kapel van de voormalige Burcht Aremberg. Omdat het hoofdaltaar niet in de kerk past, moet er een stuk afgezaagd worden. De vloertegels in het koor zijn uit de tijd rond 1880 en hebben de symbolen en namen van de evangelisten. Opvallend zijn de verschillende heiligenbeelden waaronder die van de H. Nikolaus, kerkpatroon.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Aremberg - Pfarrkirche St. Nicolaus
We houden de Burgstrasse aan, die nog steeds klimt en ons leidt langs het ommuurde Junkerhaus met zijn opvallend Mansardedak gedekt met moezelleien. Dit monument met een fundering uit de 14e eeuw toont nog veel details uit de Renaissance en Barok. Het heeft dienst gedaan als woonhuis, boswachterswoning en rekenkamer en herbergt nu vakantiewoningen. Hier houdt de verharde weg op en met een bocht naar rechts beginnen we aan de stevige helling, die ons naar de ruïne van de Burcht Arenberg brengt boven op de basaltkegel van de uitgedoofde vulkaantop van de Aremberg, ontstaan tijdens het vulkanisme in het Tertiair. De ruïne van de eens zo machtige burcht ligt verborgen tussen de bomen op de bergtop, gebouwd in 1166 als trotse bolwerk van de Heren van Arenberg. Al vanaf de 12e eeuw zijn de Heren van Arenberg vermogend en bezitten ijzerertsmijnen in Lommersdorf en Freilingen en meerdere hoogovens bij Antweiler, Ahrhütte en Dorsel, waar het ijzererts wordt verwerkt tot vooral haardplaten. Ze leven op goede voet met de keizers van het Duitse Rijk, waardoor ze in 1549 onder Fürstin Margaretha von Arenberg kunnen toetreden tot de Reichsgrafschaft en in 1644 als Hertogen van Arenberg verder gaan. Zo verbouwen ze later in 1670 de Aremberg tot een omvangrijke vesting. Daarna nemen Franse troepen enkele keren de burcht in en druipen in 1783 af, nadat ze tevoren de vesting met springstof onbruikbaar hebben gemaakt. Hiermee eindigt de militaire geschiedenis van de Aremberg. Uit de ruïnes bouwen de Hertogen van Arenberg na hun terugkeer een prachtig slot en worden de bastions die onbeschadigd zijn door de springstof, tot terrastuinen omgevormd. Op 13 oktober 1794 verschijnen de soldaten van het Franse revolutionaire leger opnieuw op de Aremberg, nemen het slot in beslag en laten het 1803 veilen. Niet veel later wordt het bouwwerk gedeeltelijk afgebroken. Koning Friedrich Wilhelm IV van Pruisen (1795-1861) schenkt de in 1820 Aremberg samen met de ruïne aan Hertog Prosper Ludwig von Arenberg(1785-1861) en zo verrijst omstreeks 1854 de huidige toren uit het puin en de overblijfselen van de muren.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Familiewapen Hertogen van Arenberg
We volgen de wegwijzer van de Ahrsteig naar de ruïne van de Burcht Aremberg, die op de eerste meters met basaltblokken bestraat is. Opletten dus als het vochtig is en niet uitglijden in de beklimming! Dan komen we op een breed bospad en aan onze linkerzijde zien we tussen de overdadige begroeiing al oude resten van wat eens de versterkte muren van de machtige vesting zijn geweest. We negeren verderop kort voor de top van de Aremberg de markering van de Ahrsteig naar rechts en wandelen even rechtuit tot we het plateau bereiken waar van de voormalige Burcht Aremberg nog alleen de toren uit 1854 rest. Deze is niet toegankelijk. Het terrein met enkele majestueuze bomen maakt duidelijk dat hier een enorm kasteelcomplex moet hebben gestaan en op infoborden wordt de geschiedenis van deze plek gepresenteerd. Jammer is dat er door de overdadige begroeiing hier op 623 meter geen enkel uitzicht is op de omgeving van de Ahreifel.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Naturschutzgebiet Aremberg - Buchenallee
Vanaf de top van de Aremberg wandelen we terug tot het punt waar de wegwijzer het verdere verloop van de Ahrsteig aangeeft in de richting van Eichenbach. Het is een smal pad dat ons sterk dalend door de helling met vulkanische steenslag snel laat afdalen met links de steile helling vanaf de top van de Burcht Aremberg en rechts de aflopende boshelling naar het Eichenbachtal. We verliezen snel veel hoogte op deze zuidoostelijke helling en komen met nog een bocht naar links op een dwarsweg, waar we bij het bankje naar rechts afbuigen en door een imposante laan met beuken oostwaarts wandelen in de richting van Eichenbach. We zijn hier in het Naturschutzgebiet Aremberg. Aangekomen bij een open stuk in het bos wijst de markering ons naar links en met de bocht naar links bereiken we het Eichenbachtal en komt het dorpje Eichenbach in zicht. Over de Meisenweg bereiken we de eerste huizen van dit gehucht. Eerst nog even links aanhouden en dan rechts een korte afdaling om de nog kleine Eichenbach over te steken en op de doorgaande Ahrstrasse, de K5, uit te komen. Nu is het nog slechts een paar honderd meter naar het eindpunt van deze dagwandeling: Hotel Zum Wiesengrund.

DAG 3
Traject: Eichenbach - Schuld - Insul 14 Km

Deze dagwandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. We hebben gebruik gemaakt van de routebeschrijvingen zoals deze zijn opgenomen in de Wanderführer Ahrsteig - Von Blankenheim nach Sinzig van Hans-Peter Pracht, een uitgave van het J.P. Bachem Verlag. Voor de topografische kaarten hebben we kaarten 1:25.000 van de Eifelverein gekozen.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Eifelverein 1:25 000, NR.12 Blankenheim - Oberes Ahrtal
- Wanderkarte Eifelverein 1:25 000, NR.09 Schuld - Sinzig - Das Ahrtal

GIDSEN:

- Wanderführer Ahrsteig, Hans-Peter Pracht, Von Blankenheim nach Sinzig, ISBN 978-3-7616-2375-6
- Wanderparadies AhrSteig - Von Blankenheim bis Sinzig, Olaf Goebel, ISBN 978-3-942779-19-7
- Wanderführer AhrSteig - Rotweinwanderweg, Hans-Joachim Schneider, ISBN 978-3-7701-8034-9






Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 28-10-2014 door C.P.J. Aerssens