HUTTENTOCHT IN HET KARWENDEL 1
Traject Seefeld - Karwendelhaus

Het Karwendelmassief


Het Oostenrijkse Karwendelgebergte staat bekend als één van de mooiste wandelgebieden. Je kunt er mooie huttentochten maken. Het Karwendel maakt deel uit van de Noordelijke Kalkalpen. Het gebergte met een oppervlakte van ongeveer 900 km², bestaat uit vier bergketens die van west naar oost lopen. Het zijn de Solsteinkette, Gleirsch-Hallkette, Karwendel-Hauptkamm met de Birkkarspitze (2.749 m) als hoogste top van het gebied, en de Nördliche Karwendelkette. In het noorden en noordwesten van het Karwendel stroomt de Isar, in het zuiden vormt de Inn een natuurlijke grens. In het oosten is dat de Achensee. Het Karwendel ligt hier als het ware tussenin geklemd als een zwijgend gebergte waar spitse rotstorens hoog oprijzen. Wie er rondgelopen heeft spreekt de naam met respect uit. Het Karwendel is een beschermd natuurgebied.

Een meerdaagse trektocht door het Karwendel vereist bergwandelervaring. Want alhoewel sommige hutten via meerdere paden te bereiken zijn (een moeilijk en een eenvoudiger pad), zijn de stijgingen vaak pittig en de trajecten lang. Grote delen van de paden zijn smal, de afgronden zijn diep en af en toe moet er een paar stoppen licht 'geklauterd' worden. sommige passages zijn bovendien beveiligd met staalkabels. Dat maakt een wandelpad nog geen Klettersteig, want een Klettersteig is in feite een klimroute die door het aanbrengen van ladders, kabels, staalstiften e.d. begaanbaar is gemaakt. Voor een Klettersteig heb je altijd speciaal klimmateriaal en de juiste vaardigheden om dat materiaal te gebruiken nodig. Voor een beveiligde passage op een wandelpad is geen materiaal nodig.

Het Karwendel is dus een ideaal gebied voor het maken van pittige, meerdaagse trektochten. Overal in het gebied staan hutten waar tijdens de zomermaanden een Hüttewirt aanwezig is. De verschillende bergketens in het Karwendel kunnen maar via een paar overgangen in noord-zuidrichting overschreden worden. Dat betekent meestal fors klimmen en fors dalen. De beste uitgangspunten voor een tocht in het Karwendel zijn Seefeld, Scharnitz. Of Innsbruck. Vandaar kun je korte inlooptochten maken om te acclimatiseren en je zit er snel op grote hoogte. Bovendien zijn beide plaatsen goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

ROUTEBESCHRIJVING

De beschreven huttentocht start in het westelijk gelegen Seefeld met de mogelijkheid om vanuit Innsbruck op dag 3 de beschreven route op te pakken en te vervolgen. De route is een traverse van het massief tot in het noordelijke Hinterrisse. Vandaar naar het Lamsenjoch in het oosten en dan een deel van de Europese 'Fernwanderweg 4' volgen en naar Scharnitz in het westen. Hiervandaan gaan er dagelijks treinen naar Innsbruck.

DAG 1:

Seefeld (1180m) - Nordlingerhütte (2238m) - Solsteinhaus (1805m)
Stijgen: ca. 1280 meter
Dalen: ca. 650 meter

Seefeld verlaten we in oostelijke richting en al gauw wacht de sleile klim naar de Nördlinger Hütte (2.238 m). In de Nördlinger Hütte tapt een bebaarde waard halve liters schuimend bier en schept borden vol met dampend eten. Voor ons even tijd voor een pauze. Sportieve Oostenrijkers pikken vanaf de hut de Reither Spitze (2.373 m) nog even mee. In ganzenpas gaat het dan omhoog. We willen nog wel verder vandaag en laten de hut achter ons en lopen door. Meteen achter de hut valt de rust als een warme deken op ons neer. We duiken serieus alpien terrein in. "Nur für geübte" en "Trittsicherheit erforderlich" waarschuwen de borden. Overschat Uzelf niet! lezen we even later.

Reither Spitze 2373m
We staan op het Ursprungsattel (2.087 m) en vanaf hier kiezen we voor de route de Freiungen Höhenweg om naar het Solsteinhaus te lopen. Een lekker tochtje met wat klauterwerk onderweg. Moeilijke stukjes zijn gezekerd met staaldraad. Het smalle, in de rots uitgehakte pad gaat niet over de Freiungtürme zelf. Die zijn zo spits en grillig dat er op het topje slechts plaats is voor gitzwarte kraaien met heldere, gele oogjes.

Voortdurend is het stijgen en dalen. Soms voert het pad over een rotsrug tussen de Türme en gaapt er aan beide kanten een duizelingwekkende afgrond. Door de gaten kan een gure wind blazen. Dan volgt weer een stukje klauterwerk langs een staaldraad. Het pad door het wand van gespleten rotsnaalden is heel afwisselend, maar zeker niet geschikt voor ongeoefende wandelaars. Aan het eind van de Freiungen Höhenweg komen we op de Kuhlochscharte. Je komt op een grazige alm terecht en ziet het groene dak van het Solsteinhaus (1805m) al liggen. Maar het pad gaat nog heel lang over ruggen en door dalletjes. Er lijkt geen einde aan te komen. Maar dan, na de zoveelste bocht, bots je bijna tegen de hut op.

DAG 2

Solsteinhaus (1805m) - Jägerwaldl ( 1456m) - Frau Hittsattel (2217m) - Berghotel Seegrube (1906m)
Stijgen: ca. 920 meter
Dalen: ca. 820 meter

Vandaag willen we naar Berghotel Seegrube (1906m). Een schöne Hochtour, een uurtje of zes lopen toch wel. Het pad gaat maar licht stijgend omhoog door sappig gras. Links en rechts rijzen enorme grijze wanden op. Naar het noorden de Erl Spitze (2404m) en in het zuiden de Grosser Solstein (2540m) springen er duidelijk uit. Het gesteente is opgebouwd uit lagen, net samengeperst papier. Het ziet er allemaal woest uit. We dalen een stuk. Bij een bronnetje op de alm Jägerwald houden we een pauze.

We moeten verder over de Gipfelstürmerweg naar het Frau Hitt-Sattel op 2.217 meter. Het pad bestaat uit veel Geröll (puin). Het lopen is hier moeilijk en je glijdtvoortdurend weg. We betreden het Frau Hitt-Kar, een grote kam in het gebergte met op het laagste punt een bijna uitgedroogd meertje. Als je hier hier toppen wilt beklimmen dan moet je een ijzeren conditie hebben. Het laatste stuk naar het Frau Hitt-Sattel gaat gruwelijk steil omhoog. Het is echt een naar passen lopen en even rusten.

Opvallend zijn de talloze ingemetselde naamplaten met namen van omgekomen klimmers.. We zijn er stil van en klauteren snel verder. Je komt op een rotsrichel en als je daar overheen kijkt, zie je heel ver in de diepte Innsbruck liggen met akkerland en kleine dorpjes er omheen. De Inn stroomt loom dwars door het centrum van deze prachtige stad. Het is een magnifiek gezicht. We lopen door naar Berghotel Seegrube, dat we links in de diepte al zagen liggen. Hier overnachten we.

DAG 3

Berghotel Seegrube (1906 m) - Hafelekarspitze (2334 m) - H.Buhlweg - Pfeishütte (1922 m)
Stijgen: ca. 700 meter
Dalen: ca. 650 meter

Als je hier de beschreven wandeling wilt beginnen, moet je vanuit Innsbruck met de Nordkettenbahn omhoog naar Berghotel Seegrube. De route gaat vanaf hier een stuk vlak langs de helling in oostelijke richting en klimt daarna in steile bochten omhoog. Je passeert lawinenbouwwerken en bereikt het Hafelekarhaus (2269 m). De top van de Hafelekarspitze (2334 m) ligt onder handbereik. Vanhier heb je een geweldig uitzicht op de omliggende bergen: het Wettersteingebergte, de Zillertaler- en Stubaieralpen.

Vanaf te top van de Hafelekarspitze volgt eenn korte afdaling en bereik je de Goetheweg. Deze verloopt lang vlak en stijgt uiteindelijk naar het Gleirschjöchl (2200 m) onder de Gleirschjochspitze. Met weinig hoogteverlies loop je door het Mühlkar. Uiteindelijk stijgt de route toch nog steil tussen de Mannspitze (2364 m) en de Gleierschtaler Bondjoch (2345 m) over de Mannlscharte (2330 m). Nu heb je een prachtig uitzicht over de hoogvlakte met daarin de Pfeishütte (1950 m).

DAG 4:

Pfeishütte (1922 m) - Stempeljoch (2215 m) - Wilde Bande Steig - Kohlstatt (1978 m) - Lafatscherjoch (2085 m) - Halterangerhaus (1768 m)
Stijgen: ong. 400 meter
Dalen: ong. 550 meter

Over een oud muilezelpad lopen we in oostelijke richting door de beekbedding naar het Stempeljoch (2215 m). Een smalle pasdoorgang zorgt even voor problemen. Een diep couloir vol met losse puinstenen lacht ons minder vriendelijk toe. Om de toppen van de Grote- en Kleine Stempeljochspitze, ruim 2500 meter hoog, te beklimmen is een fikse klauterpartij nodig. Rechts achter ligt het pad naar de Pfeishütte en onder ons blijft natuurlijk die steile puinkegel. Rechts loopt het paadje omhoog tot over de bergrug. De roodwit geverfde strepen op de rotsen geven aan dat het een uitgezette wandelroute is, zelfs beveiligd met staalkabels. Lang niet alle kabels zitten meer vast aan de rotsige wanden en het losliggende puin zorgt voor steenslaggevaar. Na het steilste stuk traverseren we de helling. We zakken weg in het fijne gruis en passeren een sneeuwplaat.

Aan de overkant begint de 'Wilde Bande Steig': een muilezelpad dat bijna op gelijke hoogte over de rotsige zuidflanken van de Grote Lafatscherberg naar het Lafatscherjoch (2085 m) in het oosten loopt. Langs de rotsinhammen en de smalle doorgangen, die vooral tijdens regen- of sneeuwbuien cruciaal kunnen worden, hangen ook hier staalkabels. Op enkele plaatsen zijn er zelfs ijzeren pennen in de rotsen geslagen om je voet op te zetten, of als steunpunten voor je handen te gebruiken.

Lafatscherjoch 2085m met zicht op de Stubaier Alpen
Over de Lafatscherpasovergang loopt een mooi breed pad, dat geleidelijk 300 meter afdaalt naar de Alpenclubhut Hallerangerhaus (1768 m). De hut ligt aan de voet van de imposante Speckkarspitze (2621m) verscholen tussen lariksen en pijnbomen. We lopen langs reusachtige loodrechte gespleten rotswanden. Nog geen vijf minuten lopen voorbij de hut vind je de bron van de lsar.

DAG 5:

Halterangerhaus (1768 m) - Im Kasten (1200 m) - Schlauchkarsattel (2639 m) - Birkkarspitze (2749 m) - Karwendelhaus (1765 m)
Stijgen: ong. 1550 meter
Dalen: ong. 1550 meter

De route vandaag vanaf het Halterangerhaus (1768 m) is pittig: ruim 500 meter omlaag, dan 1500 meter omhoog naar de top van de Birkkarspitze en vervolgens weer bijna 1000 meter omlaag naar het Karwendelhaus. Plus nog de nodige horizontale afstand.

Over een kronkelend pad dalen we door lage begroeiing af langs steile rotswanden van de Lafatscher en de ruisende Lafatscherbach. De brug over de Isar laten we achter ons. We zijn op 1200 meter hoogte. Aan de overkant van het Hinterautal zoeken we het pad op dat rechts naar boven loopt richting Birkkarspitze. Een steil pad in het sombere schaduwrijke bos stijgt in totaal ruim 1500 meter. Het pad loopt evenwijdig aan de Birkkarbach.

Birkkarspitze 2749m
Het water in de Birkkarbach staat meestal laag. Omdat het Karwendelgebergte uit kalk bestaat, is het arm aan water. Vooral op grote hoogte zijn er relatief weinig beken en bronnen. Lopend over het zigzagpad win je in korte tijd aardig wat hoogte. Het is een lange klim langs de Birkkarbach. Het bos gaat over in struik, dan volgt gras en later ben jein de rotsen aangeland. Je klimt omhoog van het ene plateautje naar het andere. Sommige steile stukken zijn gezekerd met een staalkabel. Dan nog een vermoeiend gruisveld waarin treden zijn gemaakt en je belandt op het Schlauchkarsattel (2639 m). Hier is het nog een laatste, kleine klimmetje naar de top. Hohe Tauern, Zillertaler, Stubaier en Ötztaler Alpen, Silvretta en het Wettersteingebergte vormen het grandioze panorama van de Birkkarspitze (2749 m). We zitten op de hoogste bergtop van de Karwendel. Diep onder je zie je het schilderachtige landschap rondom de Kleine Ahornboden, een prachtige alm omzoomd met esdoorns.

De afdaling aan de noordkant naar het Karwendelhaus ziet er pikant uit. Het bovenste deel is kan bedekt zijn met een harde sneeuwlaag, waaronder af en toe een rotsblok tevoorschijn komt.De rotsblokken worden steeds kleiner, totdat je kunt afdalen over los gruis. Het steenslaggevaar is hier nog groot. Bovendien moet je uitkijken dat je zelf geen stenen lostrapt, steeds rekening houdend met de mensen die onder je lopen. Het is beter om even te wachten tot zij uit de gevarenzone verdwenen zijn. Je kunt een pickel als tegenwicht gebruiken. Zo daal je af naar het Karwendelhaus (1765 m).

ALGEMENE INFORMATIE

KAARTEN

De beste wandelkaarten voor dit gebied zijn de Alpenvereinskarten.

- DAV Karwendelgebirge Westliches Blatt Nr. 5/1 schaal 1:25.000, ca € 8,50 per stuk.
- DAV Karwendelgebirge Mittleres Blatt Nr. 5/2 schaal 1:25.000, ca € 8,50 per stuk.
- DAV Karwendelgebirge Östliches Blatt Nr. 5/3 schaal 1:25.000, ca € 8,50 per stuk.
- Kompass Wanderkarte Karwendelgebirge Nr. 26 schaal 1:50.000., ca € 9,50.

GIDSEN

- Karwendel, Gebietsführer für Wanderer und Bergsteiger, uitg. R. Rother, ca € 16,50
- Wandeltochten in Oostenrijk, uitg. Mingus, ca € 14,-
- Höhenwegführer Zwischen Karwendel und Bodensee, uitg. Berg, ca € 16,-
- Kompass Wanderbuch, Karwendel und Rofangebirge, Uitg. Kompass, ca € 9,00
- Kleiner Karwendelführer, H. Klier und F. Marz, Bergverlag Rudolf Rother, ca € 10,-

HUTTEN

Nördlinger Hütte (2238 m)
31 Betten, 34 Lager
Telefon: 0664 1633861
DAV Sektion Nördlingen
Am Himmelreich 1
D - 86720 Nördlingen

Solsteinhaus (1805 m)
22 Betten, 95 Lager
Telefon: 0523 281557
OeAV Sektion Innsbruck
Wilhelm-Greilstrasse 15
A - 6020 Innsbruck
Telefon : 0512 587828

Berghotel Seegrube (1966 m)
Mittelstation der Hafelekar-Seilbahn
20 Betten
Telefon: 0512 293375



Pfeishütte (1950 m)
30 Betten 50 Lager
Telefon: 0512 292333
OeAV Sektion Innsbruck
Wilhelm-Greilstrasse 15
A - 6020 Innsbruck
Telefon : 0512 587828

Hallerangerhaus (1768 m)
26 Betten 70 Lager
Telefon: 05213 5326
DAV Sektion Schwaben
Georgiiweg 5
D - 70597 Stuttgart
Telefon: 0711 7696366

Karwendelhaus (1765 m)
45 Betten 150 Lager
Telefon: 05213 5623
DAV Sektion Männer-Turnverein
Häberlstr 11
D - 80337 München
Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 14-04-2002 door C.P.J. Aerssens