BERGWANDELING
GLARNERLAND - VIERWALDSTÄTERSEE

Kalklandschap Schächental

Op de grens van de Kantonen Glarus, Uri en Schwyz, tussen het Glarnerland en het Vierwoudstedenmeer, ligt weggestopt een enigszins vergeten gebied. Het is een hoogvlakte met indrukwekkende panorama’s met veel hoge en machtige bergen. Het strekt zich uit van de bovenloop van het Linthal en het Schächental, ten noorden van de Klausenpas tot aan het Vierwoudstedenmeer. Het is het grootste kalkgebied van Zwitserland met dolinen, uitgespoelde, scherpgekante en grof gestructureerde kalkplateaus.

KARAKTER VAN DE TOCHT

Deze 3-daagse bergwandeling voert vanuit Braunwald aan de bovenloop van de Linth naar Chäppeliberg/Sisikon door het kalkgebied van Glattalp en het Schächental. De route voert door de Kantonen Glarus, Uri en Schwyz naar Sisikon aan het Vierwoudstedenmeer.

VERTREKPUNT

De reis door het diep, ingesneden dal van de Linth brengt je van Glarus naar Linthal aan de bovenloop van de Linth. Hier heb je nog geen zicht op de toppen en gletschers van de regio. Een kabelbaan zorgt ervoor dat je in een paar minuten vanuit het Linthal naar het zonneterras van Braunwald (1250) komt. Hier ontrolt voor je ogen het Glarnerpanorama met Bifertenstock, Tödi, Selbsanft. Het dorpje Braunwald is vertrekpunt van deze meerdaagse bergwandeling.

DUUR VAN DE TOCHT

3 dagen

BESTE TIJD

Vanaf het voorjaar tot in het najaar, naargelang de omstandigheden. Informeer altijd naar de omstandigheden op de route. Bij mist en sneeuw is het wandelen in dit gebied af te raden!!


ROUTEBESCHRIJVING BERGWANDELING

Charetalp (2172 m)
DAG 1

Braunwald (1250 m) - Gumen (1901 m) – Bützi - Erigsmatt - Chilchbüelen – Charetalphüttli – Pfaff (2056 m) - Glattalphütte (1896 m)

Algemeen: 550 m stijgen. 550 m dalen. Looptijd: 4,5 tot 5 uur.

Op het dorpsplein van Braunwald kiezen we uit de verschillende wandelroutes en richtingen op de wegwijzer voor de variant: Glattalp via Bützi, Erigsmatt. Met de stoeltjeslift gaan we nog een trapje hoger naar Gumen, gelegen op 1900 meter hoogte. Met op de achtergrond de Ortstock (2716 m) is het nog een klein klimmetje naar Bützi. Bützi is een “Planzenschutzgebiet” met weelderige en kleurrijke alpenflora. Hier in dit droge hoog gelegen dal tussen Bös Fulen (mte 2801 m het hoogste punt van Kanton Schwyz) )en Höch Turm (2666 m) begint het grootste kalkgebied van Zwitserland. Op onze route naar Erigsmatt wisselen zich grote kalkplateaus met diepe uitgespoelde scheuren en groeven af met schrale alpenweiden. Op Erigsmatt tref je wellicht grote schaapskudden, die hier gedurende de zomermaanden weiden. Een onderkomen voor de schaapsherders vinden we op Erigsmatt.

We verlaten de gebruikelijke route naar Charetalp en lopen met een kleine omweg over Gletti en Chilchbüelen. Er zijn hier maar weinig routemarkeringen. Gelukkig wijst de weg zich vanzelf en bereiken we zonder problemen de een alpweg die ons over Usser Wändli naar Charetalp brengt. Op de uitgestrekte groene alpweiden staat de Charetalphüttli. Verrassend is te zien hoe in dit kalklandschap op plekken het water als bronnen spontaan opborrelt om even verderop in beekbeddingen en de uitgespoelde kalk weer te verdwijnen. Zo ook kun je er op deze uitgestrekte kalkvlakten boomstronken vinden, die er op duiden dat hier eens bos was. Voor sagen uit het Muotathal is hier genoeg inspiratie. Een half uur lopen verder in zuidwestelijke richting en klimmen 200 meter naar Pfaff (2056 m). Nu staan we voor de grote dal van Glattalp, omgeven door imposante kalkwanden. De langgerekte Glattalpsee, het bergstation van de kabelbaan en de van verre al zichtbare SAC Glattalphütte liggen voor ons onder handbereik.

Glattalphütte (1896 m)
DAG 2

Glattalphütte (1896 m) - Brüelchälen (2015 m) – Mären (2250 m) – Balmer Grätli (2218 m) – Ruosalper Chulm (2170 m) – Heidmannegg – Rietlighaus (1700 m)

Algemeen: 750 m stijgen. 950 m dalen. Looptijd: 6,5 tot 7 uur.

De wandeling van vandaag is een lange dagetappe en begint meteen met een klim. Vanaf de Glattalphütte gaat het via Inner Brüelchälen pittig omhoog naar Mären. Er volgen nu stukken met steengruis en enkele sneeuwvlakten, die soms tot ver in de herfst kunnen blijven liggen. Vanaf dit vlakke Märenplateau hebben we een prachtig en wijds uitzicht in noordelijke richting op de Glattalpsee en de etappe van de vorige dag. Van Mären lopen we in zuidwestelijke richting naar Glatten. Het gebied tussen Mären en Glatten vormt een absoluut hoogtepunt als kalklandschap met uitzondelijke rotsformaties. Wie de afkorting naar Urnerboden of Klausenpass wil nemen moet hier de steile, smalle 900 meter diepe afdaling door het Firner Loch kiezen.

In het afgevlakte landschap van Glatten (2300 m) vind je geen wegmarkeringen. Een groot aantal “Steinmännchen” wijst je hier de weg naar het kruis op de top. De Glatten doet zijn naam eer aan: het vlakke, gladde plateau gaat richting zuiden steil en loodrecht naar beneden naar de Klausenpass. En verder in zuidelijke richting zien we aan de horizon de imposante toppen oprijzen van o.a. Tödi, Clariden, Schärhorn. Over een steil morene, door een smalle kloof dalen we aan de achterzijde van Chli Glatten naar Balmer Grätli (2218 m) hoog boven de Klausenpass.

Ruosalper Chulm (2170 m) ligt nu voor ons en we zijn ongemerkt in het Schächental terecht gekomen. Langs Höche en Läged Windgällen lopen we richting bergmeer en bereiken Alp Heidmannegg. Opvallend is hier hoe intensief de alpweiden nog worden gebruikt. Zo bereiken we het door Naturfreunde Schweiz beheerde Rietlighaus, waar we overnachten.

DAG 3

Rietlighaus (1700 m) – Chinzig Culm (2073 m) – Ober Frutt – Rossstock Lücke – Rossstock (2460 m) – Spilauer See – Lidernenhütte (1727 m) – Chäppeliberg (1182 m) - Sisikon

Algemeen: 800 m stijgen. 1300 m dalen. Looptijd: 6 tot 6,5 uur. De etappe van vandaag brengt ons van het Schächental in het Riemenstaldnerdal. Het leidt ons vanaf het begin een gedeelte over het historische route van de Russische generaal Alexander Suworow, die hier met zijn leger van 20.000 soldaten op 27 september 1799 onder erbarmelijke omstandigheden een omzwerving moest maken via de Chinzigpass richting Muotathal, die ook niet vlekkeloos verliep. Een monument op de pashoogte getuigt van deze hachelijke onderneming. Boven op de Chinzig Culm staat een kleine schuilhut en direct daarachter opent zich het brede dal richting Rossstock (2460 m), Blüemberg (2405 m) und Chaiserstock (2515 m).

Rossstock (2460 m)
Om de top van de Rossstock (2460 m) te bereiken moet je eerste een tweetal steile stukken beklimmen, die niet al te moeilijk en inspannend zijn. Vanaf de kam naar de top met een kruis helemaal op het einde heb je een prachtig uitzicht en vergezicht op het Gotthardmassief, het Reussdal en het Vierwoudstedenmeer.

Om vanhier naar de Lidernenhütte af te dalen kun je voor verschillende varianten kiezen. De afdaling naar de Spilauersee verdient de voorkeur. Het is een aangename plek voor een rustpauze en in de zomermaanden tref je hier wellicht nog enkel resten sneeuw, terwijl hier ook de koeien rustig grazen en de klanken van de koeienklokken het dal vullen. We dalen verder af door het Riemenstaldnerdal en bereiken de Lidernenhütte (1727 m). Hier kunnen we overnachten of wellicht doorlopen naar Chäppeliberg (1182 m) als we vroeg in de middag de hut bereiken en er niet willen overnachten. Chäppeliberg bereiken we door een sprookjesachtig bos met grote mosbedekte stenen en rotsen afdalend. Hier is het eindpunt van onze driedaagse bergwandeling. Met de Postauto bereik je Sisikon aan het Vierwoudstedenmeer

Spilauersee
OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN:

Glattalphütte, 1896 m
SAC Sektion Mythen
60 plaatsen
Huttenwaard: Vrony en Eugen Schelbert
Telefoon: +41 41 830 1939
Lidernenhütte (1727 m) 1727 m
SAC Sektion Mythen
80 plaatsen
Huttenwaard: Irene en Pius Fähndrich
Telefoon: +41 41 741 12 07


KAARTEN:

- LKS 1:25.000 Blatt 1172 Muotathal
- LKS 1:25.000 Blatt 1173 Linthal
- LKS 1:25.000 Blatt 1192 Schächental
- LKS 1:25.000 Blatt 1193 Tödi

Prijs ca € 11,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

GIDSEN

- Glarner Alpen, Werner Luchsinger, SAC 1992.
- Urner Alpen Ost, Toni Fullin, SAC 1992
- Sagenhaftes wandern, Thomas Bachmann, Rotpunktverlag Zürich, 1997

BRONNEN:

- Die Alpen - SAC, augustus 2000



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 11-12-2003 door C.P.J. Aerssens