TOUR DE WILDHORN

Wildhorn (3248 m)

De Wildhorn (3248 m) ligt op de grens van de Kantonen Bern en Wallis en behoort tot de meest gewaardeerde skitoerengebieden in de Berner Alpen. Maar sinds men een gevaarlijke passage in de wandelroute naar de Col des Audannes (2886 m) met ladders en vaste staalkabels heeft beveiligd, kun je ook in de zomermaanden en het najaar deze meerdaagse bergwandeltocht uitstekend onder de voeten nemen. Het beste is om een kleine week uit te trekken voor deze Tour du Wildhorn, zodat je op je gemak en in alle rust van hut naar hut kunt lopen. Eventueel een rustdag inlassen en de beklimming van de Arpelistock (3055 m) in de route opnemen.

KARAKTER VAN DE TOCHT

De gelopen route is een meerdaagse bergtrektocht en voert je temidden van alpenweiden en over verschillende alpenpassen met zicht op het Rhônedal en Walliser Alpen, waaronder Grand Combin (4314 m), de wereldberoemde Matterhorn (4478 m), maar ook Bishorn (4153 m), Weisshorn (4505 m), Zinalrothorn (4221 m), Dent Blanche (4357 m), Dent d'Herens (4171 m), Obergabelhorn (4063 m), Täschhorn (4491 m), Liskamm (4480 m) en Monte Rosa (4556 m). De route is zwaar en voert door alpiene gebied met soms aardige hoogteverschillen, dagelijks ruim 500 meter stijgen en dalen met een uitschieter naar 1000 meter dalen, over smalle paden, enkele gezekerde passages met ladder en staalkabels in rotsachtig terrein. Bergwandelervaring en een goede kennis kaart en kompas zijn noodzakelijk. De routemarkering is goed, er is alleen geen markering op het traject Arête d'Arpille - Arpelistock - Rottal - Geltenhütte. Overnachten in berghutten en hotels.

DUUR VAN DE TOCHT

4 tot 6 dagen

BESTE TIJD

Half juli tot midden september, naargelang de omstandigheden. Informeer altijd naar de omstandigheden op de route.

UITRUSTING

Wandelen in alpien gebied iets anders dan wandelen in de Voor-Alpen. Dat betekent dat er hoogteverschillen moeten worden overwonnen. Je moet dan ook beschikken over een goede bergwandeluitrusting voor deze meerdaagse onderneming met goede bergwandelschoenen, eventueel pickel, klimgordel en touw. Maar ook regenjack en broek, fleecetrui, zonnebrand met hoge factor, zonnebril, topokaarten, routegids, kompas, hoogtemeter, mogen niet ontbreken Voor nood: EHBO, fluitje, spiegeltje, bivakzak, aluminium reddingsdeken.

VERTREKPUNT

Als vertrek- en eindpunt van de Tour du Wildhorn kun je Lenk (1068 m) in het Simmental nemen. Goed bereikbaar vanuit Spiez met trein en bus.



ROUTEBESCHRIJVING TOUR DE WILDHORN



DAG 1

Iffigenalp (1584 m) - Blatthütte (2077 m) - Stierelager (2278 m) - Rawilseeleni (2489 m) - Wildstrubelhütte (2791 m)

Algemeen: 1207 m stijgen. Looptijd: 4,5 tot 5 uur.

Komende vanuit Lenk kun je met de bus of met de auto tot aan Iffigenalp. Bij de wegwijzer op de Iffigenalp volg je het nog vlakke pad van de Rawilpassweg, dat weldra stijgt en gestadig klimt in het sparrenbos. Bijna dreigend steekt de Mittaghorn (2686 m) boven je uit. Langs de steile hellingen van deze berg raasde een paar jaar geleden nog het water omlaag. Vele meters diep is zo een nieuw uitgesleten bedding ontstaan. Voor de Blatttihütte, een eenvoudige alphut met schuilmogelijkheden, gaat het pad aan een steile helling voorbij. In de 19e eeuw werd deze route aangelegd ter vervanging van de oude Rawilsaumweg, lopend langs de oostzijde van het Iffigtal over de Firstligrat.

Bij Stierlager leidt de wegwijzer van de pasovergang je naar links, naar de Wildstrubelhütte. Weldra wisselen roten en groen elkaar aan beide zijde van het smalle pad af. Nog een uur klimmen via Rawilseeleni (2489 m) stelt je konditie op de proef, zeker op een zonnige middag voel je de warmte. Er volgt nog een laatste steile klim naar de Wildstrubelhütte (2791 m). Even kwartier maken en uitrusten om dan nog even door te klimmen naar de overgang onder de Rohrbachstein (2950 m) om te genieten van het wijdse panorama over het Rhônedal met zijn machtige Walliser Alpen.

DAG 2

Wildstrubelhütte (2791 m) - Rawilpass (2429 m) - Plan des Roses (2367 m) - Lac de Ténéhet (2440 m0 - Col des Eaux Froides (2648 m) - Cabanne des Audannes (2508 m)

Algemeen: 280 m stijgen, 590 m dalen. Looptijd: 5 tot 5,5 uur.


Rawilpass (2429 m) over Plan des Roses (2367 m) met Wildhorn (3248 m)
In een oogopslag kan het te lopen traject van deze dag worden overzien, met uitzondering van het laatste korte stuk naar de Col des Eaux Froides (2648 m). Opvallend zijn de lichte door erosie uitgewassen kalkformaties op de Schnidehorn (2937 m) en Wildhorn (3248 m) aan de kant van Wallis. We starten over het pad naar de hut richting Rawilseeleni en buigen rechtsaf naar de Rawilpass (2429 m). De pas ligt op de grens van het Kantonen Bern en Wallis. Als we de pashoohte gepasseerd zijn loopt de route bijna 2 kilometer vlak naar het meertje op de Plan des Roses (2367 m). Je loopt naar rechts aan de zuidoost zijde van de Schnidehorn (2937 m) en volgt over de rotsen de wegmarkering, nu eens stijgend en dan dalend tot aan het Lac de Ténéhet (2440 m).

Indrukwekkend is hier de verscheidenheid aan grillige vormen in de stevige kalkrotsen en de kalkbodem evenals de bloemenpracht in deze woesterij. Bijna elk jaar vergroot zich het rotsoppervlakte naar boven, omdat de op de zonzijde gelegen gletschers van de Wildhorn, de Glacier des Audannes en de Glacier de Ténéhet, in een ras tempo krimpen en terug gaan. Het af te leggen traject in dit dal tot aan de Col des Eaux Froides (2648 m) is niet te onderschatten. Vanaf de pashoogte kijk je in het dal van Les Audannes met het Lac des Audannes en de daar direct in de nabijheid gelegen Cabanne des Audannes (2508 m). Je waant je hier in een maanlandschap, maar met een grotere kleurenpracht en variatie van rotsformaties.

DAG 3

Cabanne des Audannes (2508 m) - La Selle (2709 m) - Col des Audannes (2886 m) - Grand' Gouilles (2499 m) - Arête de l'Arpille - Arpilistock (3035 m) - Geltenhütte (2003 M)

Algemeen: 916 m stijgen, 1419 m dalen. Looptijd: 6 tot 6,5 uur.


Traject Cabanne des Audannes (2508 m) - Col des Audannes (2886 m) - Grand' Gouilles (2499 m) - Arête de l'Arpille - Arpilistock (3035 m)
Stenen en rotsen kenmerken het hele traject van vandaag. Wie enthousiast is over ongerepte natuur in de bergen met zijn stille grootsheid zal buitengewoon genieten van deze etappe. Want hoe is dit mogelijk op hemelsbreed slechts 12 kilometer van Sion, de hoofdstad van het Kanton Wallis.

Vanuit de Cabanne des Audannes (2508 m) klimt het pad geleidelijk via La Selle (2709 m) naar de Col des Audannes (2886 m). Dit is nog aangenaam met de vroege morgenzon in de rug. Daarna daal je af naar de beide meertjes op Grand'Gouilles en volgt een moeizamere klim naar Arête de l'Arpille. En echt inspannend is bij warm weer de steile klim naar de Arpilistock (3035 m). Maar je inspanning wordt rijkelijk beloond, want op de vlakke top heb je een panoramisch uitzicht over het Rhônedal met Walliser Alpen tot aan de Mont Blanc (4808 m) en naar het noorden over de Zwitserse laagvlakte.

Vanaf dit hoogste punt in de Tour du Wildhorn dalen we af in noordwestelijke richting. Je dient er echter rekening mee te houden dat het nu te volgen traject tot de Geltenhütte niet gemarkeerd is. Kennis en gebruik van de topografische kaart is dus een noodzaak. Onder de top gaan we na goed 500 meter naar rechts. Langs de rand van de Geltengletscher dalen we af in het Rottal, waar in het morenengruis van de uitlopers van deze gletscher het pad overgaat in een weggetje. Je verlaat het Rottal bij P2062 en dalen de laatste meters af naar de onlangs uitgebouwde, gezinsvriendelijke Geltenhütte (2003 m)


Wildhorn (3248 m) met Geltengletscher
Voordat je afdaalt naar de Geltenhütte is het de moeite waard even een pauze in te lassen en te genieten van het facinerende schouwspel: het smeltwater van Geltengletscher en Wildhorn, bijelkaar komend in een zanderige vlakte, stort zich als Geltenbach 200 meter in de diepte. 50 jaar geleden zou deze beek in het stuwmeer van de Sanetschsee worden omgeleid, waardoor deze prachtige waterval Geltenschuss zou verdwijnen. De inwoners van Lauenen hebben zich hiertegen toendertijd verzet en de gemeente Lauenen vroeg bij het Kanton Bern aan het onder natuurbescherming te stellen. Zo ontstond het "Naturschutzgebiet Gelten - Iffigen".

DAG 4

Geltenhütte (2003 m) - Usseri Gelten (1927 m) - Geltentrittli - Chüetungel (1786 m) - Stigelschafberg (2381 m) - Wildhornhütte (2303 m)

Algemeen: 595 m stijgen, 295 m dalen. Looptijd: 4 tot 4,5 uur.

Vanaf de Geltenhütte (2003 m) loopt de route langs de helling met wijdse uitzichten het Geltental in langs de Geltenbach. Aan de rechterzijde van de beek volgen we het pad via Usseri Gelten (1927 m) en Geltentrittle. Over de Tungelbach bereiken we de Alp Chüetungel (1786 m) om vervolgens klimmend door rotsachtig terrein met aan de noordzijde Stieretungel en Rothorn (2278 m) en aan de zuidzijde de flanken van de Niesehorn (2776 m) voorbij te lopen. Voor ons zien we de Iffigsee (2065 m) met op de achtergrond in oostelijke richting de Wildstrubel (3244 m).

We dalen niet af en volgen de route rechtsom de Niesehorn (2776 m) naar de Wildhornhütte (2303 m). Deze hut ligt wat ingesloten tussen de Niesehorn (2776 m) en de Schnidehorn (2937 m) en de Tungelgletscher die door de opwarming van het klimaat de laatste jaren drastisch is teruggedrongen

DAG 5

Wildhornhütte (2303 m) - Iffigersee (2065 m) - Groppi (1741 m) - Iffigenalp ( 1584 m) - Färiche/Pöschenried (1210 m)

Algemeen: 1093 m dalen. Looptijd: 3 tot 3,5 uur.

Op deze laatste dag dalen we alleen nog maar of het moeten de paar meter klimmen zijn bij de Iffigsee. Vanaf de Wildhornhütte moeten we een kleine driehonderd meter hoogteverschil zakken om de wondermooie Iffigsee te bereiken. Langs de westkant van het meer kun je terugkijkend de Wildhornhütte nog zien. Dit prachtig meer wordt aan de oostzijde afgesloten door een loodrechte bergwand. Het is aangenaam toeven aan de Iffigsee. Een ideale plek om je picknick te verorberen. Bij de Egge, een kleine hindernis, kijk je in noordoostelijke richting over het Iffigtal naar de Wildstrubel.


Iffigsee (2065 m) en Wildstrubel (3244 m)
Het Iffigtal behoort tot een van de mooiste valleien van Zwitserland. De natuur is er nog ongerept en biedt een gevarieerd schouwspel, waardoor je van de ene verbazing in de andere valt. Tot Groppi is de weg breed en daalt ze maar langzaam, na Groppi is pad smal en daalt aanzienlijk. De bochten volgen elkaar op. Na elke bocht komt er weer een andere en het pad blijft steil. Op korte afstand verlies je heel wat hoogteverschil.

Op Iffigenalp (1584 m) is een grote parkeerplaats. Hier is de weg geasfalteerd. We nemen de wandelweg langs de Iffigbach, die ons verder het dal in brengt. Zo lopen we langs de Iffigfall, een 120 meter hoge waterval, tot dit prachtige wandelpad ons brengt tot Restaurant "Alpenrösli" in Pöschenried. Hier kun je met de bus verder afdalen in het dal naar Lenk, maar natuurlijk ook direct nog te voet naar Lenk. Dit zal zeker nog een aanslag plegen op spieren en gewrichten

OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN:

Wildstrubelhütte (2791 m)
SAC Sektion Bern
70 plaatsen
Telefoon: +41 32 6523374
Huttenwaard: +41 33 7221235

Cabanne des Audannes (2508 m)
l’Association de la cabane des Audannes
45 plaatsen
Telefoon: +41 27 3983186
Huttenwaard: +41 79 3109060
Geltenhütte (2003 m)
SAC Sektion Oldenhorn
89 plaatsen
Telefoon: +41 033 7653220


Wildhornhütte (2303 m)
SAC Sektion Moléson
94 plaatsen
Telefoon: +41 33 7332382
Huttenwaard: +41 33 7333120


KAARTEN:

- LKS 1:50.000 Blatt T-263 Wildstrubel
- LKS 1:50.000 Blatt T-273 Montana
- LKS 1:50.000 Blatt T-5025 Saanental-Simmental

Prijs ca € 18,00 T-Serie LKS met ingetekende routes.

- LKS 1:25.000 Blatt 1266 Lenk
- LKS 1:25.000 Blatt 1286 St. Leonard

Prijs ca € 11,50. Uitstekende kaarten, geen opdruk wandelroutes.

GIDSEN

Alpin Wanderungen: Rundum die Berner Alpen, Ueli Mosimann, SAC Verlag, SFR. 44,00.

BRONNEN:

- Die Alpen - SAC, juli 2003



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 20-09-2003 door C.P.J. Aerssens