TOUR DU QUEYRAS GR 58

Belvédere du Queyras

DE TOCHT

De GR 58 is een pittige, goedgemarkeerde rondwandeling door het hele Parc Naturel Régional du Queyras. Een ervaren bergwandelaar legt het volledige rondje in zo'n 7 dagen af. Je kunt er ook 10 dagen over doen. Je bedwingt daarbij zo'n 9 bergpassen waarbij hoogteverschillen van 1000 meter stijgen niet ongewoon zijn. De route kan op vele punten worden begonnen of afgebroken. Uitbreidingen, met name in Italiaanse richting, behoren ook tot de mogelijkheden. Met toppen tot net boven de 3000 meter hoogte is het landschap gevarieerd alpien, met name in het westelijke deel afgewisseld met stukken bos. Dit deel van de Alpen heeft een intiem karakter weten te bewaren. Alhoewel de meeste wandelaars het rondje tegen de klok inlopen, hoeft dit natuurlijk niet.

KARAKTERISTIEK VAN DE TOCHT.

Gelopen traject: 7- tot 10-daagse bergwandeltrektocht over een GR 58
Zwaarte: Grote hoogteverschillen (tot 1000 meter stijgen per dag ), goede paden, maar ook sneeuwvelden en blokkenterrein.
Overnachten: Berghutten en Gites d'étape.
Marketing: Goed, rood-wit.

DAG 1

Ceillac - Le Villard - Col de Fromage - Montbardon

We vertekken vanuit Ceillac op 1643m voor onze bergtrektocht over 9 bergpassen met vele verrassende vergezichten en voor de tijd van het jaar nog de nodige sneeuw. Het eerste stuk voert ons over de GR58 richting Le Villard waar we de GR5 op pakken naar de Col de Fromage op 2270m. Hier laten we ons de boterhammen met kaas goed smaken!

Even verderop volgen we nu linksaf de rood-witte markering van de Tour de Quayras. Bergafwaarts gaat het naar Montbardon. De lange, steile afdaling naar Montbardon maakte het feest voor onze inmiddels weke, licht gezwollen voeten compleet. Pas na zessen lopen we die avond het gehucht Montbardon binnen. Het rood ingetekende Gîte-teken op de kaart is net voldoende gebleken om ons op de been te houden. Een Gite garandeert namelijk minimaal een warm voetenbad en daar zijn we na de inspanning van deze dag royaal aan toe. Het is rustig in de Gite, zodat we probleemloos aan kunnen schuiven bij de raclette.

DAG 2

Montbardon - Les Escoyers - Refuge de Furfande

Niemand in zo'n Gite slaapt uit. Wij wel en we willen het iedereen aanraden. Eenmaal met de voeten in de bergschoenen schijnt de zon volop en in de Queyras laat een stijging nooit lang op zich wachten. Maar eerst wacht ons een afdaling tot de D902 en via Les Escoyers begint de klim. Die van vandaag mag er wezen: meer dan duizend meter omhoog tot Refuge de Furfande. Het pad slingert door bos, over rotsen en gras, terwijl een gehucht, een paar wandelaars en hogerop vele koeien de passanten zijn.

Bij de Refuge de Furfande is het onverwacht druk. De slaapzaal wordt tot de nok toe gevuld door een schoolklas en hun begeleidsters, maar we mogen onze tent op het veldje achter de hut neerzetten. Eigenlijk wel zo prettig. De groep kinderen valt uiteen in zij die het schrikdraad tegen de koeien vast durven te houden en zij die dat niet durven. Gelukkig kunnen we rustig slapen, de glaasjes wijn helpen ons daarbij.

DAG 3

Refuge de Furfande - Col de Furfande - Arvieux - Brunissard - Col d'lzoard

Vandaag starten we in de warmte en met de zware rugzak over de Col de Furfande op 2503m. Hier hebben we een wijds uitzicht op het dal voor ons met aan de linkszijde de Pic du Béal Traversier 2912m en ver voor ons de Col d’Izoard. Duizend meter wordt gedaald naar het mooie Arvieux op 1544m. Toch zijn we er nog niet. Verder gaat het over de GR58 met rechts van ons de grote weg naar de Col d'lzoard. We passeren Brunissard. Hier kruisen we opnieuw de GR5.

Casse Déserte
Het fraaiste stuk van de deze dag zit in de staart. Daar waar het smalle GR-pad zich door het gortdroge dal van de Torrent du Col d'lzoard slingert. Het bos lost op en voor ons steken de grillige rotsformaties van Casse Déserte als in een woestijnlandschap arrogant af tegen de diepblauwe lucht. M'n kennis van de wielergeschiedenis vertelt mij dat hier de allerbekendste renners hebben afgezien in blakerende hitte. 'Forza Bugno! Vai Diavolo.' Alleen Coppi en Bobet kregen er hier een monument voor. Wij zijn geen wielrenners en de kans dat iemand voor ons ooit een monument zal oprichten, lijkt onwaarschijnlijk klein. Nu aan het eind van de dag, alweer zeshonderd meter hoger, kunnen we op ons gemak de gekwelde voetzolen in het koude bergwater weken en ons plekje voor de nacht inrichten.

DAG 4

Col d'lzoard - Col du Tronchet - Souliers - Col de Peas

De Col d’Izoard is voor ons vandaag geen uitdaging. We laten deze pas letterlijk links liggen en vervolgen onze Tour de Queyras in de richting van de Col du Tronchet 2344m. Vanhier is er een afdaling naar het gehucht Souliers aan de gelijknamige bergbeek. We hebben de mogelijkheid om hier naar het dal en naar Château-Queyras af te dalen. Op het terras in Château-Queyras zou een ijsje eten ook aangenaam kunnen zijn. Maar we willen onze tocht vervolgen in de richting van de Col de Peas. Onder deze Col zoeken we een geschikt plekje om de tent op te zetten en na een stevige maar eenvoudige rijstmaaltijd kruipen we vermoeid in onze slaapzak voor een welverdiende nachtrust.

DAG 5

Col de Peas - Les Fonds - Pic du Malrif - Abriès

De eerste zonnestralen strijken over de tent en wekken ons met een stralende dag. Na het ontbijt wacht een korte klim naar de Col de Peas 2629m. Vanaf de pashoogte loopt de route naar beneden het dal in en leidt ons rechts langs de Pic de Rochebrune met zijn 3325m hoogte. In dit dal ontspringt de Cerveyrette, hier nog een bergbeek die in Briançon in de Durance uitmondt. Zo bereiken we Les Fonds.

De markering van de GR58 loopt nu in oostelijke richting en klimt opnieuw. Toch raken we in een blokkenveld de markering van de originele route kwijt. Niet dat we niet weet waar we op de bergkam boven moeten zien te komen, maar het gaat om de echte route. Die lijkt hier door een stel al te grove gruisstampers behoorlijk om zeep geholpen, zodat de methode 'recht omhoog' moet worden toegepast. Behoedzaam volgen we schuin achter elkaar. Soms glijden er wat blokken naar beneden onder het gewicht van onze voetstappen. Samen met onze ademhaling is dat het enige geluid in de lege bergwereld.

Links van ons heerst de 3293 meter hoge Grand Glaiza, rechts en dichterbij prikt de Petit Rochebrune z'n 3078 hoogtemeters in de blauwe lucht. In het midden, recht boven ons, het doel: de 2906 meter hoge Pic du Malrif, het dak van de GR 58. Hier bovenop de Pic du Malrif schittert onder ons het Lac du Malrif en aan het einde van deze dag zal de Gîte van Abriès op ons wachten.

DAG 6

Abriès - L’Échalp - Lac Egorgéou - Lac Foréant

We vertekken vanuit Abriès via het uitzichtpunt Jilly en Créte de Jillynaar L’Échalp. Het mooiste plekje langs de GR 58 tussen Abriès en L’Échalp is een piepklein meertje, het Étang du Moussou. Lariksen, helder water, zacht gras en een magnifieke doorkijk richting Monte Viso vormen ijzersterke argumenten om daar minimaal even de rugzak af te doen. De rust en eenvoud op dit stuk van de GR staan in contrast met de manier waarop de GR zich na L’Échalp een weg omhoog baant richting de Pain de Sucre. Het pad wordt breed en je kunt er zelfs te paard omhoog.

Monte Viso
Regelmatig ontmoeten we medewandelaars. Begrijpelijk, want de uitzichten op de Monte Viso en het Lac Egorgéou en Lac Foréant maken dit stuk tot één van de allermooiste van de hele GR. De zon onder zien gaan op de messcherpe Crête de Ia Taillante met z'n fantasietoppen is imponerend. De ijsplaat die nog gedeeltelijk over het Lac Foréant ligt, blijkt zich heel traag over het meer te bewegen. Soms verstoort dat het beeld van de Pain de Sucre in de waterspiegel. De hemel toont vannacht al z'n sterren als we even onze neus buiten de tent steken, die we aan de oevers van dit bergmeer hebben opgetrokken. Heerlijk zo aan de voet van de Col Vieux.

DAG 7

Lac Foréant - Col Vieux - Col de Chamoussière - Pic de Caramantran - Chapelle de Clausis

De Col Vieux is een eitje en daarvandaan ziet de route naar de top van de Pain de Sucre eruit als een peulenschil. Wij steken echter direct door naar de Col de Chamoussière en dat ziet er aanmerkelijk minder simpel uit: een brede puin- en sneeuwhelling. We proberen altijd te voren in te schatten hoe de verfklodders ons door zoiets heen naar boven moeten loodsen, maar deze keer willen we het liever niet weten. We hebben toevlucht genomen tot een sterke combinatie van zwijgen en staren en die kan je maar beter niet doorbreken. Op zulke momenten kun je het beste gewoon beginnen aan de klim annex traverse. Alles zal passeren: grote, soms zachte sneeuwvelden, blokkenvelden, glijdende modderondergrond en hogerop steeds meer ijs. We trappen een zo diep mogelijk spoor uit. Je moet wel uitkijken hoor!

Na twee uur zwoegen breekt het bevrijdende moment eindelijk aan. Van het laatste sneeuwveld stappen we op een vaste lap gras die doorloopt tot bovenop de Col de Chamoussière. Dit is het einde van een steile route. We besluiten om nog even doorlopen naar de top van de Pic de Caramantran. Terwijl onze rugzakken beneden op de Col tegen een steenhoop zijn blijven staan, bereiken we de ruim drieduizend meter hoge Pic de Caramantran. Overal om ons heen stralen bergen en daarboven zonder ophouden de zon. Languit gaan we op de warme stenen liggen. Vanaf de Col de Chamoussière blinkt in de diepte het kruis op het leistenen dak dak van de Chapelle de Clausis in de zon.Hier willen we vannacht onze tent opslaan.

DAG 8

Chapelle de Clausis - St-Véran- Col des Estronques -

Notre Dame du Mont Carmel, 1846 staat er op de steen. Chapelle de Clausis, 2399 staat op de kaart. We kijken terug op de bijna 2900 meter hoge Col de Chamoussière. Bij vertrek nemen we de gemarkeerde route direct lang de bergbeek Aigue Blanche en bereiken na goed 5 km St-Véran. Het dorp met zijn 270 inwoners stamt uit de middeleeuwen en behoort tot het historisch erfgoed van Frankrijk. Het heeft een kerkje uit de 16e eeuw met oude sculpturen. Verder is het dorp vooral bekend vanwege de vele zonnewijzers van Piémontse oorsprong.

Saint Véran
De laatste etappe terug naar ons startpunt Ceillac ligt nog voor ons. Er volgt een steile klim door het bos naar de Col des Estronques 2649m. Even een pauze en genieten van het landschap. Rechts van ons de Pointe de Rasis 2846m. Een steile afdaling brengt ons voorbij een klein kapelletje terug in Ceillac. Onze Tour du Queyras zit er op!


ALGEMENE INFORMATIE

DAGTOCHTEN

Ceillac, Arvieux, Aiguilles, Abriès en Ristolas lenen zich uitstekend voor het maken van dagtochten. De moeilijkheidsgraad kan overal worden afgestemd op de capaciteiten van de wandelaar.

OVERNACHTEN

Keurig verspreid over deze GR vind je maar liefst 12 Gites d’étape en berghutten. De onderlinge loopafstanden zijn alleszins redelijk. Alleen de afstand Abriès - les Fonds in het noorden vraagt om een vroeg vertrek. Alle Gites en hutten staan duidelijk op de IGN-wandelkaarten en worden met telefoonnummer, aantal bedden en openingsperioden ge-noemd in het GR 58-gidsje Tour du Queyras. In het hoogseizoen is reserveren aan te be-velen.

Campings vind je in Ceillac, Ristolas, Abriès, Château-Queyras, Brunissard, Arvieux en Aiguilles. In het nationale park is wildkamperen officieel verboden, maar met toestemming van de eigenaar kun je de tent soms opzetten in de buurt van een Gîte of hut. Een aanbevolen start- en eindpunt is herberg La Bergerie (Nederlandstalig) te Champcella (net boven het Durancedal): tel/fax: (00 33) (0)492 20 96 69.

ERVARING, UITRUSTING

De Queyras vraagt om enige bergwandelervaring of iemand in de groep die dat heeft. Zonder deze ervaring kunnen de sneeuw- en blokkenvelden rond de bergpassen voor onaangename verrassingen zorgen. Voor dagtochten heb je in ieder geval nodig: stevige bergwandelschoenen (categorie B), lange broek, veldfles, fleecevest, regenjack, EHBO, zonnebrandcreme, wandelkaart, kompas. Maak je een meerdaagse tocht of een dagtocht in het hooggebergte, dan komen daar nog bij: GR-gidsje, thermo-ondergoed, regenbroek, reddingsdeken, spiegeltje en noodfluitje, bivakzak (voor wie zonder tent gaat), muts, handschoenen en gamaschen. Als er nog sneeuw op de route ligt, kunnen 8-punts stijgijzers en/of een pickel nuttig zijn, mits je ermee weet om te gaan. In alle dorpen langs de route kan proviand worden ingekocht.

VERVOER

Auto: Luxemburg - Dijon - Lyon (via nieuwe A39) - Grenoble -Guillestre (via Gap of Briancon).

Trein: Parijs Gare Lyon - Grenoble of Valence, regelmatig treinen, overstappen richting Briancon en uitstappen te Montdauphin-Guillestre. Reistijd vanaf Parijs: ca 6 uur. Ook directe nachttrein Parijs Lyon - Montdauphin-Guillestre (v: 22.26 uur, a: 8.07 uur).

Vanaf Montdauphin-Guillestre de keuze uit verschillende transportbedrijfjes (vermeld in Franstalige GR-gids) naar plaatsen in de Queyras. Taxi: Ceillac, St.-Véran, Molines, Château-Queyras en Ville Vieille, (tel.nrs. in Franstalige GR-topogids). Prijsindicatie: Château-Queyras - Ceillac f. 68,-.

BESTE TIJD

De zomermaanden. Juli en augustus geven mooi weer, aangename temperaturen en de meeste drukte. Eind juni en begin september zijn rustig, maar in juni kan er nog teveel sneeuw liggen. Alhoewel het gebied als zonnig bekendstaat kan het weer, ook in de zomer, ieder moment omslaan waarbij een sneeuwbui niet is uitgesloten. Boven de 2000 meter kan het ook in de zomer fris zijn. Informeer in het dal en in de hutten naar de condities op de route.

BRON

Op Pad Nr2, maart 1999, Tjeerd Visser

KAARTEN

IGN 1:25.000, blad 3537 ET, ca f. 23,-.
IGN 1:25.000, blad 3637 OT, ca f. 23,-.
Didier & Richard 1:50.000, blad 10, 1:50.000, Queyras - Pays du Viso, ca f. 28,-. Wandelroutes, GR 58, Gîtes en hutten ingetekend.
Overzichtskaart: Michelin nr. 89, 1:200.000, Evian, Annecy, Briancon, f. 7,-

GIDSEN

Tour du Queyras, GR 58 en 541 (ref. Nr. 505, FFRP ca f. 37,50.
Franstalige topogids met routebeschrijving accommodatie, topografische kleurenkaartjes (1:50.000) en praktische info.

Ronde van de Queyras, GR 58, uitg. Topo-Aktief, f. 9,95
Nederlandse bewerking bij de Franse topogids. De topokaarten, adressen, info etc. staan alleen in het Franse origineel.

De documentatie is doorgaans verkrijgbaar bij alle gespecialiseerde boekwinkels.

ADRESSEN

Office du Tourisme en Queyras
Maison de Queyras
05740 Aiguilles
(0033) (0) 492 46 76 18



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 30-03-2001 door C.P.J. Aerssens