BERGTREKTOCHT
PARC NATIONAL DE LA VANOISE

Col de la Vanoise

DE TOCHT

In het hart van de Franse Alpen in het departement Savoie, werd in 1963 Frankrijks eerste nationale park gesticht: Parc National de La Vanoise. Hier zit de tijd gevangen in gletsjerijs, monolieten en oude forten. Hier heerst de rijkdom van de wildernis. Steenbokken, gemzen en marmotten huppelen vrij rond, de adelaar zweeft door de lucht en honderden verschillende bloemen zorgen voor kleurrijke dalen. Het informatiecentrum van het park zit in Lenslebourg - Mont Cenis.

Overal in het park vind je uitgezette wandelingen, GR's en regionale en lokale paden. Er zijn ruim voldoende hutten, vooral in de buurt van gletsjers in het centrum van het park. Voor de beschreven tocht is wel wandelervaring nodig, maar pickel, stijgijzers of klimtouw komen er niet aan te pas. Ook kun je wandeldagtochten of klimtochten van uiteenlopende moeilijkheidsgraad maken. Voor het laatste is bergsportervaring noodzakelijk.

HET GEBIED

Het park is eigenlijk verdeeld in twee afzonderlijke berggroepen. Het noorden heeft de hoogste en indrukwekkendste bergtoppen, zoals de Grande Casse, met z'n 3852 meter. Het zuidelijke gedeelte is uniek voor de Alpen: boven de 3000 meter spreiden zich over een lengte van meer dan twaalf kilometer tientallen gletsjers uit die een soort landijs vormen zoals dat op Groenland voorkomt. Enkele bergtoppen, zoals de Dôme de Chasseforêt en de Dent Parrachée, steken hier fraai bovenuit. Het verschil tussen de twee berggroepen valt het beste te bewonderen vanaf de Col de la Vanoise, middenin het park. In het noorden zie je de bergen loodrecht in de hemel prikken, aan de horizon bekroond door het Mont Blanc-Massief. Naar het zuiden zijn de bergen lager en glooiender; ze gaan daar over in het Massif des Ecrins. In het oosten grenst de Vanoise aan het al even schitterende Italiaanse Parco Nazionale Gran Paradiso, eveneens beroemd om zijn uitgestrekte gletsjergebieden en vele steenbokken. De Vanoise heeft zowel meer bergweides als meer bezoekers dan zijn Italiaanse tegenhanger; met name bij Tignes en Val d'Isère, in het noorden, kan het te druk zijn. Eén bezoekje in het hoogseizoen aan Val d'Isère met de bijbehorende kaalslag veroorzaakt door de wintersport en je weet precies waarom bescherming van natuurgebieden noodzakelijk is. Het zuiden van het Franse park is een stuk rustiger, alhoewel je ook daar in de zomer menige bezoeker tegenkomt.

AUSSOIS

Het kleine bergdorpje Aussois op 1483M hoogte wordt het uitgangspunt voor onze rondtocht langs de gletsjers van de Vanoise. Het ligt boven Modane in de zuidelijke punt van het park, tussen de GR 5, 55 en 5E in, vlak bij de grens met Italië. In Aussois vind je een klimschool (richting Sardières), een gidsenbureau en een camping. In de nabije omgeving staan opvallend veel steengroeven en ruïnes op de kaart vermeld. Vandaar waarschijnlijk het grote aantal rotsklimgebieden. We overnachten in het fort Marie-Christine, dat ooit een onderdeel vormde van een soort 'mini ligne Maginot', bedoeld om de Italianen buiten de deur te houden. Want in 1866 verhuisde de Savoie op de landkaart van Italië naar Frankrijk en dat wilden de Fransen graag zo houden.



ROUTEBESCHRIJVING BERGTREKTOCHT

DAG 1

Barrage de Plan d'Amont (2078 m) - Refuge du Fond d'Aussois (2324 m)
246 m stijgen. ca 1,5 uur.

We zijn met z'n achten. Sommigen hebben nog nooit in de bergen gewandeld, anderen zijn eerder gewend om bergen te beklimmen dan er omheen te lopen. We nemen tenten mee want al zijn er veel berghutten op onze route, vaak zijn ze vol. Eén van de parkregels luidt dat je niet in het park mag kamperen, behalve bij een aantal berghutten. En dat zijn we van plan.

© L.A.W.V.VIA-VIA

De auto's laten we achter op de parkeerplaats onder de stuwdam van het Plan d'Amont, bij de grens van het park. De tocht naar de berghut van vanavond is kort, twee uurtjes lopen. Nadat we de zware rugzakken in de berghut hebben achtergelaten, lopen we nog wat verder omhoog. Plotseling merk ik dat er in de verte iets op de rotsen beweegt. Snel, de verrekijker. En ja! De eerste steenbok is in zicht. Opgewonden proberen we zo snel mogelijk in de richting van de steenbok te lopen. Dat is niet gemakkelijk over al die keien. Nog een beetje klimmen en dan heel langzaam koekeloeren boven de grote blokken... Wel dertig of veertig dieren zijn er rustig aan het grazen! Een paar staren ons aan. We zitten op slechts twintig meter afstand van de eerste steenbok. Plotseling fluit er één het alarmsein en de hele groep keert ons de rug toe. We bewegen ons nog niet. Na een paar honderd meter stoppen een paar dieren weer en kijken om. Ze weten dat wij geen gevaar vormen, maar ze grazen toch liever alleen.

DAG 2

Refuge du Fond d'Aussois (2324 m) - Pointe de l'Observatoire (3015 m) - Les Prioux (1711 m)
691 m stijgen, 1302 m dalen, ca 6-7 uur.

Oef, we stijgen direct naar de Col d'Aussois, met 2916 meter de hoogste pas van onze rondtocht. Van daaruit kost het nauwelijks een kwartier om naar het nog iets hogere Pointe de l'Observatoire te klauteren. Een prachtig uitzicht over de gletsjers van de Vanoise en de kleine berggroep van Péclet-Polset is de beloning. Door de sneeuw wordt het afdalen langs de noordzijde van de pas een vrolijke bedoening. In een paar minuten laten we ons tweehonderd meter omlaag glijden. De tijdwinst geven we direct weer uit handen met een leuke omweg onderlangs de Glacier du Génépy.

Plotseling wordt de hemel donkerder. De eerste donderslag klinkt als een kanonschot, teruggekaatst door de hoge rotswanden. Nog geen minuut later stort de hagel op ons neer. Haastig schieten we de regenkleding, en schuilen even verderop onder een paar grote overhangende rotsen. Een kwartier later schijnt de zon weer en nog twee uur verderop wacht Les Prioux, een klein dorp in de Vallon de Chavière.

DAG 3

Les Prioux (1711 m) - Petit Mont Blanc (2677 m) - Pralognan (1418 m) - Mont Bochor (2023 m),
966 m stijgen, 1260 m dalen, 615m stijgen. ca 7-8 uur.

Vandaag zullen we eerst de Petit Mont Blanc bestijgen. Deze 'Kleine Mont Blanc' heeft niks met de beroemde hoogste berg van de Alpen te maken maar dankt zijn naam aan het gips waar hij voor het grootste gedeelte uit bestaat.

Een fikse klimpartij van bijna duizend meter wacht ons. Twee van ons vinden dit iets teveel van het goede en besluiten om rechtstreeks naar Pralognan te lopen. Het pad voert door prachtige weiden: gentiaan groeit tussen boterbloem en bastaardwederik. Wat hoger komt edelweiss erbij. Dan verdwijnt de warme ochtendzon jammer genoeg achter donkere wolken. Alweer horen we in de verte het geknal van donderslagen. En dat om tien uur 's ochtends. Snel trekken we de regenkleding aan en lopen door als gebochelde pelgrims. De bergen verdwijnen achter een somber regengordijn, maar nauwelijks tien minuten later komt de zon alweer door de wolken prikken.

In een waar maanlandschap vol kraters en andere gekke vormen bereiken we de top. Als de wolken wegtrekken zien we in het noorden de bergketen van de Mont Blanc, de echte. En recht tegenover ons de Grande Casse met zijn indrukwekkende Glacier des Grands Couloirs, die loodrecht naar beneden schijnt te vallen.

La Grande Casse
Vroeg in de middag komen we in Pralognan aan. Onze tochtgenoten betrappen we daar op een terras; we schuiven aan voor de inwendige mens. Heerlijk! Tijdens de maaltijd nemen we het bestuit om niet in Pralognan te overnachten maar op de kleine berg juist boven het dorp, de Mont Bochor. Weinigen van ons hebben echter zin om nog eens vijfhonderd meter te klimmen. Geen probleem: om 6 uur pakken we de laatste kabelbaan van die dag, waardoor we in vijf minuten de top halen en zo een kleine twee uur lopen smokkelen. De enige andere aanwezige daarboven is een boer die zijn koeien aan het melken is. Naast het uitgestorven terras van het restaurant zetten we de tenten op en voor het avondeten maken we dankbaar gebruik van de tafels. Die onder het bordje Picknicken verboden bevalt het best. Een prachtige zonsondergang brengt de avond en de stilte.

DAG 4

Mont Bochor (2023 m) - Col de la Vanoise (2517 m) - Refuge d'Entre Deux Eaux (2120m)
494 m stijgen, 395 m dalen, ca 6 uur.

Wat is dat voor een kabaal...? Te vroeg wrijf ik mijn ogen uit en ontwaar de boer die gemotoriseerd zijn koeien aan het verzamelen is om ze te melken! Voordat de eerste mensen aankomen met de kabelbaan hebben wij onze tenten al ingepakt. Het pad naar de Col de la Vanoise loopt onder de indrukwekkende noordwand van de Aiguille de la Vanoise langs. We zien twee bergbeklimmers die al hoog in de wand zitten en die moeite lijken te hebben met het nemen van hun laatste obstakel: een groot rotsblok dat als een dak boven hen hangt. Zij liever dan ik! Verderop lopen we langs de voet van de Grande Casse. De eenvoudigste route om deze berg te beklimmen loopt over de Glacier des Grands Couloirs. Maar het woord 'eenvoudig' kan ik niet combineren met deze gletsjer vol spleten. In de volgepropte Refuge du Col de la Vanoise lunchen we, terwijl het buiten opnieuw regent. We boffen niet met het weer, want ook 's middags volgen nog wat onweersbuien. Wanneer we 's avonds in Entre Deux Eaux aankomen is het gelukkig geen probleem om in de hut te slapen.

Refuge d'Entre Deux Eaux (2120 m)
DAG 5

Refuge d'Entre Deux Eaux (2120 m) - Refuge de l'Arpont (2309 m)
402 m stijgen, 213 m dalen, ca 4 uur.

De volgende ochtend is het strakblauw! En het uitzicht op de tegenoverliggende bergen is prachtig: de steile zuidwand van de Grande Casse, de indrukwekkende steenwal van de Mont Pelve en de harmonieuze Dôme de Chasseforêt, geheel met sneeuw bekleed.

Onderweg komen we langs een Pierre à Cupule. Dit is een grote vlakke steen waar voorhistorische mensen een gat van ongeveer 20 centimeter breed in gebeiteld hebben, plus een serie kleinere gaten langs de rand. Men vermoedt dat de steen een rituele betekenis had. Het in het gat opgevangen regenwater zou daarbij dan een rol hebben gespeeld. En twintig meter boven deze vlakke steen wijst een enorm rotsblok als een menhir loodrecht omhoog. Fantasie van de natuur of het werk van een Hercules? Ik ben verbaasd zo'n plek zo hoog in de bergen te vinden. Een half uurtje verderop betreden we één van de betoverendste oorden van de Vanoise: de Lacs des Lozières die met de vele grasvelden doen denken aan een Japanse tuin. En in de verte waakt de Dôme de Chasseforêt als de Fuji Yama over dit harmonieuze landschap. Na twee uur ronddwalen en genieten wordt het tijd om verder te gaan en we nemen afscheid van de wonderlijke meren. Het pad loopt nu boven de diepe kloof van de Doron de Termignon. Volgens ons gidsje komen op deze steile hellingen veel steenbokken voor maar met de warme zon en de vele wandelaars hebben we weinig kans om ze te zien. Als we in Refuge de l'Arpont aankomen is-ie stampvol. Gelukkig hebben we tenten bij ons.

Dent Parrachée
DAG 6

Refuge de l'Arpont (2309 m) - Barrage de Plan d'Amont (2078 m)
231 m dalen, ca 6 uur.

Het is zes uur 's ochtends. In het donker lopen we het eerste half uur bij het licht van de zaklantaarns. Na een korte maar stevige klim zien we de zon opkomen boven de Chalets de Montafia. De bloed rode Dent Parrachée onthult zijn steile oostwand en in de verte is de Grande Casse nog net te zien. Na nog een uurtje ontvouwt zich in het zuiden langzaam een prachtig panorama: het Massif des Ecrins. Aussois ligt nog ver in de diepte maar het fort Marie-Christine is al gemakkelijk te herkennen. We komen nu buiten de grens van het park: stilstaande skiliften en twee kunstmatige meren doen ons beseffen dat we de wildernis achter ons hebben gelaten.

Deze bergtrektocht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.


ALGEMENE INFORMATIE

OVERNACHTEN

Camping la Buidonnière (met winkel), Aussois, (079) 20 35 58.
De hutten in de Vanoise moeten schriftelijk worden gereserveerd via een centraal adres:

Central de Réservation des Refuges
Boîte Postale 12
F-73710 Pralognan, Vanoise
France

De onderstaande telefoonnummers van de hutten kunnen dus NIET worden gebruikt om te reserveren. In het nationale park is kamperen verboden. Toch is het in juli en augustus toegestaan om de tent op te zetten bij de volgende hutten:

Refuge CAF du Fond d'Aussois, (079) 20 39 83, bemand 17/06 - 17/09
Refuge CAF du Col de la Vanoise, (079) 08 25 23, bemand 12/06 - 12/09
Refuge PNV de l'Arpont, (079) 20 51 51, bemand 12/06- 15/09

Geen tenten worden geaccepteerd bij:
Refuge PNV Fort Marie-Christine, (079) 20 36 44, bemand 26/05 - 01/11
Refuge privé d'Entre Deux Eaux, (079) 20 50 24, bemand 15/06 - 01/10
Refuge privé de Plan Sec, (079) 20 31 31, bemand 13/06 tot 15109
Gîte d'étape Isertan, Pralognan, (079) 08 73 11, bemand juni tot oktober
Gîte d'étape la Chèvrerie, Pralognan, (079) 08 73 93, 15/10-15/12 gesloten

Kies je voor een hut (er zijn er 42 in het nationale park), reserveer voor het hoogseizoen dan ruim tevoren want de belangstelling is groot. Leden van de Nederlandse bergsport verenigingen (zie Adressen), krijgen korting in de hutten van de CAF (Club Alpin Francais).

GEORGANISEERDE TREKTOCHTEN

Voor georganiseerde wandeltrektochten, gletsjertochten, bergsportkampen en beklimmingen in de Vanoise kun je bij meerdere organisaties terecht, of bij een bergsportschool ter plaatse.

UITRUSTING

Voor eenvoudige dagtochten heb je naast goede wandelschoenen, een lange broek, veldfles, regenkleding, EHBO, zonneband-creme en eten, drinken en een klein rugzakje, geen omvangrijke uitrusting nodig. Voor de meerdaagse tocht en voor zware dagtochten worden meer eisen aan de uitrusting gesteld: warme kleding, spiegeltje en noodfluitje, bivakzak (voor wie zonder tent gaat), muts, handschoenen en bergwandelschoenen (cat. B) gaan ook mee. In Pralognan en Aussois zijn winkeltjes voor proviand.

BESTE TIJD

De zomermaanden. Juli en augustus geven mooi weer, aangename temperaturen en (grote) drukte. Neerslag, in de vorm van korte, hevige buien vaak met onweer, kan voorkomen. Boven de 1000 meter kan het 's nachts behoorlijk afkoelen. In september en juni is sneeuwval geen uitzondering. Informeer in het dal en in de hutten naar de (sneeuw)condities van de route. Actuele weerbericht: (079) 62 30 54.

VERVOER

Per auto:
Parijs of Genève, Chambéry. Begin je in Pralognan, dan richting Albertville, Moûtiers en Bozel. Begin je in Aussois, dan richting Turijn door de Vallée de la Maurienne tot Modane waar een kleine bergweg naar Aussois gaat.
Per trein:
vanuit Parijs 4 treinen p.d. naar Chambéry, overstappen naar Modane. Of de rechtstreekse nachttrein Parijs-Modane. Reistijd vanaf Parijs: ca 9 uur. Prijs vanaf Amsterdam: ca f. 315,- retour (prijswijzigingen voorbehouden). Daarna bus (20 min.) naar Aussois (3 à 4 op za., minder door de week), ca 29 FF. Taxi: ca 120 FF.

KAARTEN

IGN 1:25.000, blad 3534 OT, Les Trois Vallées, ca f. 23,-
IGN 1:25.000, blad 3633 ET, Tignes, Haute Maurienne, ca f. 23,-
Didier & Richard 1:50.000, blad 11, Vanoise, Massif et Parc National, ca f. 28,-
Overzichtskaart: Michelin nr. 89, 1:200.000, Evian, Annecy, Briancon, f. 7,-

BRON EN GIDSEN

Op Pad Nr5, juli 1996

Parc National de la Vanoise, GR 5-55, Croix du Bonhomme - Modane, uitg. FFRP, ca f. 37,-
Duidelijke beschrijving met info over overnachten en bevoorrading. Franstalig

Footpaths of Europe, Walking the GR 5, Lake Geneva to Mont Blanc, uitg. Robertson McCarta, ca f. 35,-
Nog beperkt leverbaar. Beschrijving van o.a. GR 5, 55 en Tour du Mont Blanc.

Circuits Pédestres Vanoise-Hte Tarentaise, uitg. Guide Franck, ca f. 39,90
Dagtochten in ringband met uitneembare kaarten

ANWB Reisgids Franse Alpen, uitg. ANWB, f. 33,50
Algemene gids met veel aandacht voor wandeldagtochten, o.a. rond Aussois

Reisgids Actief & Anders Franse Alpen, uitg. ANWB, f. 19,95
Met o.a. wandel- en fietsdagtochten (3 in omgeving NP de la Vanoise, pag. 84 t/m 89)

Natuurreisgids Frankrijk, uitg. Cantecleer, f. 49,50
Mooie algemene gids met een hoofdstukje Vanoise. Combineert achtergrond- en praktische informatie.



Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 15-03-2001 door C.P.J. Aerssens