VALLÉE DE LA LIENNE 3
Traject Werbomont - Froidville - Werbomont 18km

© L.A.W.V.VIA-VIA
Brug over de Lienne

Deze rondwandeling met als startpunt en eindpunt Werbomont is de derde etappe in het stroomgebied van de Lienne. Deze wandeling is voor een deel langs de benedenloop van dit Ardeense riviertje gepland, even voordat het in de buurt van Stoumont samenstroomt met de Amblève. In het gehucht Werbomont parkeren we de auto vlak bij het oorlogsmonument ter herinnering aan de eerste dagen van het Ardennenoffensief van december 1944. Hier in dit gebied is hevig strijd geleverd door onderdelen van de 82e Airborne Division.

Op 16 december beginnen de Duitsers een verrassingsaanval. Ze willen via Werbomont een wig drijven in de Amerikaanse linies en zo doorstoten naar Antwerpen. Hiervoor brengen ze twee pantserdivisies, drie infanteriedivisies en een paradivisie in de strijd. De gevechtsgroep Peiper van de 1e Panzer Division probeert een doorgang te zoeken via de Lienne, nadat door de geallieerden de bruggen bij Trois-Ponts en Stoumont zijn opgeblazen. Ze rukken op via Cheneux en Rahier, maar worden met fel artillerievuur teruggeslagen door onderdelen van de 82e Airborne Division: Het 504e PIR ten noordwesten van Rahier, het 505e PIR vanaf de hoogte bij Haut-Bodeux en het 508e PIR vanuit Chevron. Het 325e GIR blijft in Werbomont. Enkele kilometer voor Werbomont bij Habiémont, op de tegenwoordige N66, wordt bij de nadering van Peipers Tigertanks de brug over het riviertje de Lienne opgeblazen door Corporal Fred Chapin en soldaat Shorty Nickell. Het doorstoten naar de Maas is nu helemaal verhinderd. Het is het einde van de lange weg die Peiper heeft afgelegd. Peiper moet zich terugtrekken tegengehouden door een handjevol mannen van het 291st Combat Engineers. Deze gevechtshandelingen vinden plaats op 19 en 20 december 1944.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Werbomont - Monument 82e Airborne Division
Bij vertrek staan we even stil bij het oorlogsmonument. Het bestaat uit een granieten steen met opschrift voor de helden van toen en een houwitser. De straat schuin overstekend lopen we Werbomont uit in zuidwestelijke richting. Na een grote opslag nemen we de verharde weg naar links. Het asfalt gaat weldra over in een onverhard karrespoor tussen de weilanden door. Bij de bosrand aangekomen wordt ons de doorgang versperd door een rood-wit afzetlint. Het is jachtseizoen en dit betekent dat er gejaagd mag worden. Een bord op een boom maakt ons duidelijk op welke dagen er niet in het Bois de Grimbièmont gewandeld mag worden. Gelukkig voor ons is dit niet vandaag. Zo kunnen we zonder gevaar voor eigen leven het bos betreden. Na 200 meter nemen we het bospad naar links en dalen even verderop af in de richting van de Ruisseau de Pennevert. Nog voor we dit stroompje bereiken leidt het pad ons naar rechts. Hele stukken sparrenbos is hier gekapt en het bos zal opnieuw worden aangeplant.

Na goed één kilometer bereiken we aan onze rechterhand een in het bos gelegen weiland. De eerste voorzichtige zonnenstralen zorgen voor prachtige herfstkleuren. Het bospad wordt een verhard karrespoor. Een gué brengt ons over de Ruisseau du Pouhon. Nagestaard door een kudde koeien bereiken we de doorgaande weg van Werbomont naar de vallei van de Lienne. Even naar links en dan meteen naar rechts naar Oufny. Nog steeds rechtuit. Daar waar het asfalt naar links afbuigt nemen we het pad rechtdoor. Als we een fraai gerestaureerd ardennerhuis passeren, wordt het pad een droge uitgespoelde beekbedding. Gelukkig is het droog en dalen we steil af, van steen tot steen springend. Nog even een flinke afdaling tot aan de oever van de Lienne. Hier staat een vervallen onderkomen. Dit is te koop maar vraagt een grondige opknapbeurt. Opvallend is de muurschildering onder de overkapping aan de voorkant. Even verderop komen we in de bewoonde wereld. De huizen horen bij het gehucht Habiémont. Er is een café en een kleine dorpswinkel.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Oufny - gerestaureerd Ardeens huis
We steken de brug over de Lienne over. Dit is de brug die aan het begin van het Ardennenoffensief door Corporal Fred Chapin en soldaat Shorty Nickell opgeblazen is. En we beginnen aan een korte klim in Les Forges die ons 50 meter boven het dal zal brengen. Voor de kapel van St. Gilles slaan we af naar links en volgen nu op hoogte het dal van de Lienne in noordoostelijke richting. Eerst gaat het pad door weilanden en klimt vervolgens door het bos omhoog. Het is hier op de plekken waar het kwelwater over de route loopt even oppassen geblazen niet in de modder te verzanden. Het bos uitkomend hebben we voor ons de hoogspanningsmasten die op deze plek dwars over de vallei lopen. Het zijn goede oriëntatiepunten en we kunnen op de kaart precies zien waar we zijn.

Nog goed een kilometer en we bereiken over het asfalt het gehucht Froidville. In Froidville treffen we een bankje aan direct op het kruispunt naar Rahier. Het ligt tegenover een kapelletje, een mini uitvoering van de Mariagrot in Lourdes. Dit bankje is een goed plekje voor een lunchpauze. Het is plotseling heftig gaan regenen en we besluiten de wandelroute aan te passen en niet via Rahier af te dalen naar de Lienne. Naar het noorden verlaten we Froidville, de asfaltweg volgend die vanaf de heuvelrug op de oostelijke oever van de Lienne ons direct naar de rivierbedding van de Lienne brengt langs de Moulin de Rahier. Stroomafwaarts lopen we in noordelijke richting langs de doorgaande weg de N66. Nu eens stroomt de Lienne links van ons, dan weer over een brug met de Lienne rechts. Zo komen we ook voorbij de Auberge de la Lienne. Het Hotel-Restaurant is gesloten en een bord “A Vendre” geeft aan dat deze uitspanning betere tijden heeft gekend.

Het is intussen minder gaan regenen en als we twee kilometer verderop bij Camping “Les Salins” horen dat het restaurant open is, zetten we hier de abrupt onderbroken lunchpauze voort. Koffie en warme soep doen de natte kou snel vergeten. De warmte doet ons goed. Als we na goed een half uur opbreken om de wandeling voort te zetten, doet de zon voorzichtige pogingen de laatste regenflarden te verdrijven. Weldra is het droog en begeleidt een waterig zonnetje ons op de flinke klim uit het dal in noordelijke richting naar Chession.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Even voorbij kilometerpaal 4 hebben we het bospad genomen. Het wekt de indruk ons af te leiden van ons doel. We volgen de bedding van ruiseau du Pré de Neuville en de Ruisseau de Nivierlayi tot we door het bos de verharding bereiken naar Chession. Rechts af tot het bos ophoudt. De eerste weg links langs akkerland en met de weg mee gaat het richting Bru. Hier passeren we enkele grote vakantiehuizen. Bij nadere bestudering van de kaart blijkt hier de bron van het bekende Belgische mineraalwater Bru te zijn. De weg vervolgend komen we opnieuw onder de hoogspanningsleidingen door die hier dwars het dal van de Lienne oversteken. Goed 300 meter verder verlaten we het asfalt en nemen het bospad links dat langzaam klimmend ons terugleidt naar Werbomont.

We komen op een kaal gekapt stuk bos. Nog een laatste pauze en dan kunnen we de resterende twee kilometer op ons gemak afleggen naar het startpunt van deze dagwandeling. Er is hier geen duidelijke markering en dwars door het bos brengt het pad ons bij de weilanden van Bovrège. Voor ons ligt Werbomont en over het karrespoor en enkel tientallen meters asfalt zijn we in korte tijd bij de auto.

Charles Aerssens

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN:

- TopoKaart NGI 1:25 000, 49/7-8 Harzé - La Gleize
- Wandelroute uitgezet in eigen beheer "Via-Via"

Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 04-11-2003 door C.P.J. Aerssens