VALLÉE DE LA LIENNE 2
Traject Bra - Lierneux - Bra 15 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA


Even na 9.15 uur verlaten we Laidprangleux en rijden terug naar de Baraque de Fraiture. Het ziet er naar uit dat ook vandaag een prachtige wandeldag zal worden. De laatst flarden mist zijn al verdwenen nog voor we goed en wel Samrée achter ons laten. Bij Baraque de Fraiture de autoweg op naar Luik om er bij de volgende afslag Lierneux weer af te gaan.

Charles heeft voor deze dag een wandeling uitgezet in het gebied van de Vallée de la Lienne, noordelijk gelegen van de Baraque de Fraiture. Als startplaats is opnieuw gekozen voor Bra, een gehucht aan de N651. Achter de kerk wordt geparkeerd en maken we ons op voor een nieuwe wandeldag. Deze keer lopen we een lus in zuidelijke richting naar Lierneux en terug naar Bra. Zo komt opnieuw het stroomgebied van de Lienne aan de beurt.

We verlaten Bra over de N651 in westelijke richting om meteen linksaf een pad tussen de weilanden te nemen. Er moet onmiddelijk geklommen worden. De koeien kijken ons vanuit de wei glazig en verdwaasd aan, maar een stier laat zich niet onbetuigd en snuift en loeit vanachter het prikkeldraad naar ons. Niet zo’n prettig gevoel. We houden het er maar op dat de rode sokken van Charles daar debet aan zijn. Het gaat pal zuid, passeren een halfverharde weg en dalen naar het bos af, op de kaart aangegeven met En Bleûr hu.

We komen bij de Ruisseau de la Follerie. En je kunt haast raden wat we op onze weg troffen. Opnieuw een Gué. Het is hier erg drassig en door het bos lopend vinden we een geschikte oversteekplaats: een boom die half over de beek hangt. Een stevige balk wordt gezocht en een brug gebouwd. Vele handen maken licht werk en zo belanden we aan de overkant. Maar daar is het weiland drassig en moeten we goed uitkijken geen natte voeten te krijgen. We komen weer op het pad en vervolgen de route.

Bij de doorgaande weg naar Lierneux steken we over en nemen de asfaltweg naar Xhoute-si-Plout. Op nog geen honderd meter van ons raast hier het verkeer van de autoweg van Bastogne naar Luik. In het gehucht slaan we linksaf langs de Kapel van de H.Maagd Maria en volgen het pad dat evenwijdig aan de autoweg loopt. Als we uiteindelijk bij een brug onder de autoweg zijn aangekomen, weten we dat we even verderop definitief in oostelijke richting zullen afbuigen en het geraas op de autoweg zal verstommen.

De Ruisseau de Sonnari steken we over en lichtjes klimmend houden we het pad aan in oostelijke richting. Het voert door bossen en tussen reeds verdorde varens, al getooid in herfstkleuren. Als de klim ophoudt komen we op een meer open plek in het bos en wordt het tijd voor een eerste pauze. Het is hier aangenaam warm en de truien gaan nu definitief uit en verdwijnen in de rugzak. Het is T-shirt-weer en dat midden in de herfst! Spijs en drank worden genuttigd en even wegdromen, languitliggend in het gras of leunend tegen een boom, geeft een gelukzalig gevoel zo volop in de zon. Maar ook aan deze pauze moeten we een eind maken. We hebben immers nog een flink stuk af te wandelen.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Als we opstaan merken we toch dat een pauze de spieren geen goed doet. We moeten ons weer op gang brengen, even inlopen en de looptred aanpassen. Als we het bos verlaten en er een lange afdaling begint krijgen we prachtig uitzicht op voor ons liggende dal met een wijdse blik op Lierneux. Ook ontwaren we op de helling ten zuiden van Lierneux een heuse skilift. Het is steil dalen naar het gehucht Baneux, een plek met goed onderhouden buitenverblijven van de meer dan gemiddelde Belg. Het gaat nog steeds in oostelijke richting en na goed 1 km komen we bij een oude watermolen op de doorgaande weg van Manhay naar Lierneux. Nu loopt de weg weer iets omhoog en voorbij de Gendarmerie en het Psychiatrisch Ziekenhuis, nog voor we de dorpskern bereiken lopen we richting postkantoor en sportvelden om de eerste gelegenheid naar links in te slaan.

Het is een holle weg. We bevinden ons nu aan de achterzijde van het terrein van het Psychiatrisch Ziekenhuis. Opnieuw klimt het pad en na goed 500m verlaten we de bebossing en krijgen een wijds uitzicht op de Vallée de la Lienne met gehuchten als Odrimont, Amcomont en Hierlot. Hier nemen we opnieuw een pauze en genieten van de warme herfstzon en de wijdse blik over het Ardeense land. Bert doet zelfs een klein hazeslaapje. Nog goed 6 km scheiden ons van het vertrekpunt in Bra. Dit betekent nog anderhalf uur lopen. Vol goed emoed gaan we na de rustpauze op weg. Dalen door de weilanden af naar Lansival en nemen over de Ruisseau de Groumont de wat onduidelijke afslag naar rechts. Even vragen of we goed zitten en dan bijna pal noord. De veldweg maakt enkele bochten tot we aan de kruising komen van Les Grosses Genesses.

Het is de bedoeling hier bij Les Grosses Genesses rechtsaf te slaan, maar een grote hoeveelheid water weerhoudt ons hiervan. We kiezen ervoor de kruising over te steken en daarna pas verderop rechtsaf te slaan. Voor Mountainbikes is dit pad echter afgesloten. Even verder blijkt waarom: grote varens maken een doorsteek moeilijk. Voor ons wandelaars geen probleem. We komen uit op de weg die we eerder hadden moeten nemen en komen op een viersprong met wegkruis. Langs dit kruis dalen we steil af tot een breder bospad. Hier stuiten we op onze laatste hindernis van deze dag. Opnieuw een Gué en een behoorlijk brede.

Een wegwijzer laat niet zien dat hier al heel lang niemand is gepasseerd. Wij laten ons niet kennen en nemen de lastige hindernis met overleg. Ook hier moeten over het snelstromende water twee bruggetjes worden gebouwd. Houtstammen genoeg, alleen nog op de juiste plek leggen. Eenmaal aan de overkant blijkt ook de holle weg overwoekerd en bijna onbegaanbaar. Gelukkig grenst het pad hier aan weilanden. Er blijft niets anders over dan over de prikkeldraad te klimmen en een westelijke richting aan te houden om de verharding naar Bra te bereiken. Nog een paar keren moeten we het prikkeldraad bedwingen en als we het asfalt bereiken zijn we binnen enkele minuten langs het Chateau de Bra en de kerk bij de auto’s. Het is 15.00 uur.

© L.A.W.V.VIA-VIA

We zitten nog goed in de tijd en besluiten ons eerst hier om te kleden. Daarna rijden we naar de Pont des Villettes over de Lienne waar we stoppen om in hetzelfde café met terras als het vorige jaar een pilsje te drinken. Ook nu is het hier aangenaam warm in de herfstzon en enkele drankjes doen ons goed. We genieten nog even na ons Ardennenoffensief. En tegen 16.00 uur besluiten we om terug te rijden naar huis en laten de Belgische Ardennen achter ons.

Charles Aerssens

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN:

- TopoKaart NGI 1:25 000, 55/3-4 Bra - Lierneux
- Wandelroute uitgezet in eigen beheer "Via-Via"

Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 25-10-2001 door C.P.J. Aerssens