RONDWANDELING LAIDPRANGLEUX 3
Traject Laidprangleux - Odeigne 21 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA


Op deze morgen van de eerste wandeldag werden we wakker en zagen buiten dat de weersomstandigheden nog niet optimaal waren. Sombere mistvlagen hingen nog tussen de bossen. Maar zoals altijd stonden we vol goede moed op in de veronderstelling dat deze spoedig zouden optrekken tegen de tijd dat we op pad wilden gaan. Eerst maar eens stevig ontbijten aan een uitgebreide ontbijttafel met kaas en vlees, jam, hagelslag en pindakaas. Met lekker warme broodjes uit de oven! Voor onderweg namen we het brood mee en was er in de rugzakken plaats voor Mueslirepen en een Mars. Genoeg om te overleven. Nog even opruimen en zo staan we om 9.30 uur startklaar.

Charles heeft er voor gekozen de wandeling van vandaag te starten vanaf “La Spinette”. Dit betekent dat de auto’s onaangeroerd thuis blijven. De te lopen route gaat via Samrée naar Odeigne en terug via Dochamps. Deze rondwandeling voert door de bosrijke omgeving van de Belgische Ardennen bij de Baraque de Fraiture en heeft een lengte van 21 Km. We vertekken in de richting van Devantave en nemen na goed 300m het halfverharde bospad naar links bij de picnic-plaats richting Bois de Chwasnêye. De laatste mistvlagen proberen op te trekken, maar de zon is nog niet zichtbaar. Even later passeert de boswachter in zijn auto, hij gaat wellicht een kijkje nemen op de plek waar verderop een stuk bos ontgonnen wordt en een graafmachine staat. Bij een wat onduidelijke vijfsprong kiezen we voor het pad in oostelijke richting met links van ons Bois Queue du Veau.

Aan het einde van dit pad volgt een klim in noordelijke richting naar Benasse om vervolgens onder de heuveltop Belvedère op 572m hoogte door te steken naar de doorgaande weg van Samrée naar Dochamps. We steken hier over en vervolgen het halfverharde pad naar Baraque de Samrée. De rustbankjes onderweg hebben we nog niet nodig! Op dit kruispunt van verharde wegen gekomen slaat we links af en zetten de afdaling in naar een oversteek over een klein beekje. Hier houden we het pad aan in oostelijke richting tot we opnieuw een beekje moeten oversteken. Maar dan wordt het even puzzelen. De paden vervagen en het bos is gerooid. We moeten in elk geval in oostelijke richting de wandeling voortzetten.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Het kompas komt te voorschijn en dwars door het bos en langs de omheining van de weilanden bereiken we de noordelijke kant van de Ferme de L’Alu. Dat we goed zitten maakt het houten bord duidelijk met Ferme de L’Alu. De zon is inmiddels doorgebroken en het wordt tijd voor een pauze. Uit de wind en in de zon is het goed toeven. De temperatuur gaat tot zeker boven de 15 graden. Het bos kleurt prachtig. We genieten van de natuur, de rust en een versnappering. Er passeren ons een 3-tal wandelaars. Maar aan de uitrusting is te zien dat ze slechts een klein ommetje gaan maken.

Het is slechts een kleine lunchpauze en daarna vervolgen we de route. Het bospad voert langs een stuk grond waarop een grote partij kerstbomen staat te wachten op de komende feestdagen aan het einde van het jaar. Maar voor dit pad de doorgaande weg van Baraque de Fraiture naar Samrée bereikt buigen we door het open beukenbos af in noordoostelijke richting tot we de asfaltweg bereiken van Le Poteau naar Lamormenil. We volgen deze weg in noordwestelijke richting en nemen na goed 300m op een soort 6-sprong het halfverharde bospad naar rechts richting Bois de Chaienai. De weg daalt over 1,5 km door bossen en ontgonnen terrein naar Pont de Beaufayi.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Hier bij de brug over de Ain, die nog een klein beekje is, pauzeren we opnieuw en zien op de kaart dat we nu een korte klim voor de boeg hebben alvorens het dorpje Odeigne te bereiken. Dit rustieke Ardeense dorp ligt er verlaten bij in de warme herfstzon en slechts een enkele hond kondigt blaffend onze doortocht aan. Bij een monument voor de gevallenen wappert de Amerikaanse en Belgische vlag houden we even halt. We kiezen in het dorp voor de richting Oster. De verharding verlaten we na 800m om eerst een weiland te doorkruisen en over de prikkeldraad een bospad te bereiken.

Dit bospad brengt ons in zuidwestelijke richting opnieuw tot aan een doorwaadbare plaats. Ook deze hindernis nemen we zonder problemen nadat we met enkele boomstammen een bruggetje hebben gebouwd. Geen natte voeten dus! Even verderop passeren we een kruis waarbij in de onmiddelijke omgeving een landrover staat geparkeerd. Wellicht een boswachter die polshoogte komt nemen zo midden in het jachtseizoen, getuige de vele plakkaten die waarschuwen tegen schietgevaar op bepaalde tijden.

Nu we dit laagste punt gepasseerd zijn, betekent dat automatisch weer klimmen. En even verderop zien we dat we langzaam maar zeker in de bewoonde wereld komen. Niet bepaald eenvoudige optrekjes laten dit vermoeden. Zo bereiken we het gehucht Freyneux. Er staat een heuse kerk en er is eenrichtingsverkeer dat door verkeersborden wordt aangegeven. Het is nauwelijks voorstelbaar dat hier een verkeerschaos zou kunnen ontstaan midden in dit verlaten Ardeense hoogland. Opnieuw even uitblazen en de laatste restjes van het lunchpakket verorberen. Geen appelkrozen in de tuin gooien, Jan!

Nog 7 km en we zijn weer “thuis” in Laidprangleux. Het pad klimt opnieuw als we de laatste huizen achter ons laten. Via Hotbras bereiken we het asfalt van de verharding naar Lamormenil. Hier naar rechts om na 500m linksaf het bos in te lopen. Als het pad plotseling vastloopt in een vaag en dicht bosgebied wordt het echt spoorzoeken. Voor Charles geen probleem, zijn oriëntatievermogen brengt het wandelgezelschap in westelijke richting naar de doorgaande weg van Dochamps. Enigszins gehavend aan armen en benen - Lorenz is in een korte broek onderweg - door de braamstruiken komen we toch goed uit. Dochamps is snel bereikt.

Nog 3 kilometers scheiden on van het vertrekpunt van vanmorgen. Langs de kerk opnieuw een helling nemen en richting Devantave. Toch kiezen we ervoor binnendoor te lopen en niet de verharde weg te nemen. Via de route die langs de plaatselijke vuilnisbelt voert dalen we eerst opnieuw en vervolgens bereiken we klimmend het bos dat onmiddelijk aan de doorgaande weg naar Laidprangleux ligt. We passeren het Croix St. Pire en bereiken tegen 16.00 uur moe maar voldaan ‘La Spinette”.

Charles Aerssens

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN:

- TopoKaart NGI 1:25 000, 55/5-6 Hotton - Dochamps
- TopoKaart NGI 1:25 000, 55/7-8 Odeigne - Bihain
- Wandelroute uitgezet in eigen beheer "Via-Via"© L.A.W.V.VIA-VIA
Gite Rural "La Spinette" Laidprangleux


Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 25-10-2001 door C.P.J. Aerssens