VALLÉE DE LA LIENNE 1
Traject Bra - Les Trous de Bra - Bra 12 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA


Deze wandeling is uitgezet in het gebied van de Vallée de la Lienne, noordelijk gelegen van de Baraque de Fraiture. Als startplaats is gekozen voor Bra, een gehucht aan de N651. Achter de kerk wordt geparkeerd en maken we ons op voor een nieuwe wandeldag. We bekijken het heuse Chateau en lopen vervolgens in westelijke richting, alwaar we opnieuw stuiten op rood-witte markeringen van de GR578. Na een paar honderd meter passeren we rechts de kapel ter ere van St. Theresia omgeven met grote eiken. Het pad links aanhoudend voert ons tot bij de Gué van de Ruisseau de la Chevanne. Zo’n doorwaadbare plaats is steeds opnieuw een uitdaging. Maar een oplettend oog zag dat er ook een primitief bruggetje lag. Natte voeten waren dus niet nodig. Even verderop een zelfde situatie.

Hier klom het pad gestaag uit het beekdal omhoog en tussen de beukenbossen door bereikten we een hoogte van 460 m. Ook hier was men druk bezig bomen te rooien en voor transport klaar te maken. De paden waren dan ook op verschillende plekken in modderpoelen veranderd. Gezeten op zo’n stapel hout genoten we van de rust en het herfstzonnetje, even de vermoeidheid vergetend van de klim die we achter ons hadden.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Bij een onduidelijke kruising aangekomen besluiten we rechts af te slaan en laten Haute Monchenoûle links liggen. Bij de volgende kruising gaan we rechtdoor en lopen op een uitgestrekt weiland. We bemerken dat dit omgeven is door een hoge omheining, waarschijnlijk om te voorkomen dat het wild bezit neemt van dit grasland. We zoeken in noordoostelijke richting een mogelijkheid over deze omheining te komen. Dit lukt en komen op een bospad. Dit pad volgend dalen we af naar de Vallée de la Lienne. Bij Sur le Tier bereiken we de verharde weg, passeren een meer dan 6 eeuwen oude eik met daarin een beeldje gewijd aan Notre Dame de Lourdes. Bij de brug over de Lienne is een picknick plaats en nemen we de tijd om te lunchen. Ook hier lijkt de wereld te zijn uitgestorven, niemand te bekennen.

We besluiten de geplande route aan te passen en de Lienne stroomopwaarts te volgen, opnieuw met de rood-witte markeringen van de GR578. Het pad brengt ons in zuidoostelijke richting. De route volgt de Lienne zo’n 2 Km en gaat dan van de Lienne weg, klimmend het bos in. Hier vinden we in het bos op een boom een goed zichtbare aanduiding dat we op de GR578 zitten. Even verderop opent zich het bos en krijgen we een prachtig uitzicht op het golvend Ardeense landschap met voor ons de kerktoren van Les Villettes oplichtend in de herfstzon. We maken halt en krijgen van Lorenz uitleg over de verschillende soorten koeien in de wei. Even verderop loopt de halfverharde weg uit op de N651 en slaan hier rechtsaf richting Bra.

© L.A.W.V.VIA-VIA

Bij de Pont des Villettes over de Lienne maken we halt bij een café met terras. Het is hier aangenaam warm in de herfstzon en een pilsje doet ons goed. Het is tenslotte ook vakantie. Nog slechts 2Km lopen scheiden ons van de kerk in Bra, waar we vanmorgen de auto hebben geparkeerd. Die afstand kost ons weinig tijd en dus blijven we nog even op het terras zitten nagenietend van ons Ardennenoffensief.

Weer op de been voor de laatste etappe blijkt de gekozen route dood te lopen in het bos en zijn we gedwongen over de grote weg naar Bra te wandelen. Gelukkig is er weinig verkeer en bereiken we spoedig de auto’s achter de kerk. Even de wandelschoenen uit, omkleden en dan terug naar huis.

Charles Aerssens

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN:

- TopoKaart NGI 1:25 000, 55/3-4 Bra - Lierneux
- Wandelroute uitgezet in eigen beheer "Via-Via"

Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 20-10-2000 door C.P.J. Aerssens