DE ELEKTRONISCHE WEGWIJZER OP JE WANDELTOCHTEN

© L.A.W.V.VIA-VIA


GPS betekent: Global Positioning System en is een apparaat waarbij met behulp van satellieten exact je plek op onze aardbol wordt aangegeven. Verdwalen of je verlopen op je wandeltochten is met een satellietontvanger als een GPS bijna onmogelijk geworden. Met dit technisch hulpmiddel weet je binnen een tijdsbestek van enkele minuten tot op bijna 15 meter nauwkeurig je standplaats en wel wereldwijd en op elk moment van de dag. Dit heeft tot voordeel dat je in ongebaand terrein op wandelingen en bij bergtochten, ook in het donker, je eindbestemming kunt bereiken, zelfs als kaart en kompas je in de steek hebben gelaten. Het gebruik van een GPS biedt ook veel gemak, vooral als je vooraf al de gegevens van je wandeling of bergtocht in je satellietontvanger hebt ingevoerd. Op het display zie je in een oogopslag waar je je bevindt en hoe je route verloopt. Op het internet is een grote keuze aan kant-en-klare GPS-routen voor wandelingen, fietstoeren en bergwandelingen te downloaden, de meeste zelfs gratis. Maar je GPS biedt ook meer veiligheid. Ben je in afgelegen of moeilijk toegankelijk gebied en overkomt je iets dan kunt je zeer nauwkeurig de coördinaten doorgeven van je standplaats, wat tijdsbesparend en levensreddend kan zijn.

Het basisprincipe van de GPS-navigatie berust op het gebruik van waypoints, tracks en routes. Zo is een waypoint een coördinatenpaar dat in je GPS wordt opgeslagen van je positie in het landschap. Dit is bijvoorbeeld je vertrekpunt, een overnachtingsplek of je eindpunt. Deze coördinaten kunnen vooraf worden ingevoerd. Maar ook bij een willekeurige wandelingtocht registreert de GPS ook om de zoveel tijd gepasseerde waypoints, zodat je aan het eindpunt de gelopen wandelroute kunt opslaan en daarna eventueel nog bekijken en bewerken. Op het display verschijnt tijdens die wandeling een elektronisch spoor van de afgelegde weg, een track, die als route kan worden vastgelegd op de GPS. Deze track en route kunnen ook geëxporteerd worden naar een computer. Hiervoor is vaak aangepaste software nodig passend bij het merk GPS dat je hebt. Voor de Satmap Active 10 en 12 betekent dit dat het programma SatSYNC moet worden gedownload. De gegevens worden als MAP- en GPX-bestanden opgeslagen.

Ook is het mogelijk om vooraf volledige wandelrouten te maken op je computer. Hiervoor is een digitale kaart nodig, waarop je met behulp van een muisklik de te volgen waypoints vastlegt. Hoe meer waypoints worden ingevoerd, hoe nauwkeuriger het verloop van de wandelroute wordt geregistreerd. Bij de Satmap Active 10 en 12 heb je na registratie toegang tot de Satmap Xpedition online Planner met digitale topografische kaarten van de Europese landen. Heb je een nieuwe route gemaakt op deze digitale kaart, dan kan die op de GPS als GPX-bestand worden ingevoerd. Voor de Satmap Active 10 en 12 is dit het hierboven genoemde programma SatSYNC. Maar ook op internet aanwezige wandelroutes kunnen worden gedownload en in de GPS worden opgeslagen. Ze zijn dan beschikbaar als te lopen routes.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Elke GPS moet voorzien zijn van een digitale topografische kaart, waardoor de navigatie van de te wandelen route duidelijk zichtbaar wordt op het display zodat je weet waar je je in het terrein bevindt. We zien hierbij dat de verschillende GPS merken en modellen ieder hun eigen kaartenmateriaal leveren, waarbij deze digitale kaarten niet onderling kunnen worden uitgewisseld. Zo zijn de Satmap Active 10 en 12 topografische kaarten niet uitwisselbaar met Garmin modellen. Dit geldt niet voor de GPX-bestanden, die wel in beide GPS merken kunnen worden ingeladen. Satmap Active 10 en 12 maakt gebruik van rasterkaarten, die overeenkomen met de vertrouwde zeer gedetailleerde topografische kaarten van het Kadaster, het Duitse LVA, Swiss Map, Oostenrijkse en Duitse Alpenvereinskarten, Ordnance Survey Great Britain of IGN France. De kaarten voor de Satmap Active 10 en 12 worden op SD-kaartjes geleverd in formaat 1:25.000 of 1:50.000. De topografische kaarten van Garmin modellen zijn vectorkaarten, die eerder een schematisch en vaak eenvoudiger beeld geven van het terrein. Op welk model GPS je keuze valt, heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeur. Dat op deze internetsite zeer nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de Satmap Active 10 en 12 heeft te maken met de jarenlange ervaring in het gebruik van de gedetailleerde topografische kaarten van Europa, maar ook de uitstekende digitale topografische kaarten van de Alpenlanden voor de Satmap Active 10 en 12.

Deze internetsite over de Satmap Active 10 en 12 heeft niet de pretentie volledig te zijn, maar wil informatie en ervaringen bieden, die opgedaan zijn tijdens een groot aantal wandelroutes in binnen en buitenland, waarbij deze elektronische wegwijzer uitstekend van dienst is geweest in vooral ongebaand terrein en wel steeds met grote nauwkeurigheid. Ben je tot nu toe alleen gewend om met topografische kaart en kompas op pad te gaan, dan is de Satmap Active 10 een uiterst betrouwbare wandelgezel bij alle weersomstandigheden. Heb je praktische tips, suggesties en aanvullingen over de Satmap Active 10 en 12, neem contact op, zodat deze kunnen worden ingepast!

Veel wandelplezier!

Charles Aerssens


Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". caerssens@home.nl

Aangepast op 21-12-2017 door C.P.J. Aerssens