DER ROTHAARSTEIG - DAG 7
Traject: Lützel - Lahnhof 16 KM

© L.A.W.V.VIA-VIA
Oude Ansichtkaart Lützel met Gillerbergstrasse

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek





Parkeerplaats Gillerbergstrass Lützel
Ongeveer 16 km
De korte dagetappe vertrekt vanaf de parkeerplaats aan de Gillerbergstrasse in Lützel. De route van de Rothaarsteig voert ons over de kam van het Rothaargebirge en volgt deels de Middeleeuwse handelsweg van Keulen naar Leipzig door het brongebied van een drietal riviertjes: Eder, Sieg en Lahn. We zijn hier op de waterscheiding van Rijn en Weser, waarbij de Eder oostwaarts in de Weser uitstroomt en Sieg en Lahn naar het westen in de Rijn uitmonden. Eindpunt is het gehucht Lahnhof met de Lahnquelle.

ROUTEBESCHRIJVING

Op de zevende etappe van de Rothaarsteig ligt het vertrekpunt in Lützel op de parkeerplaats aan het einde van de Gillerbergstrasse. Hier brengt ons de markering direct in de richting van het skigebied Pfaffenhain om dan in oostelijke richting langs de helling hoog boven Lützel te leiden. Het eerste ijkpunt is de natuurstenen routemarkering van de Rothaarsteig met de 100 KM aanduiding. Naar het dal hebben we zicht op het dorpje Lützel, waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de 12e eeuw en de Middeleeuwse spelling als “Lutzelnn” voor het eerst genoemd wordt in 1547. We dalen af naar de Kronprinzstrasse, de B62, die we oversteken en door de Ahornstrasse komen we voorbij het stationnetje van de Deutsche Bahn. Als we de spoorwegovergang en de Lützelbach zijn overgestoken, laten we de bebouwing achter ons en slaan verderop linksaf. We betreden nu het dal van het riviertje de Eder, waarvan het brongebied zo’n 6 kilometer zuidoostelijk ligt.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lützel - Nog 55 kilometer naar het eindpunt in Dillenburg
We volgen de markering van de Rothaarsteig, die hier door het dal de meanderende Eder stroomopwaarts volgt. We zijn hier in Naturschutzgebiet Eicherwald. Duidelijk zijn de sporen van de verwoestingen in dit natuurgebied door de orkaan Kyrill op18-19 januari 2007 nog zichtbaar. De na WOII met sparren beboste beekhellingen hebben intussen plaatsgemaakt voor de meer oorspronkelijke boomsoorten als beuken en elzen. In de buurt van routemarkering 105 Km passeren we Steinbruch “Drei Fichten”, die ons laat zien hoe hier 300 miljoen jaren geleden het aardgesteente door de enorme druk is opgestuwd en gelaagd is. Het hier aanwezige gesteente is gebruikt als steenslag voor de vele bospaden in de directe omgeving. Nu rest enkel nog deze geplooide rotsformatie. Na goed 2 kilometer bereiken we de moerasachtige omgeving waar de bron van de Eder ontspringt, gelegen aan de voet van de 648 meter hoge Ederkopf. De Eder stroomt vanhier eerst in noordelijke richting om dan oostelijk naar het Waldecker Land af te buigen naar het stuwmeer Edersee en later in de Fulda uit te monden. Het brongebied is een biotoop voor allerlei soorten waterminnende planten zoals varens en riet. In de langzaam groeiende turflagen groeien de zwarte els en de moerasberk. Door deze moerassige turfondergrond hebben de boomwortels hier weinig houvast en verliezen door de zure boden hun vitaliteit en standvastigheid, waardoor ze eerder het loodje leggen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Steinbruch “Drei Fichten”                                                             Ederquelle                    
Voorbij de Ederquelle verloopt de route van de Rothaarsteig over het traject van de oude Kohlenstrasse, waarlangs in de Late Middeleeuwen tweewielige paardenkarren houtskool transporten vanuit het bosrijke Wittgensteiner Land naar Siegen naar de hoogovens. Deze routen verliepen vaak direct over de hellingen via holle, uitgesleten paden. Aan het einde van de 18e eeuw worden deze natuurpaden langzaam maar zeker verlaten en worden er planmatig brede lanen aangelegd met haarspeldbochten. Eenmaal buiten het bos krijgen we zicht op het dorpje Benfe, gelegen tussen de toppen van de Kleinen Kopf (615 m), de Weibelskopf (620 m), de Aukopf (644 m) en de Jagdberg (634 m). In de onmiddellijke omgeving zijn naast de Ederquelle ook de bronnen van de Sieg en de Lahn. Benfe is een nog jong dorp, want pas in 1713 vestigt zich Johann Jost Hippenstiel hier als eerste houtskoolbrander. De bosrijke omgeving schept immers de beste condities voor het branden van houtskool. Voor de ijzerbereiding in Ludwigseck zijn immers grote hoeveelheden houtskool nodig. Zo gaan vele houtskooltransporten vanhier over de Kohlenstrasse richting Siegerland. In Benfe steken we de Dorfstrasse L720 over en volgen het bospad de helling nemend op de gemeentegrens van Netphen tot we de Volkholzerstrasse, L719 bereiken. Hier steken we over en wandelen naar het gehucht Grossenbach.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Rothaarsteig - Voorbij aan markering 110 KM
Voor de bebouwing gaat de route naar rechts en zo komen we dan bij de Siegquelle, direct aan de L722 gelegen. Geen plek voor een rustige picknick vanwege de ligging aan die drukke L722. Deze Siegquelle ligt in het zuidelijk deel van het Rothaargebirge en is eigenlijk niet enkel één bron, maar een gelaagd kwelgebied met een aantal waterbronnen dicht tegen de Eisenstrasse aan. In een van de oudste akten over het grensverloop tussen Siegen en Wittgenstein wordt deze bron nog vermeld als “Potzenn”, maar vanaf 1515 staat in een overeenkomst tussen Siegen en Wittgenstein de naam “Siegenputz” vermeld. In 1630 duikt de naam “Seepfützen” en in 1671 “Siegpfützen”. Rond 1849 wordt de bron overkapt met een zadeldak en wordt er een klein huisje bij gebouwd, het z.g. “Sieghäuschen”. Begin jaren 20 van de vorige eeuw, in 1959 en in 1960 wordt de bron aangepast en gerenoveerd. De nieuwe bronmuur uit 1966 wordt in 2013 afgebroken en de Siegquelle krijgt weer een meer natuurlijke uitstroom.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Grossenbach - Siegquelle
Over deze Siegquelle doen enkele sagen de ronde. Zo wordt er in een verteld over een oeroude reus die hier eens bij de Siegquelle heeft gewoond en zich te goed doet aan wat het bos hem biedt. Hij laat de nabij gelegen dorpen ongemoeid zolang de bewoners hem met rust laten. Maar als droogte en hongersnood uitbreken en de dorpsbewoners naar de reus gaan en hem eten en water vragen, verandert hij iedereen die zijn bos betreedt in een boom en niemand is daarna ooit nog gezien. Een andere sage uit de Middeleeuwen verhaalt van een grote schat die hier begraven is. Zo zouden de weldoende bewoners van een kasteel door duistere rovers uit hun burcht verjaagd zijn, nadat ze nog net voor hun vlucht een schat in de bron van de Sieg begraven hebben, waar ze nu nog moet liggen. Voor de vele bezoekers is nu rondom de bron een vlonderpad aangelegd voor het “Walderlebnispfad Siegquelle”, dat op 10 mei 2014 officieel in gebruik is genomen. .

© L.A.W.V.VIA-VIA
Rothaarsteig - Op weg naar Lahnhof
Vanaf de bron van de Sieg wandelen we zuidwaarts, waarbij het wandelpad van de Rothaarsteig nu eens aan de rechterzijde en dan eens aan de linkerzijde van het asfalt van de L722 van Lützel naar Hainchen verloopt. Na goed een kilometer komen we opnieuw bij een bron: de Ilmquelle, nu nog een nietig stroompje dat goed 2 kilometer stroomafwaarts door het bos Jägerhain uitmondt in de dan nog jonge Lahn. Deze bron ligt aan de noordhelling van de 636 meter hoge Grauhain. Langs de helling gaat de route door een langgerekt natuurgebied met een uitgestrekt beukenbos dat een oppervlakte heeft van 50 hectare waarop sinds 150 jaar prachtige rode beuken staan. Nog eenmaal steken we de L722 over om dan langs de voet van de Lahnkopf te wandelen. De Lahnkopf met een hoogte van 624 meter ligt op het zuidelijk deel van de kam van het Rothaargebirge en is voor een groot deel bedekt met bos, maar naar het zuidwesten opent zich het landschap met akkers en weiden rondom het kleine gehucht Lahnhof. De laatste paar honderd meter brengen ons over het asfalt naar Hotel Lahnquelle, het eindpunt van deze dagetappe.

DAG 8
Traject: Lahnquelle - Forsthaus Steinbach 25 KM

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

Charles Aerssens

KAARTEN

- Wanderkarte Rothaarsteig Blatt Nord 1:50 000
- Wanderkarte Rothaarsteig Blatt Süd 1:50 000
- Wanderkarte Rothaarsteig, Publicpress - Leporello, 1:25 000, ISBN 978-3-859920-438-4

GIDSEN:

- ErlebnisWanderführer Rothaarsteig, 26 Kartenblätter im Maßstab: 1:25:000
- Kompass Wanderführer Rothaarsteig, K. Harnach, ISBN 978-3-85026-218-7






Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 28-08-2014 door C.P.J. Aerssens