Martin Patrick Bulger Jr.
O-744971 - Second Lieutenant, U.S. Army Air Forces

Martin Patrick Bulger Jr., 700th Bomber Squadron, 445th Bomber Group, Heavy (KIA 22 december 1943)
Onderscheidingen: Air Medal, Purple Heart

Martin Patrick Bulger Jr. is geboren 27 april 1920 in Detroit, Wayne County, Michigan en omgekomen in Boxum op 22 december 1943 bij een crash van een Amerikaanse B-24 bommenwerper van het type B-24H-1-FO Liberator - 42-7520 "Snow Goose". Dit toestel is in Groot-Brittanni opgestegen vanaf de militaire vliegbasis Tibenham in het Britse Norfolk, waar het 700ste Bombardment Squadron van de 445ste Bombardment Group van de 8ste United States Army Air Forces is gevestigd. De bommenwerper maakt deel uit van een eskader Liberators, dat een spoorwegemplacement in het Duitse Osnabr ck moet bombarderen. Hoewel het toestel het doel bereikt, lukt het vanwege een technisch defect niet om de bommen af te werpen. De bemanning zet koers terug naar vliegbasis Tibenham, maar wordt onderweg boven Friesland door een tweetal patrouillerende Duitse vliegtuigen gezien en aangevallen. Het is Unteroffizier Josef Holzmann, die deel uitmaakt van Zerst rergeschwader 26/1, in zijn Messerschmitt Bf 110 G-2, die de 42-7520 Snow Goose onder vuur neemt.

Bemanning B-24H-1-FO Liberator - 42-7520 Snow Goose Achter vanaf links: Martin P. Bulger, George J. Clark, Norman M. Nelson, Edward H. Benjamin
Voor vanaf links: James V. King, Asha P. Small, Charles E. Smith, George H. Entzminger, Francis H. Folkner, Walter Derdzenski,
Er volgt een lang vuurgevecht en een zware strijd, waarbij de 10-koppige bemanning, bestaande uit: piloot-gezagvoerder 1e Lt. Norman M. Nelson, tweede piloot 2e Lt. George J. Clark, navigator 2e Lt. Edward H. Benjamin, bommenrichter 2e Lt. Martin P. Bulger, radio-operateur Sgt. Charles E. Smith, zijluikschutter Sgt. Walter Derdzenski, rugkoepelschutter Sgt. George H. Entzminger, buikkoepelschutter Sgt. Francis H. Folkner, staartschutter Sgt. James V. King en zijluikschutter Sgt. Asha Parker Small, probeert te ontkomen.

De door het Duitse vuur zwaar getroffen B-24 42-7520 "Snow Goose" raakt in brand en doet tevergeefse pogingen de Messerschmitt Bf 110 G-2 van Unteroffizier Josef Holzmann neer te schieten. Uiteindelijk doet de bemanning een poging het toestel aan de grond te zetten zonder hun bommen af te werpen in de buurt van Bolsward, maar het stort omstreeks 14.30 uur op 1 kilometer ten zuid-zuid-oosten van Bolsward neer, op een steenworp afstand van Spreeuwenstein, de boerderij van de familie Witteveen. Het toestel brandt tot ongeveer 19.00 uur geheel uit waarbij de bommenlading explodeert. Er zijn geen overlevenden. De familie Witteveen is getuige van dit drama. Toch lukt het uiteindelijk om zeven van de negen lichamen van de bemanningsleden van de crash ter plekke uit het wrak te bergen en te identificeren. De overige twee zijn in het vuur en de explosies vergaan.


  L.A.W.V.VIA-VIA
Bolsward - Plek van de gecrashte B-24 42-7520 "Snow Goose" ZZO van BOlsward
  L.A.W.V.VIA-VIA
Bolsward - Krater van de gecrashte B-24 42-7520 "Snow Goose" in de buurt van boerderij Spreeuwenstein
De geborgen stoffelijke resten worden vervolgens tijdelijk op het plaatselijk kerkhof van Bolsward begraven. Op 21 september 1949 vindt de herbegrafenis plaats van piloot 1e Lt. Norman M. Nelson, co-piloot 2e Lt. George J. Clark, navigator 2e Lt. Conrad Silverman, rugkoepelschutter Sgt. George H. Entzminger en schutter Sgt. Francis H. Folkner op Zachary Taylor National Cemetery nabij St. Matthews, Kentucky (USA), waar soldaten uit de Spaans-Amerikaanse oorlog, WOI, WOII, de Koreaanse oorlog, de Vietnam oorlog en de Golf oorlog begraven liggen. 2e Lt. Martin Patrick Bulger Jr. die op het kleine kerkhof van Skillaerd begraven is en Sgt. Asha Parker Small krijgen hun laatste rustplaats op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Sgt. Asha Parker Small ligt begraven op O-14-2 en 2e Lt. Martin Patrick Bulger Jr. op P-8-9.

Bolsward - Tijdelijk graf van bemanning B-24 42-7520 "Snow Goose" (1943-1945)
Zo is ook de nagedachtenis aan de hele bemanning van de B-24 42-7520 "Snow Goose", die in de nabijheid van Bolsward is gecrasht, niet verloren gegaan. Bijna 65 jaar na die rampzalige gebeurtenis op 22 december 1943 wordt op 4 mei 2008 het 'Monument voor Amerikaanse Vliegers' in Bolsward onthuld aan de Cnossenlaan in de buurt van boerderij Spreeuwenstein. De oprichting is een initiatief van de neven Henk en Tonny Witteveen, wiens familieleden getuige zijn geweest van de crash. Het monument bestaat uit een kei waarop een plaquette is aangebracht met de volgende inscriptie:

Bolsward - Monument voor Amerikaanse Vliegers aan de Cnossenlaan


Van de bemanning raakt Martin Patrick Bulger Jr. zwaar gewond door schotwonden aan beide benen en hij wordt met een parachute gedropt boven Bozum nog voor de B-24 42-7520 "Snow Goose" neerstort. Hij overleeft de sprong niet, als hij zwaar gewond door de anderen, uit de bommemwerper wordt geduwd in de hoop dat hij op de grond beter kan worden geholpen, een vaker toegepaste handeling in oorlogstijd. Maar hij overlijdt nadat hij aan de grond is gekomen. Zijn overlijdensakte wordt opgemaakt in de school van Bozum op 23 december 1943 om 11.30 uur. Zijn stoffelijke resten worden op 24 december 1943 begraven op het kleine kerkhof van Skillaerd, in de buurt van Mantgum, op ongeveer 15 kilometer afstand van de plek waar zijn kameraden neerstorten. Zijn tijdelijk graf ligt direct onder de kerktoren van Skillaerd, een van de oudste bewaard gebleven Renaissance bouwwerken van Friesland, als graf 9 naast die van de acht bemanningsleden van het 15e Squadron van de RAF, die met hun Britse bommenwerper, de Stirling I EF347 LS-T, op 2 maart 1943 in de Mantgumer Vaart neergestort zijn.

Overlijdensakte Martin Patrick Bulger Jr. 2LT, opgemaakt te Bozum op 23 december 1943 om 11.30 uur
  L.A.W.V.VIA-VIA
Certificaat van Adoptie Martin Patrick Bulger Jr. P-8-9 (april 2006)
2e Lt. Martin Patrick Bulger Jr. wordt op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten op 5 november 1945 vanuit Skillaerd herbegraven, aanvankelijk geregistreerd als VV-12-279, maar nu op P-8-9 (Vak, Rij, Graf). Hij is begraven naast zijn broer P 8-10 Soldaat Robert John Bulger (8 maart 1922 - KIA 20 december 1944), 36568695, 87e Infanteriedivisie, 346e Infanterieregiment, die op P-8-10 ligt. Een bijzondere plek krijgt 2e Lt. Martin Patrick Bulger Jr. als op 20 oktober 1950 Mej. Lies Hamers, Stationstraat 29, Simpelveld zijn graf adopteert. Nu zijn het haar kinderen, die na het overlijden van hun beider ouders in april 2006 de adoptie hebben overgenomen en daarmee de herinnering levend houdt aan Martin Patrick Bulger Jr., die voor onze vrijheid zijn leven in de waagschaal heeft gezet.

  L.A.W.V.VIA-VIA
Margraten American War Cemetery P-8-9 - 2LT Martin Patrick Bulger Jr., 700BOMBSQ 445BOMPGR(H) Michigan Dec 22 1943
De beide broers 2e Lt. Martin Patrick Bulger Jr. en Soldaat Robert John Bulger, die op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten naast elkaar begraven liggen, hebben ook een vermelding gekregen in het boek Brothers in Arms van de Amerikaanse schrijver en oorlogsonderzoeker Kevin M. Callahan, waarin de graven van achtergrond informatie is opgenomen van Amerikaanse militairen die omgekomen zijn in WOII en die gebroederlijk naast elkaar zijn begraven op Amerikaanse Begraafplaatsen in Europa. Wij, als adoptanten van het graf van 2e Lt. Martin Patrick Bulger Jr. hebben persoonlijk kennis mogen maken met Kevin M. Callahan op deze bijzondere plek.

  L.A.W.V.VIA-VIA
Ontmoeting met Kevin M. Callahan bij het graf van 2LT Martin Patrick Bulger Jr. op 23 maart 2022
Deze gegevens zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard. Nieuwe informatie is welkom en zal worden verwerkt.

Charles Aerssens

Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Aangepast op 31-03-2022 door C.P.J. Aerssens