DER MALERWEG - DAG 2
Traject Stadt Wehlen - Bastei - Niederrathen - Rathewalde - Hohnstein 14 KM

© www.fotoblick.de - Jan Lipowski
Stadt Wehlen - Schilderij van de kunstschilder Jan Lipowski

Vertrekpunt
Afstand
Korte karakteristiek








Stadt Wehlen
Ongeveer 14 km
Deze dagwandeling start in Stadt Wehlen en volgt eerst de oever van de Elbe tot aan Oberhaüser om dan door het bos over de Schwarzer Berg en Schwarzbergweg naar Gasthaus Steinernen Tisch te wandelen. Van hier gaat de route naar de Bastei, die 190 meter boven de Elbe uitsteekt en met de Basteibrücke sinds 1850 het bekendste uitzichtpunt is in de Sächsische Schweiz. Een steile afdaling over ladders en trappen brengt ons naar Niederrathen. Langs de Felsenbühne Rathen klimmen we door de Rathener Wehlgrund met Amselsee en de kloof van de Amselgrund met waterval omhoog naar de hoogvlakte van Rathewalde. Oostwaarts duikt de Malerweg het Polentztal in om dan met een laatste klim Hohnstein te bereiken, het eindpunt van de dagetappe.

ROUTEBESCHRIJVING

Voor de dagwandeling vertrekken we in Stadt Wehlen op de Marktplatz en wandelen langs de Radfahrerkirche van de Evangelisch Lutherische Philippus Kirchgemeinde Lohmen, gebouwd in 1883 in Neo-Romaanse stijl met een classicistisch interieur en een orgel uit 1924 van de gebroeders Emil Jehmlich (1854–1940) en Bruno Jehmlich (1856–1940) uit Dresden. Het altaarstuk beeldt een zittende Christusfiguur uit op een wolk in Nazarenerstijl, een Romantisch Religieuze Kunstrichtung uit het begin van de 19e eeuw. Zo komen we aan het fietspad, de Elberadweg, en wandelen deze een flink stuk langs de Elbe stroomopwaarts. In het dal van de Elbe hebben we een prachtig zicht op de steile, hoge rotsformaties, die er vroeger anders hebben uitgezien. Nu wordt het beeld bepaald door de alweer stilgelegde steengroeven, die deels zijn dichtgegroeid. Na goed 600 meter van ons vertrekpunt langs de oever van de Elbe buigt de Malerweg naar links. Een haast onopvallend weggetje tussen de huizen klimt omhoog naar de Schwarzberggrund omhoog. Aan het plaveisel is duidelijk te zien dat dit een oude weg is, maar lang niet meer in gebruik is voor het transport van zandsteen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Stadt Wehlen - Altaar in de Radfahrerkirche
Na 250 meter gaat het bergweggetje naar rechts en volgt de helling omhoog bergopwaarts. Als het wat vlakker wordt gaat het tussen berken door en over een heideveldje. Op de Schwarzerberg hebben we uitzicht over het Elbedal en de Stadt Wehlen. De Schwartzbergweg komt op een T-splitsing, waar de route rechtdoor verwijst en verderop naar rechts bij de Waldgaststätte Steinerner Tisch uitkomen. Ooit is het hier een vlakke weide geweest midden in het bos met een grote vierkanten stenen tafel met dito banken. In 1710 is hier al een rustplek ingericht voor de deelnemers aan de jacht van de Kurfürst, wat blijkt uit de talrijke letters die in de stenen zijn aangebracht en wellicht verwijzen naar de initialen van de aanwezige deelnemers aan de jacht. De volkse overlevering vertelt dat ook Friedrich August I van Sachsen (1670-1733), alias August de Sterke, hier zijn jachtontbijt genuttigd heeft. Voor Waldgaststätte Steinerner Tisch wijst de markering van de Malerweg naar rechts en wandelen we richting Bastei. Hoe dichter we deze plek naderen, hoe duidelijker het wordt dat we hier op één van de grootste toeristische attracties van de Sächsische Schweiz en wellicht heel Duitsland zijn aangekomen. Met volle touringcars worden de toeristen aangevoerd en in ganzenpas gaat het richting Bastei. Nog voor we bij de Bastei aankomen passeren we rechts naast het Basteihotel het Nationalpark Informationsstelle Schweizerhaus, waar schilderijen van een aantal landschapsschilders worden tentoongesteld.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Bastei - Die hölzerne Basteibrücke in Richtung Basteifelsen van Johann Carl August Richter (1785-1853)
Echt alleen zijn we niet op de verschillende uitzichtplateaus van de Bastei, een rotsformatie met een hoogte van 305 meter op de rechter oever van de Elbe, tussen de Stadt Wehlen en het kuuroord Rathen. Al in 1592 wordt de Bastei vermeld en in 1798 duikt deze rotsformatie in het Elbsandsteingebirge op in de reisgids van Christian August Gottlob Eberhard (1769-1845). Het is leraar, theoloog, dominee en schrijver Carl Heinrich Nicolai (1739-1823) die als eerste rond 1800 vanuit Lohmen geleide wandelingen naar de Bastei organiseert. Een plaquette bij de Basteibrücke maakt hiervan melding. In het begin is toegang tot dit gebied alleen mogelijk vanuit Lohmen en Stadt Wehlen. Kort daarop zijn het de landschapschilders van de Duitse Romantiek, zoals Caspar David Friedrich (1774-1840), Johann Carl August Richter (1785-1853) en vele anderen, die de Sächsische Schweiz doorkuisen met hun schildersgerei. Vanaf Rathen is de toegang tot de Bastei moeilijker en sinds 1814 leidt een trap met 487 treden vanaf Rathen naar de Bastei. Restaurant en Hotellerie bieden vanaf 1812 mogelijkheden voor een langer verblijf en het massatoerisme van de 20e eeuw heeft nu de overhand gekregen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Bastei - De Basteibrücke
Het uitzicht over het Elbsandsteingebirge en het dal van de Elbe, die hier een bocht maakt in het landschap, is overweldigend. Het smalle rotsrif loopt over 194 meter steil af naar de Elbe. Links en rechts zijn meer dan 100 meter hoge rotswanden en voor ons zien we Rauenstein en de Bärensteine. Verder schuifelend komen we aan de zandstenen Basteibrücke, die in 1851 de uit 1824 stammende houten brug vervangen heeft. Om verschillende rotsen onderling bereikbaar te maken over de 40 meter diepe kloof Mardertelle voor bezoekers bestaat deze 76 meter lange “loopbrug” uit een zevental in zandsteen opgetrokken bogen, rustend op pilaren met een stevige balustrade. Aan het einde van de Basteibrücke zijn door het Felsentor nog de resten zichtbaar van de Felsenburg Neurathen, een natuurlijke vesting, die in de vroege 13e eeuw als burcht is aangelegd door Böhmische ridders en tot 1469 heeft bestaan. Tussen 1982 en 1984 is een en ander gereconstrueerd en is archeologisch onderzoek gedaan. Hier gaat de route van de Malerweg over 487 treden naar beneden naar Niederrathen en eindigt de steile afdaling in de Wehl Grund naast de toegang tot de Felsenbühne Rathen, een openluchttheater uit 1936 en gelegen tussen de rotsen van de Kleine Gans en Grosser Wehrturm. Het is vooral bekend geworden door de Karl May Festspiele met "Der Schatz im Silbersee", "Winnetou", "Old Surehand", maar ook beroemde muziekwerken als “Der Freischütz” en "Wilhelm Tell" worden er opgevoerd door de Landesbühne Sachsen.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Panorama vanaf de Bastei
Langs de toegang naar het openluchttheater volgen we de routemarkering van de Malerweg noordwaarts langs het riviertje de Grünbach en komen allereerst bij de Amselsee. Dit 500 meter lange meertje is in 1934 ontstaan bij de bouw van de stuwmuur in de Grünbach om in de winter ijs te winnen en later als visvijver. Door de mooie ligging besluit men in de 60-iger jaren van de vorige eeuw om er een roeivijver van te maken om het toerisme te stimuleren. Het meertje word omringd door rotsformaties met namen als: Lokomotive, Lamm, Bienenkorb en Storchennest, Grosse Gans, Mönch, Talwächter en Feldsteine. De wegmarkering van de Malerweg gaat nu de Amselgrund in over een stevig keienpad en volgt nog steeds de Grünbach. Vlak voor we de Amselfall bereiken zien we een verwijzing naar de Schwedenlöcher, een kloof waar in de Dertigjarige oorlog de bevolking zich heeft verschuild voor de doortrekkende Zweedse troepen. De weg gaat steil omhoog en zo komen we aan de waterval, die op beelden groter lijkt dan de werkelijkheid laat zien. Met €0,50 krijg je met het openen van een schuif gelukkig wat meer “waterval-idee” dan een koude douche! Gelukkig hebben we hier de mogelijkheid voor een hapje en een drankje.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Amselgrund - Ets Amselfall van Hans Anton Williard (1832-1867)
We steken de Grünbach over en vervolgen de wandeling door de enge Amselgrund bergopwaarts voorbij aan de Rathewaldermühle. Zo bereiken we de eerste huizen van het dorp Rathewalde, gelegen op een hoogvlakte en omgeven door uitgestrekte landbouwgronden. Grote monumentale boerderijen als Erbgericht, Lindenhof en Hutenhof zijn getuigen van rijke boerengeslachten. Midden in het dorp Rathewald komen we aan de dorpskerk, die omstreeks 1647 herbouwd is op de Romaanse fundamenten na haar verwoesting tijdens de Dertigjarige oorlog. Op de wanden zijn nog Barokke restanten van muurschilderingen zichtbaar. Naar rechts verlaten we het dorp door de Teichstrasse en buigen naar het noorden af door de Querweg tot we aan de S165 komen. Hier volgen we het graspad ten zuiden van de drukke S165 naar links tot we aan de Hocksteinschänke komen. Hier hebben we een fantastisch uitzicht over het landschap. Naar het zuiden kijkend lijkt het dat we in de verte over de hoogvlakte maar enkel rotsformaties zien en wat we vanuit de Amselgrund geklommen hebben, is niets zichtbaar. Op de Hocksteinschänke is het opletten geblazen. De verkeerssituatie is druk en onduidelijk! We moeten naar de parkeerplaats Hockstein aan de drukke Wartenbergstrasse, S165, naar Hohnstein. Eenmaal op de parkeerplaats Hockstein betreden we opnieuw het Nationalpark Sächsische Schweiz. Door het bos leidt de Hocksteinweg ons over een vlak en makkelijk bospad naar de Hocksteinfelsen. We houden bij de T-splitsing rechts aan en komen over de Teufelsbrücke bij een schuilhut. VVanaf de schuilhut gaat het dan alleen nog bergaf door de Wolfsschlucht tussen rotsspleten door over enkele trappen en ladders tot we op het asfalt staan in het Polenztal.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Hockstein - Toegang tot Nationalpark Sächsische Scweiz
De Malerweg gaat hier naar rechts en volgt het riviertje de Polenz een stukje stoomafwaarts. De Polenz ontspringt aan de Duits-Tschechische grens uit een negental bronnen rondom de 461 meter hoge Raupenberg in de buurt van Neustadt en slingert zich door het wildromantische Polenztal naar de Elbe bij Bad Schandau. Het Naturschutzgebiet Polenztal is vooral bekend om zijn in vrije natuur in groten getale voorkomen van in het wild groeiende sneeuwklokjes, die tussen maart en april duizenden bezoekers hierheen trekken. Onze wandeling voortzettend komen we aan Pension & Gasthaus Polenztal met Biergarten, die we links laten liggen. Ons rest nog de klim naar Hohnstein. Hiervoor volgen we nog de route van de Malerweg tot op de T-splitsing met groene wegwijzer. We gaan hier naar links door de Schindergraben en komen in de Bärengarten, waar vroeger beren zijn gehouden voor de jacht van de adel uit Dresden. Deze met muren omgeven Bärengarten is ontstaan in 1609 op initiatief van de Sächsische Kurfürsten Christian II (1583-1611) en tot het midden van de 18e eeuw zijn hier beren gehouden voor de jacht en berengevechten in Dresden. De onderste omheiningmuur liep ooit door de hele kloof. Enkel nog de resten van deze meer dan 1 meter dikke muren, waarvan de hoogte niet meer is vast te stellen, zijn op enkel plekken nog zichtbaar.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Hohnstein - Zicht op Hohnstein
We wandelen verder en komen zo aan de eerst huizen van Hohnstein en door de steile Bärengarten met naar links zicht op de overhangende rotswand onder de Burcht Hohnstein bereiken we het centrum van Hohnstein, het eindpunt van deze etappe van de Malerweg.

Aansluitend traject
Hohnstein - Waitzdorf - Altendorf - Ostrauer Mühle

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

Charles Aerssens

KAARTEN:

- Topokaart 1:25 000, Wanderkarte Nationalparkregion Sächsische Schweiz mit Malerweg, Leporello Publicpress, ISBN 978-3-89920-451-3, € 4,95
- Topokaart 1:30 000, Wandelkaart 761 Elbsandsteingebirge-NP Sächsische Schweiz, Kompass, ISBN 9783854913689, € 9,95
- Topokaart 1:30 000, Das Wanderkartenset zum Malerweg, Sachsen Kartographie GmbH Dresden, ISBN 978-3-932281, € 6,50

GIDSEN:

- Rother Wanderführer, Elbsandsteingebirge, Die schönsten Touren in der Sächsischen Schweiz, 51 Touren , Franz Hasse, ISBN 978-3-7633-4191-7, € 13,30
- Fernwanderweg Malerweg, Wanderführer und Karte 1:35 000, Verlag Esterbauer, ISBN-13 9783850005142, € 13,90
- Der Malerweg: Wanderführer und Karte, Berg- & Naturverlag Rölke, ISBN: 978-3-934514-19-5, € 18,90





Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 28-08-2011 door C.P.J. Aerssens