MARIAKAPEL LOONSE WEG

© L.A.W.V.VIA-VIA
Loon op Zand - Mariakapel aan de FinanciŽn

Aan de FinanciŽn tussen Loon op Zand en Tilburg staat een veldkapel ter ere van Maria. Jan Brocken (1871-1959) liet deze kapel bouwen om zijn dank te tonen dat twee van zijn neven priester mochten worden en schonk de kapel aan de parochie St. Jans Onthoofding. Ook hier is sprake van ontwerp van de Goirlese architect Jos Bedaux. Hij was in de periode voor de tweede wereldoorlog nauw betrokken was bij de bouw van vele Brabantse kapellen op initiatief van Brabantia Nostra, een Studentengilde onder de bezielende leiding van Siemer. Hij kwam geregeld bij de familie Bedaux, die een mini-Mariakapel in de hof van het ouderlijk huis had gebouwd. Siemer heeft waarschijnlijk bij het bestuur van Brabantia Nostra aangekaart om iets dergelijks te bouwen. Dit heeft zoveel enthousiasme opgewekt onder de gildebroeders, dat werd besloten zo mogelijk elk jaar een kapel te bouwen. Deze kapel is hiervan een voorbeeld.

In aanwezigheid va nagenoeg de hele parochie verrichtte Pastoor H. Schoenmakers de inzegening op Maria Hemelvaart 15 augustus 1939. Maar na een lange periode van bloei kwam de Kapel tot verval. Maar de Heemkundekring "Loon op 't Sandt" nam de restauratie begin tachtiger jaren ter hand en op 6 mei 1984 vond de feestelijke heropening plaats.

De Mariakapel werd landelijk bekend door een uitzonderlijke vorm van vandalisme. In de nacht van 17 op 18 oktober 1997 werd deze kapel ernstig beschadigd door brandstichting. De daders kalkten anti-religieuze leuzen als 'God is dood, satan leeft'. Bisschop J. ter Schure wijdde de herstelde kapel op 29 november opnieuw in. Een bord tegen de gevel werd onthuld met een aanklacht tegen kapellenvandalisme. Dit is opvallend in een tijd waarin een groei van de volksdevotie en het daarmee samenhangend respect voor kapelletjes als symbolen toeneemt. Alsof de duivel ermee speelde kreeg uitgerekend deze kapel van Loon op Zand het daarna nog een keer flink te verduren: het bedehuisje werd zaterdagmorgen 14 februari 1998 opgeblazen door middel van een staafbom. Opnieuw werd de kapel hersteld; de daders zijn nooit gevonden.

© L.A.W.V.VIA-VIA


Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Vernieuwd 15-05-2009 door C.P.J. Aerssens