Wandelingen Duitsland


Duitsland is met zijn romantische bossen, zijn schilderachtige middelgebergte, zijn berglandschap en prachtige watergebieden, een uitstekend en afwisselend wandelland bij uitstek. Het heeft een rijke wandeltraditie, die al teruggaat tot het einde van de 19e eeuw als er de “Wandelvogel“ beweging ontstaat met een hang naar romantiek en interesse naar de natuur. Het land mag wellicht nog een wat ouderwets en stijf image hebben, niets is minder waar. Het “Wanderfreudiges“ Duitsland beschikt over een uitgestrekt netwerk van wandelingen door de waddengebieden in het Noorden tot bergwandelingen in het Zuiden.

Zoals veel wandellanden kent Duitsland drie soorten wandelroutes. Allereerst de lokale of Regionale wandelingen, goed voor dagtochten, die vaak ontwikkeld zijn in samenwerking met een plaatselijke VVV. Het zijn vaak rondgaande wandelingen met een gemiddelde lengte van ongeveer 20 kilometer. Bij het uitzetten van die routes is getracht zoveel mogelijk gebruik te maken van rustige en natuurlijke paden. De wandelroutes voeren door landelijke gebieden en zijn in het veld gemarkeerd.

De Hauptwanderwege (HW) zijn lange wandelroutes, die variëren van enkele tientallen tot honderden kilometers, waarbij soms de grenzen van verschillende deelstaten wordt overschreden. Ze voeren door de mooiste natuurlandschappen en kunnen in meerdere etappes worden afgelegd. Hauptwanderwege zijn meestal de fraaiste paden van een regio aan elkaar geregen en vaak met de gebiedsnaam aangeduid. Het netwerk van al deze wandelroutes heeft een totale lengte van vele duizenden kilometers met verschillende routemarkeringen. Afhankelijk van het terrein is een goede conditie of zelfs bergwandelervaring en aangepaste uitrusting nodig.

Ook vinden we in Duitsland, sinds de oprichting van een Europees wandelnetwerk in 1969, ook enkele Europäische Fernwanderwege, die over het algemeen in Duitsland in een goed staat zijn, ook m.b.t. de routemarkering. Bekend zijn de E1 van de Noordkaap naar Sicillië, de E8 van Ierland naar Istanbul en de E11 van Den Haag naar Rusland.

Voor de markering van wandelroutes zien we in Duitsland alle mogelijke symbolen: driehoeken, winkelhaken, golflijnen en vooral pijlen en cirkels op verschillende ondergrondkleuren. Waar lokale, Haupt- en Fernwanderwege elkaar overlappen, tref je soms op een kruispunt fraai gebeeldhouwde palen. Een goede Topografische kaart blijft echter noodzakelijk. Ook zijn er van heel Duitsland wandelgidsen verkrijgbaar bij Kompass Wanderführer of Rother Wanderführer met uitgebreide wandelgidsen voor dagtochten en lange wandelroutes met kaartjes.

Maar het zijn de prachtige landschappen die boeien of je nu op pad bent op het Oostzee-eiland Rügen met zijn spectaculaire kalkklippen, in de vulkanische Eifel met haar prachtige dorpen of het bosrijke of het bergachtige Schwarzwald. Alle wandelingen hebben één ding gemeen: prachtige wandelpaden door zeer afwisselende streken, met traditionele dorpjes Daarbij zijn de wandelwegen uitstekend gemarkeerd en goed onderhouden, en bieden de gevarieerde landschappen voor elk wat wils, van relaxed wandelen met weinig hoogteverschil tot flinke dagtochten in de bergen. En voor cultuur bestaat er altijd wel een mogelijkheid voor een bezoek aan een historische stad met een stadswandeling.

Op te vragen zijn via deze site de volgende wandelroutes:
Rotweinwanderweg
Op pad in het Wormdal
Op pad in het Butzerbachtal
Op pad in de Harz
Der Malerweg
Der Eifelsteig
Der Rothaarsteig
Der Ahrsteig
Schneifel Pfad
Omgeving Marienthal - Dernau - Rech - Mayschoss -13 KM
Omgeving Kerkrade - Herzogenrath - Würselen 16 KM
Omgeving Kordel- langs watervallen en grotten 14 KM
Omgeving Allrode - Treseburg - Thale - Quedlinburg 12 KM
Wandelen in de Sächsische Schweiz - 112 KM
Op pad van Aachen naar Trier 313 KM
Op pad van Brilon naar Dillenburg 154 KM
Op pad van Blankenheim naar Sinzig 110 KM
Op pad van Kronenburg naar Birresborn 70 KM

Deze wandelingen zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". caerssens@home.nl

Gegenereerd op 04-12-2007 door C.P.J. Aerssens