© L.A.W.V.VIA-VIA

Gasthaus Buschmühle ligt in het Kirnitzschtal aan de bovenloop van het riviertje de Kirnitzsch, die bij Bad Schandau uitmondt in de Elbe. Deze watermolen voor het zagen van hout wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1592. Het is Andreas Storm die op 26 februari 1710 toestemming krijgt om een molen te exploiteren voor het malen van graan. Aan het einde van de 18e eeuw wordt de molen door brand getroffen. Heeft de watermolen tot dan toe op de noordelijke oever van de Kirnitzsch direct aan de toegang tot het Ottendorfer Loch gestaan, nu wordt hij even verderop stroomafwaarts herbouwd op de zuidelijke oever. Hierover staat echter weinig vermeld. Vermoedelijk wordt in 1784 met de bouw van de nieuwe Buschmühle begonnen en het jaartal 1785 als oudste jaartal op een markeringssteen van het molengebouw geeft wellicht aan dat de watermolen in gebruik genomen is als looimolen, die eikenschors vermaalt of plet tot run. Run is een vloeistof die gebruikt wordt bij het looien van leer om het zijn kleur te laten behouden.

Die Buschmühle - Oude prentbiefkaart van omstreeks 1930
Naast het huidige gastenverblijf, dat oorspronkelijk als stal en schuur in gebruik is geweest vinden we op de rots het jaartal 1787. In het jaar 1791 wordt de Sandsteinweg aangelegd, die naar boven naar de Buschmüller of Glasers Räumicht leidt, zoals valt af te lezen op een paal met daarbij de initialen "G. G." voor Gottlieb Glaser. Niet veel later wordt in 1797 ook nog een smidse gebouwd naast de molen aan de voet van de rotsen, maar deze bestaat niet meer. In 1813 wordt de houtzagerij weer in gebruik genomen, ofschoon Johann Gottlieb Glaser tevergeefs probeert hiervoor vergunning te krijgen. De molengracht in de binnenhof wordt in 1848 met een zandstenen gewelf overbouwd en kort daarna in 1854 wordt de met waterkracht aangedreven houtzagerij met een derde deel uitgebreid. Hier bevindt zich nu nog de cirkelzaag, een kleine slijperij voor zaagbladen en een schaafbank.

Die Buschmühle - Oude plankenzaag in de houtzagerij
Een nieuwe brand in 1948 kan op tijd worden bedwongen. Een vonkenregen van de stoommachine, die dient als hulpmotor en gestookt wordt met afvalspaanders zorgt voor nachtelijk onheil. Maar de toevallig aanwezige brandweerhond slaat alarm en zo kan erger worden voorkomen. In diezelfde tijd wordt er ook een markante toren met silo gebouwd. Na WOII is de molenaar zelf verantwoordelijk voor het graan, omdat er in de hongerjaren uit de schuren van de omliggende dorpen te veel graan verdwijnt. Iedere molen moet van de Russische bezetters een bepaalde hoeveelheid graan in opslag hebben. Maar ook blijft de houtzagerij nog steeds in bedrijf. Met het opheffen van de DDR komt er ook een einde aan het in bedrijf houden van de watermolen. De laatste zak meel verlaat in mei 1992 de Buschmühle. De graanmolen en houtzagerij worden stilgelegd, maar blijven intact. Sindsdien drijft het waterrad nog enkel een kleine stroomgenerator aan van ongeveer 7,5 kW/h voor eigen gebruik.

Naast de vroegere watermolen biedt de Buschmühle als Gasthaus al meer dan 200 jaren gastvrijheid en onderdak aan wandellaars en toeristen. Als vanaf de 19e eeuw bezit Gasthaus Buschmühle het recht bier en wijn te schenken. Het is al generaties lang familiebezit van de familie Glaser, Schimann en Gernert met nu Stefan Gernert aan het roer. En tot op de dag van vandaag is en niet veel veranderd: de houten vloeren kraken nog steeds en de oude kacheloven zorgt voor gezellige warmte. Er is plaats voor ongeveer 30 personen in de Gaststube en er zijn overnachtingsmogelijkheden voor 8 personen in eenvoudige en sobere kamers.

Die Buschmühle - Restaurant Gasthaus Buschmühle
Toch heeft het sobere en eenvoudige Gasthaus Buschmühle door zijn afgelegen en idyllische ligging in het stille Kirnitzschtal in 2008 de aandacht getrokken van Hollywood. Voor de filmproductie van “The Reader”, naar het boek “Der Vorleser” van de Duitse schrijver Bernhard Schlink, strijkt hier voor twee weken de filmcrew neer met daarin de bekende filmactrice Kate Winslet. Het door Bernhard Schlink in 1995 gepubliceerde boek is een deels autobiografische roman, die gaat over een tienerjongen die een liefdesrelatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt, maar die hij weer ontmoet als hij tijdens zijn rechtenstudie een zaak over oorlogsmisdaden bijwoont. De Buschmühle dient als locatie voor ongeveer 3 minuten film en hiervoor heeft men kosten nog moeite gespaard om de authenticiteit van de naoorlogse jaren even terug te brengen. Hier speelt zich de scene af dat de hoofdpersoon Kate Winslet tijdens een tweedaags fietsuitstapje met de tienerjongen, in de persoon van David Kross, neerstrijkt voor een drankje. In het restaurant wordt ze aangezien voor zijn moeder, maar met een zoen op haar mond laat hij zien hoe het werkelijk zit en dat hij zich daar totaal niet voor geneert.

Intervieuw Stefan Gernert
Trailer The Reader

Van recensente datum is de enorme overstromingscatastrofe in het Kirnitzschtal tijdens het weekend van 6,7 en 8 augustus 2010. In het Kirnitzschtal vanaf de grens met Tsjechië tot aan Bad Schandau, waar de Kirnitzsch in de Elbe uitstroomt, treden door de hevige regenval van het vele water dat uit de bergen komt, de riviertjes en beken buiten hun oevers. De overstromingen richten grote schade aan in het bergachtige gebied in het zuiden van de Sächsische Schweiz, waarbij ook de Buschmühle niet gespaard blijft. Gasthaus Buschmühle wordt zwaar beschadigd door het verwoestende water van een kolkende Kirnitzsch. De brug, die toegang geeft tot de Buschmühle wordt weg gespoeld. Het hele binnenplein, schuren en houtzagerij gaan onder in het wassende water en in de toiletruimte staat het water 140 centimeter hoog, maar gelukkig blijft de Gaststube gespaard. Dit alles betekent dat de locatie van alle kanten onbereikbaar wordt. Een grote reddingsactie wordt opgestart en met man en macht wordt de omgeving schoongemaakt, de molengracht vrij gegraven, ongeveer 2500 kruiwagens zand en modder weggeschept, drie containers troep gevuld en brandhout verzameld.

Die Buschmühle - De Saksische Ministerpresident Stanislaw Tillich en Peter Gernert na de overstroming in augustus 2010
Maar deze inspanningen zijn slechts van korte duur, want op 16 augustus 2010 zorgen een zwaar onweer en sterke regenval opnieuw voor overstromingen in het Kirnitzschtal en treffen ook nu opnieuw de Buschmühle. De leeg gepompte kelders staan weer onder water en de fundamenten van het woonhuis en de schuren worden bij deze tweede overstroming zo sterk aangetast dat ze uit voorzorg worden gesloten. Het opgeslagen brandhout spoelt weg. De familie Gernert is terug bij af! In de weken en maanden die volgen maken vele handen licht werk en met de inspanning van veel vrijwilligers en giften wordt de Buschmühle hersteld. Begin oktober is de brug hersteld en op 30 oktober zorgen de regionale koren "Bergfinken Dresden", "Bergsteigerchor Sebnitz" en het "Männerchor Sächsische Schweiz" voor de heropening van de Buschmühle en in de Gaststube vloeit het bier weer rijkelijk en geniet men van een heerlijke Forella Buschmüllerin.


  • terug naar de vorige pagina
    Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA". caerssens@home.nl

    Gewijzigd op 15-01-2011 door C.P.J. Aerssens