MARECHAUSSEE MUSEUM BUREN
NOSTALGIE EN VRAAGBAAK VOOR OUDGEDIENDEN
Op slechts 30 KM van Den Bosch ligt het pittoreske Oranjestadje Buren, in de provincie Gelderland. Wie dit stadje binnenrijdt, kan er niet omheen: het prachtige voormalig Koninklijk weeshuis midden in het centrum. Omgeven door een prachtige tuin torent het zeventiende eeuwse bouwwerk overal statig bovenuit. De vele ramen van het gebouw zijn allen voorzien van beschilderde luiken.
In het gebouw zit een prachtige voordeur, maar daar mag de gewone man niet doorheen. De doorgang is traditiegetrouw gereserveerd voor bezoek van koninklijke bloede. Dit geldt ook voor de grote poort; alleen voor de koningin of haar vertegenwoordiger van de provincie gaat deze open. Bruidsparen taten hier regelmatig fotoreportages maken, maar als ze de tuin in willen, mogen ze niet door de voordeur van het museum. En er wordt echt geen oogje dichtgeknepen. Met deze traditie wordt niet gebroken.
De publieksingang voor het museum bevindt zich aan de zijkant. Na een rukje aan de ouderwetse trekbel wordt de deur geopend door de archivaris van het marechaussee-museum. Via een smal gangetje kom je in het gedeelte waar de band tussen het weeshuis, Buren en het huis van Oranje uitgelegd wordt. Er zijn weinig gebruiksvoorwerpen overgebleven, omdat het weeshuis na sluiting in 1952 grotendeels leeggeroofd is. Wat er over was, was voldoende om de voormalige ontvangsthal en de regentenkamer (vergaderkamer) in te richten. In deze vertrekken hangt nog echt de sfeer van weleer. Sterker nog, het ruikt zelfs naar vroeger, maar dat kan ook bijna niet anders met de eeuwenoude meubelen die er staan. Bij de deur hangt het koperen potje waar bezoekers geld in konden deponeren voor de jaarlijkse vakantie van de wezen.
Het weeshuisgedeelte is summier vergeleken bij de collectie van de Koninklijke Marechaussee. Deze beslaat alle drie de verdiepingen van het momumentale pand en bevat kostuums, vervoersmiddelen en gebruiksvoorwerpen van de Koninklijke Marechaussee door de jaren heen. De collectie moest worden beveiligd, want sommige verzamelaars zijn wel erg fanatiek. Voor oud-marechaussees en verzamelaars is een bezoek aan het museum ongetwijfeld 'thuiskomen', maar voor een buitenstaander is het veel van hetzelfde. Het pand is echter zeker de moeite waard om te bekijken.
Op de zolderverdieping is een hoek ingericht met het actuele thema 'de marechaussee in het buitenland' en de laatste technische mankementen worden verholpen. Op jaarbasis ontvangt het museum zo'n 8.000 mensen. Vooral oud-gedienden, die herinneringen ophalen aan hun diensttijd bij de marechaussee of politie. Wat veel mensen niet weten, is dat het museum niet alleen een plek is waar herinneringen aan vroeger tijden opgehaald kunnen worden, maar dat het ook een vraagbaak is voor familieleden van oud-gedienden. Er is een uitgebreid archief en dat kan de mensen vaak helpen.
Museum der Koninklijke Marechaussee
Weeshuiswal 9
4116 BR Buren
Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".
Gegenereerd op 31-05-2000 door C.P.J. Aerssens