RONDWANDELING WYOMPONT
Traject Wyompont - Lavacherie - Roumont 22 Km

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lavacherie - Ourthe Occidentale

Het startpunt en eindpunt van deze wandeling ligt in Wyompont aan de Ourthe Occidentale. Een deel van de wandeling voert ons over de Transardense Route. Het betekent ook dat we de loop van de westelijke tak van de Ourthe zullen volgen. We parkeren de auto bij de oude brug in Wyompont en pakken de markering van de Transardense Route op direct over de brug. De onverharde weg gaat meteen naar rechts langs de weilanden en volgt de nog jonge Ourthe stroomopwaarts. De weilanden gaan over in bos en na 2 kilometer zien we bovenons tussen de weilanden door het Chateau de Roumont. Over de oude geplaveide weg, ook wel de Chaussée Marie-Thérèse genoemd leidt de route ons Roumont binnen. Deze weg werd ingewijd in 1770, tijdens het bewind van de keizerin van Oostenrijk. Het was de postweg, die een verbindingsweg tussen Brussel en Wenen vormde en hier de Ourthe Occidentale kruiste via de doorwaadbare plaats bij Berguême en steil omhoog klom naar Roumont. Zo komen we in Roumont.

Roumont koestert nog steeds de herinnering aan een Merovingische grafheuvel, geopend in 1912. Men ontdekte er aardewerk, een asurn en een paar koperen voorwerpen. We lopen langs de muren van het voormalige Relais, de herberg Casaquy, nu herschapen in een privékasteel met een mooie binnenplaats. Belangrijk was dit Relais voor koetsen en paarden halverwege de weg Namen en Luxemburg. Langs de kerk en het kerkhof lopen we rechtdoor tot de verharde weg overgaat in een pad dat ons door het Bois de Herbaimont tot aan de doorgaande weg Houffalize-Libramont brengt. Hier naar rechts over de N26 tot voorbij de Barrière Hinck aan de N4. Onder de brug door slaan we links de weg in die naar Sprimont voert, de markering van de Transardense Route volgend. Even voor Sprimont naar links tot aan een beekje bij de bosrand. We volgen naar rechts langs de weilanden de loop van het beekje, dat enkele vijvers vult. De routemarkering is onduidelijk en met de kaart in de hand volgen we de bosrand naar rechts tot we bij het weiland de onverharde weg bereiken die ons laat afdalen in zuidwestelijke richting naar de vallei van de Ourthe. We passeren een camping en de oude Moulin de Wachirock, gebouwd in 1620. We zijn nu in Sprimont, een gehucht van Amberloup, dat samen met Tillet en Lavacherie de gemeente Ste. Ode vormt.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Sprimont - Gîte "La Pommeraie"
Vanuit Sprimont loopt de Transardense Route samen met de Rijn-Maasroute tot in Bouillon. Deze route verbindt Andernach in Duitsland met Monthermé in Frankrijk en loopt door België en Luxemburg. We volgen de doorgaande weg de de N26 richting de N4 om na 200 meter links af te slaan, de secundaire weg op naar Aviscourt. De weg klimt en buigt af naar rechts. We komen voorbij de pittoreske Gîte "La Pommeraie" waar ter herinnering aan de stedenband van Ste. Mere Eglise met Ste. Ode na de bevrijding in 1944 de keuken verrijkt is met Normandische producten: kazen, cider en calvados. Voor Jan wellicht een adresje om nog eens terug te keren en te genieten van een glaasje calvados! Langs een smal kronkellig weggetje klimmen we de heuvel over die Sprimont scheidt van Aviscourt, een klein gehucht dat zijn naam ontleedt aan het Waalse "nawiscoûr", dat "oud hof" betekent en al tijdens het Romeinse rijk bewoond.

Even buiten Aviscourt volgt een lange afdaling naar Lavacherie. We komen voorbij de begraafplaats van Belgische oud-krijgsgevangenen. Het Nationale Verbond van Oud-Krijgsgevangenen (NVOK) is sedert 1950 in Lavacherie gevestigd. Heel wat krijgsgevangenen die na de oorlog terugkeerden uit de nazi-kampen hadden immers dringend verpleging nodig. Het NVOK zocht dus een rustige plaats, waar de lucht nog zuiver was om er een kuuroord te vestigen. Het kocht het kasteel van Celly en een omliggend domein van 100 ha, waarvan 2/3 bebost is. Vandaag treffen we echter nog zelden een krijgsgevangene aan onder de patiënten die er worden verpleegd. De 226 bedden van het "Centre hospitalier" van Ste. Ode, nu eigendom van de Provincie Luxemburg, worden permanent bezet door zieken in observatie en herstellenden uit de steden die in de Ardense bossen een ongekende rust komen opzoeken.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lavacherie - Begraafplaats van Belgische oud-krijgsgevangenen
Als we Lavacherie binnenlopen, worden we getroffen door de harmonieuze verhoudingen van een oud gebouw dat haaks op de weg staat aan de voet van een heuvel. Het is de oude "Moulin de Ia Gotelle", die reeds in de 15e eeuw wordt vermeld in oorkonden van de abdij van St. Hubert. Als we onze weg vervolgen naar links langs de malen, zien we tegen de achtermuur aangdbouwd de overblijfselen van het schoepenrad dat de molen aandreef en ook de sluis die het water in de waterloop tegenhield. Met huidige gebouw, dat gedeeltelijk is gerestaureerd, dateert uit de 17e eeuw. Tot aan het begin van de vorige eeuw had de molen een strooien dak. Een eindje verderop gaan we de Ourthe ever, die hier duidelijk veel minder breed is dan in La Roche. Rechts van de weg staat een kapelletje. Binnen staat er een prachtig beeld van St. Rochus, beschermheilige en genezer van besmettelijke ziekten. Hij wordt vergezeld van een hond met een brood in de bek. De heilige draagt het typische pelgrimsgewaad uit de middeleeuwen, de mantel getooid met Jakobsschelpen, een hoed met opgeslagen rand en een pelgrimsstaf versierd met een kalebas. In zijn ene hand houdt hij de staf, met zijn andere licht hij zijn kleed op om de wonden van de pest op zijn dij te ontbloten.

Over de Rue de Bastogne gaat onze route dwars door het dorp, dat zich uitstrekt langs deze hoofdstraat, waar talloze typische Ardense huizen zijn te bewonderen, vooral rond de kerk, die werd gebouwd in 1836 op de plaats van een oude kapel gewijd aan de heiligen Albinus en Antonius van Padua. Alles wijst er op dat Lavacherie al bewoond is. Men heeft er Neolithische, Gallische, Romeinse en Merovingische overblijfselen opgegraven. De ook de Romeinse heerweg Bavay naar Trier liep door Lavacherie. De herberg bij de kerk, nu een hotel restaurant, was ook vroeger al een sterk gewaardeerd relais. In het centrum vindt je nog een telefooncel, een café-restaurant, een slager, een mini-supermarkt en een bakker.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Lavacherie - middagpauze Auberge Lavacherie
Bij de kerk verlaten we de Transardense Route en over de doorgaande weg in noordelijke richting laten we de bebouwing van Lavacherie achter ons. We lopen langs een vervallen industrieterrein. Eens was hier volop industriële activiteit. De metaalnijverheid bloeide hier en de smederijen werden voorzien van houtskool uit de omliggende bossen. Vandaag de dag heeft Lavacherie nog meer dan 2500 hectare bosgebied, wat gelijk is aan 82% van het oppervlak van de gemeente. Het uitgestrekte Bois de Freyr maakt hiervan deel uit.

Na goed 1 kilometer voorbij kilometerpaal 4 staan we opnieuw bij de Ourthe, We steken de stenen brug, over de westelijke tak van de Ourthe, over om meteen naar links de rood-wit gemarkeerde wandelroute van de GR 14 te volgen. Het brede bospad loopt direct langs de Ourthe Occidentale. We passeren de Rocher du Coucou. Hoog in het bos boven deze rots ligt het Château de Cèli. Als we verderop de Ourthe door de weilanden zien verder stromen bereiken we de verharde weg die vanuit noordelijke richting de toegangsweg is naar het Centre Hospitalier de Ste. Ode. We slaan linksaf en steken de Ourthe over tot aan het kruispunt. Hier laten we de Ferme de Basseille links liggen en als we bij kilometerpaal 1 zijn gaat het naar rechts. Opnieuw een stenen brug over de Ourthe en langs de bosrand met naar het noorden zicht op Ortheuville bereiken we de N4. Het verkeer raast aan ons voorbij en het is oppassen geblazen bij deze gevaarlijke oversteek.

© L.A.W.V.VIA-VIA
Roumont - Voormalige Relais Herberg Casaquy,
Nog twee kilometer scheiden ons van Roumont waar we aan het begin van onze wandeling ook zijn dooorgekomen. We komen bij de kerk en het kerkhof uit en slaan hier links af. Terug naar ons startpunt in Wyompont nemen we dezelfde weg, nu in tegengestelde richting. Langs de muren van het voormalige Relais dalen we af richting beekdal en kiezen voor dezelfde weg als bij vertrek. Toch heb je de indruk dat je een totaal nieuw pad kiest. We komen uit bij de oude brug in Wyompont en zijn op het vertrekpunt van onze rondwandeling.

Charles Aerssens

Deze wandeling is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Maar ten aanzien van wijzigingen of onvolledigheden in de tekst kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard.

KAARTEN:

- TopoKaart NGI 1:25 000, 60 / 5-6 Amberloup - Flamierge
- Wandelroute uitgezet in eigen beheer "Via-Via"





Lange Afstand Wandelvereniging "VIA-VIA".

Gegenereerd op 04-11-2003 door C.P.J. Aerssens